„Toamna viitoare, indiferent de ce facem noi peste vara asta, vom avea un val 4, pentru că toamna viitoare va începe să crească din nou rata de transmitere, în momentul în care reintrăm în case, petrecem mai mult timp înăuntru, în spații care nu vor fi la fel de bine ventilate ca spațiul exterior”, a declarat Răzvan Cherecheș.
În momentul acela începe din nou să crească numărul de cazuri pe secțiile de terapie intensivă, atunci va fi un nou entuziasm regăsit pentru vaccinare și eu cred că în primăvara anului viitor vom reuși să ajungem la 70% (n.r. din populație vaccinată).
Răzvan Cherecheș:
Profesorul de sănătate publică a precizat că Danemarca a renunțat să mai vaccineze populația cu serul AstraZeneca pentru că își poate permite acest lucru.
„Țările care au luat decizia să suspende AstraZeneca se bazează pe Pfizer și Moderna, cum e Danemarca. Danemarca imunizează în fiecare zi 8% din populația țării. Își permite să amâne și să prelungească perioada în care face vaccinarea pentru că sistemul de testare epidemiologic e extrem de bine pus la punct”, a afirmat expertul în sănătate.
Prin comparație, șansele pentru persoane nevaccinate să se infecteze și să moară de Covid 19 sunt de 200 de ori mai mari decât șansele ca o persoană vaccinată să dezvolte tromboză.
Răzvan Cherecheș:
„Mai mult, persoanele care au murit de tromboză au fost într-o perioadă în care nu se știa exact că s-ar putea să fie efecte adverse vaccinării, încă nu se cunoșteau exact semnele trombozelor. În momentul de față știm exact care sunt semnele, care sunt simptomele, există măsuri concrete de tratament și riscul este extraordinar de mic”, a mai spus Cherecheș.
În martie, Răzvan Cherecheș și-a dat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății, pe care o preluase de cinci săptămâni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro