Mergi direct la conținut »
Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România și va putea fi vizitată. Portul Constanța este prima oprire dintr-un tur european de 5 luni
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România și va putea fi vizitată. Portul Constanța este prima oprire dintr-un tur european de 5 luni

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România și va putea fi vizitată. Portul Constanța este prima oprire dintr-un tur european de 5 luni

Portul Constanța va fi pentru câteva zile gazda navei - fanion a Greenpeace, Rainbow Warrior. Ecologiștii trag la malul românesc pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și modificarea climei planetei.

De Cătălin Schipor,

Rainbow Warrior ajunge la Constanța pe 29 mai și va sta până pe 2 iunie, timp în care va putea fi vizitată. Portul Constanța este prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promovează soluțiile energetice curate și le cere liderilor europeni măsuri concrete pentru protejarea climei.

România a fost aleasă de către Greenpeace pentru că este încă tributară energiei pe cărbune. Deși are potențial major pentru folosirea energiei din surse regenerabile (soare, vânt), politicienii români au continuat să sprijine, chiar și cu prețul penalizării de către Comisia Europeană, producția pe cărbune, extrem de nocivă pentru mediu și sănătate.

Europa merge în direcția decarbonizării, astfel încât până în 2050 Uniunea să nu mai producă emisii care să afecteze clima.

Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizării combustibililor fosili. Mai multe țări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă și sănătatea oamenilor, permițând funcționarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producției de energie pe cărbune este 2030”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Una dintre cele mai ”verzi” nave din lume

Rainbow Warrior călătorește pe oceane și mări pentru a susține proiecte științifice sau pentru a protesta față de marii poluatori. Este o platformă de conectare a celor care cred că pot și vor să ajute planeta. Rainbow Warrior e și una dintre cele mai „verzi” nave din lume: folosește preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deșeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace.

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul
Recomandări

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul

Oamenii de știință au ajuns la un consens și au dat un nume fenomenelor meteorologice extreme care afectează planeta din ce în mai mult: schimbări climatice. Politicienii și sectorul de business trebuie să oprească orice sprijin pentru combustibilii fosili, principalii agresori ai climei, și să deschidă calea pentru energia regenerabilă. Viteza aplicării unor măsuri benefice climei trebuie să crească pentru a nu încălzi planeta cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Altfel, schimbările vor fi catastrofale și iremediabile.

Mesajul Rainbow Warrior pentru România: stop cărbune, folosiți energie curată!

Vasul va fi ancorat în Constanța timp de 5 zile (29 mai – 2 iunie), perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente la bord și în port, lângă navă.


Citește și:

“Gică și-a pierdut mai mult de jumătate din volumul de sânge”. Curtea de Apel din Jönköping a recunoscut că loviturile băieților l-au ucis pe român, “și acum o să mă întrebați de ce nu au primit sentința pentru omor”. În căutarea lui Gică (4)

 

 
 
Close
Închide
  Close