Mergi direct la conținut »
Puigdemont și-a lansat în Belgia campania pentru alegerile regionale din Catalonia, de pe 21 decembrie 2017
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Puigdemont și-a lansat în Belgia campania pentru alegerile regionale din Catalonia, de pe 21 decembrie 2017

Puigdemont și-a lansat în Belgia campania pentru alegerile regionale din Catalonia, de pe 21 decembrie 2017

Puigdemont și-a lansat campania pentru alegerile regionale din Catalonia. Liderul separatist Carles Puigdemont și-a lansat sâmbătă, 25 ianuarie, în Belgia, campania pentru alegerile regionale în Catalonia, destinate să "ratifice" dorința de independență a regiunii, criticând totodată executivul spaniol și pe foștii săi parteneri din guvernul destituit, informează Agerpres.

În cursul referendumului asupra autodeterminării din 1 octombrie, „noi, catalanii, am demonstrat lumii că avem capacitatea și voința de a deveni un stat independent. Și în 21, trebuie să-l ratificăm”, a declarat Carles Puigdemont, singur pe o mică scenă improvizată în sala de conferințe a unui hotel de la periferia orașului Bruges (nord-vestul Belgiei).

Aclamat de o audiență compusă din câteva zeci de persoane, fostul președinte al Cataloniei — destituit și aflat în exil — și-a prezentat lista pentru alegerile regionale, având ca fundal un drapel catalan și unul al UE, dar fără faimoasa „estelada”, drapelul separatist.

În 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat în favoarea independenței Cataloniei, declarație unilaterală urmată de punerea sub tutelă a regiunii de către guvernul central, provocând una dintre cele mai grave crize politice în Spania de când această țară a redevenit democratică în 1978.

Puigdemont, care este căsătorit cu o româncă, s-a autoexilat împreună cu patru dintre foștii săi „miniștri” în capitala UE, unde este în stare de libertate condiționată. Justiția belgiană examinează în prezent mandatul de arestare emis împotriva lui de către Spania.

În timp ce mai mult de jumătate din executivul catalan se află în detenție provizorie pentru „rebeliune” și „instigare”, partidele secesioniste au acceptat să participe la alegerile regionale convocate pentru 21 decembrie de către Madrid, care inițial erau programate pentru ianuarie 2018.

„Acestea sunt alegerile cele mai importante din istoria noastră, care vor scrie cronica secolului”, a susținut Carles Puigdemont în primul său miting politic.

Barcelona este la peste 1.000 km. De la Bruges, candidatul Puigdemont a prezentat o listă „Împreună pentru Catalonia”, compusă din membri ai formațiunii sale conservatoare Partidul Catalan European Democrat și din personalități separatiste, fără a ocoli critica împotriva guvernului lui Mariano Rajoy, calificat drept „autoritar”.

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea
Recomandări

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a criticat vehement acest prim discurs politic al lui Carles Puigdemont în Belgia, numindu-l moment „suprarealist”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Esteban Gonzalez Pons.

„Nu este nimic mai anormal, nimic mai suprarealist, nimic mai bizar”, a declarat el, citat într-un comunicat. „Puigdemont a devenit un personaj grotesc. Puigdemont nu trăiește la Bruxelles, el se ascunde acolo”, l-a atacat Pons.

Liderul catalan a criticat, de asemenea, lipsa de unitate între partidele separatiste, care se prezintă dispersate la alegeri.

„Este momentul Cataloniei, nu al partidelor politice”, a insistat liderul catalan. „Este momentul transversalității și al unității”, a continuat el, estimând că partidul său, PDECAT, este forța politică ce a înțeles cel mai bine situația.

Aceste critici voalate îi vizează în special pe foștii săi aliați, separatiștii de stânga din ERC, al căror șef — vicepreședintele destituit Oriol Junqueras — se află în închisoare la Madrid.

Sondajele plasează ERC în frunte la apropiatele alegeri regionale. „Împreună pentru Catalonia” se află în poziția a treia.

Raportul FBI din dosarul Caracal: „În comparație cu criminalii din SUA, metoda folosită de Dincă pentru a scăpa de cadavru e unică”
Recomandări

Raportul FBI din dosarul Caracal: „În comparație cu criminalii din SUA, metoda folosită de Dincă pentru a scăpa de cadavru e unică”

În cursul ultimelor alegeri regionale, în septembrie 2015, partidele separatiste obținuseră majoritatea locurilor (72 din 135) în Parlamentul regional, dar la vot fuseseră susținute de 47,8 % dintre alegători. Partidele neseparatiste sau care nu s-au pronunțat deschis în favoarea independenței obținuseră mai multe voturi, peste 51 %.

Sondajele indică o societate în continuare divizată în părți aproape egale față de independență și rezultate pentru moment destul de apropiate celor din 2015.

FOTO: Hepta


CITEȘTE ȘI…

EXCLUSIV/ Hadad, cheful care nu suportă dulciurile și nu gustă pâinea. ”Românilor le lipsește …răbdarea”

VIDEO EXCLUSIV/ Andreea Raicu nu duce dorul televiziunii. ”Viața mea s-a schimbat total”


Close
Închide
  Close