Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Război în Orientul Mijlociu. Tot ce s-a întâmplat azi de la startul operațiunii militare a Turciei în nordul Siriei

Război în Orientul Mijlociu. Tot ce s-a întâmplat azi de la startul operațiunii militare a Turciei în nordul Siriei

Turcia a lansat, miercuri după-amiază, o operațiune militară în nord-estul Siriei, pentru a elimina forțele kurde din zona de frontieră și pentru a crea o „zonă sigură” de relocare a milioane de refugiați arabi.

De Mircea Barbu,

Ofensiva a fost anunțată chiar de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

“Forțele armate turce, împreună cu armata națională siriană, au lansat #OperationPeaceSpring (n.r. – Operațiunea Izvorul Păcii) împotriva teroriștilor PKK/YPG și Daesh din nordul Siriei. Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor de teroare peste granița noastră de sud și să aducem pacea în zonă”, a afirmat liderul de la Ankara, într-un mesaj postat pe Twitter.

Turcia amenință de mai mult timp cu o intervenție militară în nordul Siriei, administrat de forțele kurde pe care Ankara le consideră afiliate ideologic cu PKK, considerată organizație teroristă.

Această mișcare a avut loc după ce Statele Unite au anunțat că își retrage trupele din regiune, abandonând efectiv Forțele Democrate Siriene (SDF), principalul său aliat în lupta împotriva Statului Islamic.

Administrația Trump a făcut brusc anunțul duminică, după ce președintele american a vorbit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la telefon, iar trupele americane au început să părăsească regiunea, luni dimineață.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

Forțele Democrate Siriene (SDF) și unitățile de protecție a populației kurde (YPG) au denunțat mișcarea Washingtonului ca pe o “înjunghiere în spate”.

Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planul turcilor, avertizând că orice acțiune militară ar putea agrava suferința sirienilor, deja afectați de opt ani de conflict.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a declarat: “Ostilitățile armate reînnoite în nord-est nu numai că vor agrava suferințele civililor și vor conduce la relocări masive ale populației, dar vor risca, de asemenea, să submineze intens eforturile politice actuale.”

Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut Turciei să-și oprească operațiunea militară și a avertizat că Uniunea Europeană nu va ajuta la finanțarea creării vreunei „zone sigure” în nord-estul Siriei.

Corespondență din Milano. Chinatown și-a închis magazinele, dar nu se teme de coronavirus
Recomandări

Corespondență din Milano. Chinatown și-a închis magazinele, dar nu se teme de coronavirus

 

„Solicit Turciei, precum și celorlalți actori să acționeze cu restricție și să înceteze operațiunile aflate în curs de desfășurare”, a spus Juncker.

Avioanele turcești bombardează “intens” nordul Siriei, susține SDF

În ciuda unei interdicții impuse de americani înainte de a se retrage de a folosi aviația pe teritoriul sirian, avioanele turce bombardau pozițiile militare ale SDF și satele din Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli și Ain Issa, au declarat Forțele Democrate Siriene, într-o postare pe Twitter, adăugând că există rapoarte inițiale despre victime civile.

Potrivit rapoartelor inițiale, există victime în rândul oamenilor civili”. Conform oficialilor SDF, cel puțin doi civili au fost uciși în raidurile aeriene turce.

Ca răspuns la raidurile aeriene, kurzii susțin că bombardează orașul tuc Ceylanpınar, aflat la graniță. Grupările kurde au promis că vor răspunde oricărui atac din partea Ankarei.

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

“YPG și YPJ vor face tot posibilul să reziste în fața invaziei teroriștilor turci în Kurdistanul de vest și nordul Siriei”, susțin cele două grupări militare kurde pe contul oficial de Twitter.

Administrația kurdă din nord-estul Siriei a chemat civilii să apere regiunea împotriva atacului turcesc

„Anunțăm trei zile de mobilizare generală în nordul și estul Siriei”, anunță oficialii kurzi, îndemnând toți civilii să „se îndrepte către frontiera cu Turcia pentru a-și îndeplini datoria.”

Oamenii fug din orașele de frontieră

În timp ce armata a făcut apel la civili să apere granița, cei mai mulți kurzi care locuiesc în satele și orașele de pe granița cu Turcia au fugit în masă, pe fondul începutului ofensivei turcești.

Zeci de mii de luptători sirieni mobilizați de Turcia

În afară de armata turcă, la operațiunea militară participă și miliții siriene locale loiale lui Erdogan. Zeci de mii de luptători sirieni au fost mobilizați pentru a lua parte la ofensiva turcă.

Luptătorii sirieni, cei mai mulți din zonele de nord-vest controlate de Turcia de la ofensivele anterioare din 2016 și 2018, au fost adunați într-o fostă tabără de refugiați din orașul Akcakale,  de la frontieră turcă. Ei aparțin unor facțiuni ale FSA, o coaliție de grupuri înarmate și finanțate de Ankara.

Cel puțin 18.000 de luptători urmează să participe la prima etapă a ofensivei turcești, potrivit lui Abdelrahman Ghazi Dadeh, purtătorul de cuvânt al Anwar al-Haq, o mică facțiune din cadrul FSA. Dintre aceștia, 8.000 vor ataca orașul de frontieră sirian Tal Abyad și 10.000 orașul Ras al-Ain, le-a spus Dadeh jurnaliștilor din Akcakale.

Close
Închide
  Close