• Firmele de construcții Erbașu SA, Romib SA, Consix Construcții, Sicor SRL, CCEI SRL și General Fluid SA au semnat în 2010 șase contracte pentru reparații și modernizări la rețeaua termică din București.
  • Cele 6 firme au emis, imediat după semnarea contractelor, 14 facturi ca să cumpere materiale, dar au trecut luni sau chiar ani înainte ca lucrările să înceapă.
  • Unele lucrări nu fuseseră începute nici până în 2016, deși conductele erau achitate de 6 ani.
  • Din banii dați de RADET pentru materiale, 838.000 de lei au fost profiturile firmelor.
  • Unele firme executante au intrat în insolvență sau în faliment, iar RADET nu a mai recuperat nici banii, nici materialele plătite și date în custodie.

Raportul apare în contextul în care falimentul RADET a fost pronunțat definitiv luni. Documentul a fost realizat de Serviciul Control Intern, este datat 20 iulie 2016 și semnat de Virgil Untea, atunci director interimar al regiei din Primăria Capitalei. Acum, Untea este șeful Direcției Termoenergetice din RADET.

RADET alimentează peste 560.000 de locuințe și 4.900 de instituții și companii din Capitală. Aproximativ 1,2 milioane de oameni sunt dependenți de regia de termoficare.

RADET a plătit fără să știe ce materiale se cumpără și unde sunt ținute

Firmele s-au angajat prin contract să schimbe conductele și să modernizeze rețeaua de termoficare din cartierele Aviației, Bucureștii Noi și Crângași. Patru dintre contracte erau pentru lucrări în Aviației și câte unu pentru celelalte două cartiere.

Jaful de la RADET. Risipă de 15,6 milioane de lei pe materiale ținute în depozite, unele nefolosite niciodată! Există lucrări neterminate nici după 9 ani
Sumele plătite de către RADET fiecăreia dintre cele șase firme Sursa: raport RADET

Din raportul intern rezultă că, înainte de începerea oricărei lucrări, RADET a plătit materialele, deși contractele încheiate cu cele 6 firme erau pentru execuție și nu pentru achiziții de materiale.

Mai mult, RADET nu a știut niciodată dacă materialele au existat în realitate în depozitele firmelor, pentru că nu a primit acte justificative pentru acestea.

Deși se vorbește de întocmirea unor procese verbale de predare în custodia firmelor de construcții a materialelor în valoare de 10,1 milioane de lei fără TVA, acestea nu sunt înregistrate cu număr nici la RADET, nici la celor 6 societăți.

Jaful de la RADET. Risipă de 15,6 milioane de lei pe materiale ținute în depozite, unele nefolosite niciodată! Există lucrări neterminate nici după 9 ani
RADET nu știa nici dacă materialele cu pricina chiar există undeva

Nu există nici dovezi privind deținerea acestor materiale, cu precizarea clară a cantităților și dimensiunilor, depozitate de firmele care trebuiau să le folosească la lucrări, mai scrie în raport.

RADET nu a știut nici calitatea acestor materiale, neavând la dispoziție certificate de garanție ori declarații de conformitate.

Au primit materiale imediat, au început lucrările după 4 ani

Una dintre aceste lucrări viza modernizarea unor puncte termice din cartierul Aviației, în sectorul 1. Conform raportului, firmele Logstor și Sicor SRL s-au obligat să livreze conducte și să le țină în condiții adecvate până la momentul montării acestora. Sicor era și executant de lucrări.

Raportul arată că procesul verbal de custodie s-a semnat la fix o zi după încheierea contractului, dar ordinul de începere a lucrărilor de montare a materialelor cumpărate a venit după 9 luni.

Jaful de la RADET. Risipă de 15,6 milioane de lei pe materiale ținute în depozite, unele nefolosite niciodată! Există lucrări neterminate nici după 9 ani
Momentul începerii efective a lucrărilor este la luni sau chiar ani după semnarea contractelor

Recordul îl deține însă un contract cu Consix Construcții SRL, unde actele privind custodia materialelor au fost semnate la două zile de la parafarea contractului, dar ordinul de începere a lucrărilor a venit abia la 4 ani și 6 luni.

95% din bani s-au dus pe materiale

Deși aveau materialele încă din 2010, unele dintre lucrări erau la 0% și 1% executate în 2016.

Jaful de la RADET. Risipă de 15,6 milioane de lei pe materiale ținute în depozite, unele nefolosite niciodată! Există lucrări neterminate nici după 9 ani
Stadiul fizic al contractelor în anul 2016, potrivit raportului RADET

În cartierul Aviației, rețeaua de termoficare era 1% modernizată în 2016 în cazul unui contract, deși acesta fusese semnat pe 22 decembrie 2010.

Asta deși firmele Romib, Consix Construcții și CCEI SRL au emis facturi de 1,2 milioane de lei doar pentru materiale, echivalentul a 35% din valoarea contractului.

Jaful de la RADET. Risipă de 15,6 milioane de lei pe materiale ținute în depozite, unele nefolosite niciodată! Există lucrări neterminate nici după 9 ani
La șase ani de la acordarea contractului, stadiul fizic al lucrărilor era de doar 1% Sursa: raport RADET

Raportul RADET mai arată că 95% din fondurile plătite s-au dus doar pentru materiale. Ceea ce înseamnă că pentru execuția lucrărilor, din acești bani au mai rămas doar 5%.

Zero lucrări la rețeaua de termoficare din Bucureștii Noi, în 6 ani

Nici lucrările de modernizare a rețelei de termoficare din cartierul Bucureștii Noi, tot în sectorul 1, nu au făcut în 6 ani nici măcar un pas. Pe 21 aprilie 2016, stadiul lucrărilor executate era 0%.

RADET a plătit 624.000 de lei firmelor Romib și CCEI, adică 29,72% din totalul necesar investiției. Din sumele decontate, 97,8% s-au dus pe materiale.

Alte lucrări erau executate 30%, 75%, 90% și 95%, potrivit raportului.

Telenovela recuperării materialelor

După ce oficialii RADET și-au dat seama că lucrările nu vor fi realizate niciodată, au început să facă demersuri pentru a recupera materialele de la firmele care le aveau în custodie.

În 2016, firma Erbașu a răspuns că “furnitura achiziționată în decembrie 2010 este în cea mai mare parte montată, diferența regăsindu-se la depozitul RADET, precum și la organizările de șantier ale SCC Erbașu SA, urmând să fie montată când se va relua execuția lucrărilor”.

Firma Consix a transmis RADET că nu are nici o obligație legală sau contractuală să furnizeze documentele justificative privind materialele achiziționate.

General Fluid era în faliment la momentul la care RADET a început recuperarea materialelor. Regia a făcut plângere penală în cazul acestei firme.

În faliment era și Romib, din decembrie 2015. RADET, care avea de recuperat de la firmă 2,47 milioane de lei, banii dați pe materiale și echipamente, s-a înscris la masa credală, singura posibilitate în această situație de a încerca să recupereze sumele decontate. Raportul RADET menționează și că a fost făcută plângere penală în cazul firmei.

RADET a trimis raportul din 2016 la Curtea de Conturi București, care a cerut regiei să recupereze materialele și să încheie acte adiționale pentru terminarea lucrărilor.

Regia a sesizat și Direcția Juridică a Primăriei Capitalei, ca să verifice dacă au existat fraude. O copie a acestui raport trebuia să fi ajuns și la Direcția de Audit Intern din Primăria București.

Toate contractele din 2010 sunt nefinalizate

Contactat de Libertatea, avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, a declarat că nu are cunoștință de raport, acesta fiind de dinainte de deschiderea insolvenței regiei.

RADET a recuperat materialele și a încheiat acte adiționale pentru acele părți din lucrări care erau finalizate, așa cum a cerut Curtea de Conturi în 2016, a precizat Rominsolv, într-un răspuns scris.

Totuși, în acest moment, toate cele 6 contracte sunt în derulare, investițiile fiind nefinalizate la 9 ani de la semnarea lor.

Administratorul judiciar al RADET spune că dacă, după recepția finală a lucrărilor și recuperarea creanțelor, vor mai exista diferențe între materialele plătite și cele folosite la lucrări sau deja recuperate, “se vor lua măsurile prevăzute de lege pentru recuperarea prejudiciilor certe”.

Falimentul RADET

La două luni de la finalizarea raportului intern, în septembrie 2016, RADET și-a cerut insolvența.

Ieri, 11 noiembrie 2019, instanța a decis definitiv intrarea în faliment a regiei.

O societate sau o regie aflată în faliment pronunțat de o instanță nu mai are dreptul să deruleze activități economice. În cazul RADET, această situație înseamnă întreruperea furnizării de apă caldă și căldură și concedierea angajaților.

Termoenergetica va prelua activitatea

Primăria susține însă că nu se va ajunge la această situație, pentru să serviciul ar fi preluat de compania municipală Termoenergetica, la fel și salariații RADET.

Principalul creditor al RADET este ELCEN, care produce căldura și apa caldă pentru București. ELCEN este la rândul său în insolvență din 2016.

Administratorul judiciar al ELCEN a cerut de curând Primăriei București plata datoriilor avute de RADET către producătorul de energie, în sumă de 3,83 miliarde de lei.

Conductele vechi aduc pierderi de 28%

Sumele au început să se acumuleze masiv din mandatul de primar al lui Adriean Videanu și au crescut puternic în cele două mandate ale lui Sorin Oprescu.

Datoriile au fost acumulate din cauză că Bucureștiul are unul dintre cele mai mici prețuri din țară la gigacalorie, respectiv de 163 de lei. Numai că acesta este prețul pe care trebuie să îl plătească cetățenii. Costul real de producție este de peste 400 de lei.

Diferența de preț pentru fiecare gigacalorie trebuie plătită de primărie. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, iar primăria a tot acumulat datorii de-a lungul timpului, potrivit administratorului judiciar al ELCEN.

Aproximativ 28% din agentul termic furnizat de RADET se pierde în pământ, din cauza conductelor vechi, potrivit unui raport al Municipalității pentru anul 2017.

Raportul RADET din 2016 pri… by Daniel Ionascu on Scribd

rominsolv by Daniel Ionascu on Scribd

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Observatornews.ro
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
HOROSCOP
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
Românii vor avea buletine electronice cu cip începând din august. Anunțul ministrului Cercetării
Știrileprotv.ro
Românii vor avea buletine electronice cu cip începând din august. Anunțul ministrului Cercetării
Dezvăluiri din interior. Ce se întâmplă, de fapt, la clinica lui Gigi Becali. Un medic de acolo a rupt tăcerea
Telekomsport
Dezvăluiri din interior. Ce se întâmplă, de fapt, la clinica lui Gigi Becali. Un medic de acolo a rupt tăcerea
Oferta speciale pentru femei, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferta speciale pentru femei, în luna martie (Publicitate)