Relatarea Livetext a războiului între Israel și Hamas continuă aici: LIVETEXT: Zeci de rachete lansate de Hamas în sudul și centrul Israelului, în noaptea de Anul Nou
Armata israeliană afirmă se așteaptă ca luptele din Gaza împotriva Hamas să continue pe parcursului întregului an 2024
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata face ajustări cu privire la desfășurarea sa în Fâșia Gaza, deoarece anticipează un război de lungă durată împotriva grupării militante islamiste Hamas, care se va întinde pe tot parcursul anului viitor, scrie The Times of Israel.
„Ajustăm metodele de luptă la fiecare zonă din Gaza, precum și forțele necesare pentru a îndeplini misiunea în cel mai bun mod posibil. Fiecare zonă are caracteristici diferite și nevoi operaționale diferite”, a spus duminică Hagari, într-o conferință de presă.
„La noapte, va începe anul 2024. Obiectivele războiului necesită lupte îndelungate, iar noi suntem pregătiți în consecință”, a precizat el.
Hagari a adăugat că armata va efectua o gestionare „inteligentă” a forțelor din Gaza, permițând rezerviștilor să se întoarcă acasă pentru a ajuta la relansarea economiei și lăsându-i pe soldații armatei permanente să se antreneze pentru a deveni comandanți.
„Continuăm pregătirea ofițerilor și comandanților… după experiența lor în luptă, ei se întorc la pregătire și se vor alătura liniei de comandanți ai armatei când vor termina”, a continuat reprezentantul IDF.
Hagari a precizat că „unii dintre rezerviști se vor întoarce la familiile lor și la muncă în această săptămână”.
„Acest lucru va duce la o ușurare considerabilă pentru economie și le va permite rezerviștilor să prindă putere pentru operațiunile de anul viitor, iar luptele vor continua și vom avea nevoie de ei”, a mai afirmat el.
„Aceste ajustări au ca scop asigurarea planificării și a pregătirilor pentru 2024. IDF trebuie să planifice în avans, din înțelegerea faptului că vom fi necesari pentru misiuni suplimentare și pentru continuarea luptelor pe parcursul întregului an viitor”, a continuat Hagari.
Conform acestuia, membri ai forței de elită Nukhba a Hamas au fost uciși în Gaza de trupele israeliene, iar alții s-au predat duminică în zona Khan Younis. El a precizat că unii dintre acești militanți au participat la masacrele din 7 octombrie.
În ceea ce privește afirmațiile unor miniștri potrivit cărora trupele terestre nu primesc suficient sprijin aerian, Hagari a precizat că „nu a existat vreodată o astfel de coordonare (atât de reușită, n.r.), în nicio altă campanie”.
„Nu există niciun măcar un caz în care forțele terestre să nu fi primit sprijin aerian sau extracție de sub tirul” inamicului, a dat el asigurări.
Rebelii houthi confirmă că au pierdut 10 combatanţi într-o confruntare cu elicopterele americane în Marea Roşie
Zece rebeli houthi din Yemen au fost ucişi duminică după ce armata americană le-a scufundat trei ambarcaţiuni în Marea Roşie în urma atacului acestora asupra unei nave port-container în zonă, a confirmat duminică un purtător de cuvânt al rebelilor, informează AFP.
Atacul „inamicului american asupra a trei nave ale forţelor navale yemenite” s-a soldat cu „moartea şi dispariţia a zece membri ai forţelor navale”, a precizat acel purtător de cuvânt într-un mesaj pe reţeaua socială X.
O sursă portuară declarase mai devreme că zece rebeli houthi au fost ucişi şi alţi doi răniţi în urma ripostei americane asupra ambarcaţiunilor rebelilor care încercau să atace o navă. Alte două surse portuare au declarat pentru AFP că răniţii au fost salvaţi şi transportaţi la spital şi că alţi patru rebeli au supravieţuit confruntării.
Armata americană comunicase anterior că a scufundat trei ambarcaţiuni ale rebelilor houthi în urma atacului asupra unei nave port-container a operatorului danez Maersk.
Vizate de tirurile rebelilor houthi, elicopterele americane „au ripostat în legitimă apărare, scufundând trei din cele patru mici nave şi ucigând echipajele”, iar a patra ambarcaţiune a rebelilor a „fugit din zonă”, a precizat Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), potrivit Agerpres.
Marina americană, a adăugat comandamentul american, intervenise după ce a recepţionat o cerere de asistenţă din partea navei port-container Maersk Hangzhou, care a fost lovită de o rachetă în cea de-a „23-a tentativă de atac a rebelilor houthi împotriva navelor internaţionale după 19 octombrie”.
Armata israeliană confirmă că a tras joi focuri de avertisment în apropierea unui convoi de ajutoare umanitare al ONU
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că soldații săi din nordul Fâșiei Gaza au încercat joi să oprească un convoi umanitar al ONU și au tras „focuri de avertisment care nu au fost îndreptate spre vehicule”, relatează CNN.
Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat pentru CNN la începutul acestei săptămâni că soldații israelieni au tras asupra convoiului său cu ajutoare umanitare în timp ce acesta se deplasa pe o rută desemnată de armata israeliană.
După ce a analizat incidentul, IDF a transmis duminică faptul că mașinilor din convoi, după ce și-au încheiat livrarea de ajutoare, li s-a cerut de către trupele israeliene să își schimbe traseul de întoarcere spre sud, „pentru a proteja siguranța convoiului de luptele care se desfășurau în apropiere de acea zonă”.
„Soldații IDF prezenți pe teren nu au fost la curent cu schimbarea traseului. Ca urmare a acestui fapt, când convoiul a sosit, soldații aflați pe teren au operat pentru a-l opri, inclusiv prin tragerea unor focuri de avertisment care nu au fost îndreptate spre vehicule. Când vehiculele s-au oprit, forțele au încetat focul”, scrie într-un comunicat al armatei israeliene.
Nu s-au înregistrat victime în incident, dar unul dintre vehicule a fost avariat de „ricoșeele de la focurile de avertisment care au fost trase”, a precizat IDF.
Armata israeliană susține că a învățat din acest incident și că va lua aceste lecții pentru a „preveni viitoarele incidente de această natură”.
Șeful operațiunilor umanitare ale Națiunilor Unite, Martin Griffiths, a condamnat incidentul într-un comunicat de vineri, afirmând că convoiul era clar marcat și că atacurile asupra lucrătorilor umanitari sunt ilegale.
Într-un mesaj de Anul Nou rostit în 10 limbi, Herzog îndeamnă comunitatea internațională să obțină eliberarea celor 133 de ostatici din Gaza
Într-un mesaj de Anul Nou, președintele israelian Isaac Herzog a transmis pe Twitter, în 10 limbi, că în 2024 comunitatea internațională trebuie să obțină eliberarea celor 133 de ostatici care sunt încă ținuți de Hamas în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.
Mesajul este postat în ebraică, engleză, arabă, spaniolă, rusă, franceză, italiană, hindi, germană și portugheză.
As we enter 2024, I call on the entire family of nations, on all world leaders, to demand and work for the immediate, unconditional release of our 133 hostages.
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) December 31, 2023
Babies, the elderly, women, men, are being held in brutal captivity by Hamas, without vital medication or visitation…
Casa Albă afirmă că nu urmărește un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, după ce elicopterele americane au scufundat ambarcațiunile houthi
Casa Albă a declarat duminică că nu urmărește un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, în contextul în care elicopterele americane au scufundat trei ambarcațiuni ale rebelilor houthi în Marea Roșie, după ce au fost atacate, relatează CNN.
Elicopterele Marinei au scufundat ambarcațiunile și i-au ucis pe cei aflați la bord, fiind prima dată după izbucnirea tensiunilor când SUA au ucis membri ai grupului rebel houthi, susținut de Iran, grupare care a vizat nave comerciale și de comerț în Marea Roșie.
Până în prezent, SUA au evitat să lovească direct milițiile houthi în interiorul Yemenului, încercând să evite escaladarea și mai mult a crizei.
Dar un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat duminică că SUA vor continua să acționeze în propria autoapărare.
„Nu căutăm un conflict mai amplu în regiune și nu căutăm un conflict cu rebelii houthi. Cel mai bun rezultat în acest caz ar fi ca houthi să înceteze aceste atacuri, așa cum am spus clar de nenumărate ori”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului, John Kirby, la ABC News.
Președintele Autorității Palestiniene spune că palestinienii nu vor accepta strămutarea din Gaza
Cu ocazia celei de-a 59-a aniversări de la înființarea partidului Fatah, președintele Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas, a declarat că poporul palestinian nu va accepta strămutarea din Gaza, relatează duminică agenția palestiniană de presă oficială Wafa, potrivit CNN.
„Astăzi, poporul nostru palestinian neclintit este supus unui război cuprinzător de exterminare în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalim, cu scopul de a lichida cauza noastră națională și de a o transforma într-o cauză umanitară, într-o repetare a Nakba din 1948”, a declarat Abbas.
Nakba, sau „catastrofa”, este momentul în care aproximativ 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost expulzați din casele lor, de pe teritoriul de acum al Israelului.
„Dar noi le spunem: cu cât agresiunea și terorismul vostru se intensifică, cu atât mai puternic, mai hotărât și mai determinat va deveni poporul nostru în a adera la pământul lui și la drepturile lui naționale legitime”, a continuat Abbas.
Zeci de mii de persoane strămutate în interiorul Fâșiei Gaza: Israelul a îndemnat și mai mulți locuitori din Gaza să se evacueze, în timp ce își extinde ofensiva terestră în părți din centrul și sudul enclavei palestiniene. Organizația Națiunilor Unite avertizează că aproximativ 150.000 de persoane din aceste zone – multe dintre ele fiind deja strămutate intern din părțile nordice ale enclavei – nu au „unde să se ducă”.
Alte aproximativ 100.000 de persoane s-au înghesuit recent în orașul Rafah, în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, care este deja cea mai dens populată parte a teritoriului, potrivit ONU. Civilii de acolo spun că condițiile sunt infernale.
Șeful armatei israeliene le spune trupelor din Gaza că sprijinul aerian este puternic, după ce miniștrii au susținut că acesta lipsește
Adresându-se rezerviștilor din orașul Khuza’a, din sudul Fâșiei Gaza, șeful Statului Major al armatei israeliene (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că „fiecare mișcare pe care o veți face va fi sprijinită de cel mai puternic tir posibil”, făcând aparent aluzie la criticile unor miniștri privind presupusa lipsă de acoperire aeriană pentru forțele terestre, scrie The Times of Israel.
„Khirbat Ikhzaa (Khuza’a) a condus teroarea aici timp de mulți, mulți ani, iar atacul asupra kibbutzului Nir Oz a fost condus de aici. Și noi îi ucidem atât pe teroriștii care au participat, cât și pe teroriștii care vor dori să comită teroare în viitor”, le-a spus Halevi trupelor și comandanților Brigăzii 5 de rezerviști.
„Organizăm o regiune de securitate aici, astfel încât întoarcerea la Nir Oz să fie sigură și să fie sigură pentru mulți, mulți ani”, a adăugat el.
„Fiecare mișcare pe care o veți face va fi susținută de cel mai puternic tir posibil. Planificați-o cu abilitățile pe care le aveți, avansați întotdeauna cu putere… și folosiți cu bună intenție reglementările privind deschiderea focului „, a mai spus Halevi.
El a precizat că regulile privind deschiderea focului nu „leagă mâinile nimănui. Regulamentele deschdierii focului vin să ne protejeze, inclusiv de noi înșine”.
Comandantul Brigăzii a 5-a, colonelul Tal Kuritsky, a afirmat că cooperarea cu Forțele Aeriene este „excelentă”, într-o înregistrare video publicată de IDF.
Un ministru israelian cere întoarcerea coloniștilor evrei în Fâșia Gaza după război
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a cerut duminică întoarcerea coloniștilor evrei în Fâșia Gaza după încheierea actualului război și a declarat că populația palestiniană din enclavă ar trebui să fie încurajată să emigreze, informează agenția France Presse, preluată de The Guardian.
„Pentru a avea securitate, trebuie să controlăm teritoriul”, a declarat Smotrich la postul de radio al armatei israeliene, ca răspuns la o întrebare despre perspectiva reînființării coloniilor în Gaza.
„Iar pentru a controla teritoriul din punct de vedere militar, pe o perioadă lungă de timp, avem nevoie de o prezență civilă”, a adăugat ministrul.
Mai multe detalii: Un ministru de extremă-dreapta al lui Netanyahu vrea recolonizarea cu evrei a Fâșiei Gaza după război. „Trebuie să-i încurajăm pe palestinieni să emigreze”
„Am greșit”: O fostă ministră din cabinetul Netanyahu își cere scuze pentru că a creat „slăbiciunea” care permis asaltul din 7 octombrie
O membră a partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu și-a cerut scuze în mod public pentru comportamentul său din ultimul an, spunând că ea și alții au creat diviziuni profunde în rândul publicului israelian, diviziuni care au slăbit națiunea și au deschis calea spre asaltul Hamas din 7 octombrie și războiul care a urmat, care a durează de aproape trei luni, scrie The Times of Israel.
Galit Distel-Atbaryan a ocupat funcția de ministru al diplomației publice în guvernul de dreapta-radicală format în urmă cu un an și a fost o susținătoare fermă a programului de reformă judiciară care a provocat profunde diviziuni în rândul societății, folosind ocazional un limbaj dur pentru a-i ataca pe criticii acestuia.
Ea a demisionat din funcția de ministru la câteva zile după începerea actualului război, recunoscând că ministerul nou creat a fost inutil, neputincios și o „risipă de bani publici”. De atunci, ea a declarat că simte o „furie arzătoare” față de Netanyahu.
„Au fost aproximativ 100 de persoane care au condus 9 milioane de oameni spre abis”, a declarat ea pentru postul TV israelian de știri Canal 13, care a transmis un fragment dintr-un interviu ce va fi difuzat integral în această seară.
„Am făcut parte din grupul care a făcut ca statul să slăbească, care a făcut rău oamenilor, care a făcut rău cetățenilor care în viața de zi cu zi sunt prietenii mei, sunt partenerul meu”, a spus ea.
„M-a lovit într-o secundă, brusc. Dintr-o dată îți dai seama că tot ceea ce făceai și credeai că este bun, era rău. Am creat o ruptură, am creat diviziune, am creat tensiune, iar această tensiune a provocat o slăbiciune. Și această slăbiciune, în multe aspecte, a dus la masacre (comise de Hamas la 7 octombrie)”, a precizat ea.
„Sunt aici, spunându-vă vouă și publicului democrat-secular – am greșit în fața voastră. V-am provocat durere, v-am făcut să vă temeți pentru viețile voastre aici. Îmi cer scuze pentru asta”, a adăugat ea.
Armata israeliană difuzează imagini cu unitatea sa canină care luptă în Gaza
Armata israeliană (IDF) a difuzat duminică noi imagini cu unitatea canină Oketz care operează în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.
Armata spune că „într-un număr mare de cazuri” unitatea și-a trimis câinii să cerceteze clădirile înainte ca trupele să efectueze raiduri. Câinii au localizat amenințări, au cartografiat clădirile prin intermediul camerelor video montate pe ei și au descoperit arme.
Mai multe detalii: Câinii care îi îngenunchează pe militanții Hamas: Armata israeliană difuzează imagini cu unitatea sa canină implicată în luptele din Fâșia Gaza | VIDEO
Atacul Marinei SUA asupra navelor houthi din Marea Roșie a ucis 10 rebeli, spun surse portuare din Yemen
Cel puțin 10 rebeli houthi au fost uciși duminică și alți doi au fost răniți când forțele americane au atacat în sudul Mării Roșii ambarcațiunile acestor miliții yemenite, afirmă două surse din portul Hodeida din Yemen, potrivit agenției AFP, preluată de The Guardian.
Armata americană a declarat anterior că a distrus mai multe ambarcațiuni de mici dimensiuni operate de milițiile houthi, susținute de Iran, după ce rebelii au atacat și au încercat să urce la bordul unei nave de containere.
O sursă din portul controlat de rebeli spune că răniții au fost salvați în urma atacului. Cealaltă sursă, care a vorbit de asemenea sub protecția anonimatului, spune că mai sunt alți patru supraviețuitori.
„Zece rebeli houthi au fost uciși și doi au fost răniți în atacul american asupra unor ambarcațiuni houthi care au încercat să oprească un vas în largul Hodeida”, a declarat prima sursă.
Cea de-a doua sursă a precizat că „patru supraviețuitori au ajuns la Hodeida împreună cu doi răniți care au fost transportați la spital”.
Marina americană anunță că a scufundat 3 ambarcațiuni ale rebelilor houthi care au atacat un vas comercial
Elicopterele Marinei americane au scufundat trei ambarcațiuni mici ale rebelilor houthi după ce acestea au atacat și au încercat să urce la bordul navei Maersk Hangzhou, care transporta containere, în largul coastelor Yemenului, a anunțat armata SUA, potrivit CNN.
Patru ambarcațiuni de mici dimensiuni provenind din „zonele din Yemen controlate de houthi” au atacat Maersk Hangzhou cu arme de calibru mic și au încercat să urce la bordul navei comerciale, potrivit unui comunicat al CENTCOM (United States Central Command) de duminică, care a adăugat că o echipă de securitate aflată la bord a ripostat deschizând focul.
CENTCOM a precizat că elicopterele de pe USS Eisenhower și Gravely au răspuns la apelul de ajutor al navei Maersk Hangzhou, al doilea în mai puțin de 24 de ore, și au fost atacate cu focuri de armă de către ambarcațiunile houthi.
„Elicopterele marinei americane au ripostat deschizând focul în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru ambarcațiuni mici și ucigând echipajele. Cea de-a patra ambarcațiune a fugit din zonă”, se arată în comunicatul armatei SUA, adăugând că nu a existat „nicio pagubă pentru personalul sau echipamentele americane”.
Milițiile houthi, o grupare rebelă yemenită susținută de Iran, a vizat mai multe nave comerciale în Marea Roșie până acum, susținând că atacurile sunt un mijloc de a pune presiune asupra Israelului pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza.
Valul de atacuri a forțat marile companii de transport maritim să întrerupă tranzitul pe una dintre cele mai importante rute comerciale maritime din lume.
IDF anunță moartea a încă doi soldați israelieni în luptele din Gaza, ceea ce ridică la 172 numărul militarilor uciși în ofensiva terestră
Armata israeliană (IDF) a anunțat duminică faptul că alți doi soldați au murit în luptele din Fâșia Gaza, ceea ce ridică la 172 numărul de militari uciși de la începutul ofensivei terestre din enclava palestiniană, scrie The Times of Israel.
Aceștia sunt:
- Sergentul-major (în rezervă) Eliraz Gabai, 37 de ani, din Batalionul 7810 al Brigăzii Yiftah, originar din Petah Tikva.
- Sergentul de clasa I (în rezervă) Liav Seada, 23 de ani, din Batalionul 7107 al Corpului de geniu de luptă, originar din Tiberias.
Gabai a fost ucis sâmbătă în centrul Fâșiei Gaza, în timp ce Seada a fost ucis duminică în nordul enclavei.
Armata israeliană publică imagini cu o unitate de elită care operează în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza
Armata israeliană (FDI) a publicat duminică noi imagini cu unitatea Maglan a Brigăzii Commando care operează în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.
IDF spune că trupele israeliene au efectuat recent un raid asupra unui institut de învățământ din Khan Younis, de unde agenți Hamas au deschis focul asupra soldaților.
Armata mai afirmă că trupele au găsit în complex un lansator de rachete, documente și alte echipamente aparținând Hamas.
În alte raiduri din zonă, trupele israeliene au găsit arme în casele unor civili, adaugă IDF.
The IDF publishes new footage of the Commando Brigade’s Maglan unit operating in southern Gaza’s Khan Younis.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 31, 2023
It says that the troops recently raided an educational institute in Khan Younis from which Hamas operatives opened fire at troops. It says the troops found a rocket… pic.twitter.com/6Av5RwhpfK
Netanyahu apără războiul armatei sale din Gaza, într-o replică furioasă la acuzațiile de genocid ale Africii de Sud
Premierul israelian Benjamin Netanyahu susține că războiul armatei sale în Fâşia Gaza este „de o moralitate fără precedent”, reacţionând la acuzaţiile Africii de Sud, privind comiterea unor „acte de genocid”, depuse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), informează Agerpres preluând AFP.
„Ne vom continua războiul defensiv, ale cărui dreptate şi moralitate sunt fără egal”, a declarat Netanyahu duminică, 31 decembrie, în deschiderea unei şedinţe a guvernului său, adăugând că armata israeliană (IDF) acţionează „în cel mai moral mod posibil” în Fâşia Gaza.
Mai multe detalii: Netanyahu apără războiul „defensiv” din Fâșia Gaza: Este „de o moralitate fără precedent”, iar armata „face totul pentru a evita rănirea civililor”
Israelul spune că este gata să lase navele să aducă ajutor în Gaza
Israelul este pregătit să permită navelor să livreze „imediat” ajutoare în Fâșia Gaza, devastată de război, ca parte a unui coridor maritim propus din Cipru, a declarat duminică ministrul de externe israelian, numind patru țări europene drept potențiali participanți, transmite Reuters.
Conform aranjamentului sugerat pentru prima dată de Nicosia în noiembrie, mărfurile vor fi supuse unei inspecții de securitate în portul cipriot Larnaca înainte de a fi transportate către coasta Gaza, la 370 km (230 mile) distanță, mai degrabă decât prin Egiptul sau Israelul vecin.
Dacă planul va merge mai departe, ar marca prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse Gazei în 2007, după ce militantii islamiști Hamas au preluat controlul asupra enclavei palestiniene.
Numărul deceselor în Gaza a ajuns la 21.822, anunță Ministerul palestinian al Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat duminică, într-un nou bilanţ, că operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au dus la moartea a 21.822 de persoane de la începutul războiului, pe 7 octombrie, relatează AFP.
Conform sursei, 150 de persoane au fost ucise şi 286 rănite în ultimele 24 de ore.
Șeful Jihadului Islamic spune că nu există un acord privind ostaticii cât timp trupele israeliene rămân în Gaza
Șeful grupării teroriste Jihadul Islamic Palestinian spune că nu va exista niciun acord pentru eliberarea ostaticilor atâta timp cât luptele vor continua în Fâșia Gaza, transmite Times of Israel.
Ziyad al-Nakhalah spune că grupul său nu va fi parte la niciun acord cât timp trupele Forțelor de Apărare Israelului rămân în enclavă, potrivit rețelei Al-Araby.
Mediatorii din Qatar au transmis Israelului că Hamas „este de acord în principiu” să reia negocierile pentru eliberarea altor ostatici luați în timpul atrocităților din 7 octombrie, în schimbul unui armistițiu de până la o lună în Fâșia Gaza.
Israelul anunță atacuri aeriene în Gaza și neutralizarea bombelor plasate într-o grădiniță
Avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene au efectuat peste noapte un val de lovituri aeriene în Fâșia Gaza, în timp ce operațiunile la sol continuă.
IDF spun că zeci de ținte au inclus clădiri militare Hamas, un tunel și alte infrastructuri.
Marina a efectuat, de asemenea, lovituri de-a lungul coastei Gazei, ajutând forțele terestre.
La sud de orașul Gaza, IDF spun că trupele Brigăzii 179 au observat patru agenți Hamas cu dispozitive explozive care se apropiau de ei. A fost efectuat un atac aerian împotriva celulei.
Între timp, în timpul raidurilor de la periferia taberei Shati din nordul Gazei, IDF susține că trupele Brigăzii a 14-a au localizat și neutralizat dispozitive explozive antipersonal instalate într-o grădiniță.
Netanyahu spune că războiul „va continua luni întregi”
Războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, intrat în a 13-a săptămână, „va continua luni întregi, până când Hamas va fi eliminat şi ostaticii eliberaţi”, a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, precizând că zona de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt ar trebui să fie sub controlul Israelului.
„Războiul este la apogeu. Ne luptăm pe toate fronturile. Obținerea victoriei va necesita timp. Așa cum a spus șeful de stat major (al forțelor de apărare israeliene), războiul va continua încă multe luni, a declarat Netanyahu, într-o conferință de presă.
„Coridorul Philadelphi – sau, pentru a spune mai corect, punctul de oprire sudic (din Gaza) – trebuie să fie în mâinile noastre. Trebuie să fie închis. Este clar că orice alt aranjament nu ar asigura demilitarizarea pe care o căutăm”, a mai declarat Netanyahu.
Declarațiile sale vin într-un moment în care bilanțul morților în Gaza a crescut la aproape 21.700 de când operațiunile militare israeliene au început pe 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. În ultima zi, cel puţin 165 de persoane au fost ucise, iar alte 250 au fost rănite, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului.
Armata israeliană afirmă că cele mai multe dintre rachetele lansate de Hezbollah cad pe teritoriul Libanului
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat sâmbătă seară că multe dintre rachetele lansate de Hezbollah asupra Israelului au căzut pe teritoriul Libanului, inclusiv aproximativ 80% dintre proiectilele lansate vineri, scrie The Times of Israel.
„Continuăm să atacăm și să afectăm desfășurarea forțelor Hezbollah în sudul Libanului. Zona din sudul Libanului nu va mai fi niciodată la fel”, a spus Hagari, într-o conferință de presă.
„Pe parcursul zilei, au fost detectate mai multe lansări din Liban spre Israel. Multe dintre lansările Hezbollah cad pe teritoriul libanez. Optzeci la sută din rachetele lansate ieri de Hezbollah au căzut pe teritoriul libanez”, a susținut el.
Netanyahu spune că nu va demisiona: „Singurul lucru de care mă voi despărți este Hamas”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost întrebat sâmbătă seară, în cadrul unei conferințe de presă, despre informațiile privind posibilele progrese în vederea încheierii unui nou acord pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, dar si despre posibilitatea demisiei sale din fruntea guvernului, scrie The Times of Israel.
„Hamas a lansat tot felul de ultimatumuri pe care noi nu le-am acceptat”, a spus el în cadrul conferinței, precizând că, dacă un acord viabil este posibil, „va fi dus la îndeplinire”.