MENIU CAUTĂ
07 Iul. 2018 17:30

Recalcularea pensiilor. Minerii, principalii beneficiari ai majorărilor care costă bugetul 70 de milioane de lei pe an

Distribuie

Recalcularea pensiilor adoptată miercuri de Camera Deputaților se va aplica pentru aproximativ 100.000 de pensionari, în principal foşti angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. Majorările vor afecta bugetul cu 70 milioane de lei pe an, a estimat deputatul Ilie Toma (PSD), unul dintre iniţiatorii amendamentelor votate.

Procesul de recalculare a pensiilor pentru pensionarii din grupele I și II de muncă va începe la 1 octombrie 2018.

„Proiectul de lege ce a fost votat în Camera Deputaţilor îndreaptă inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole legislative care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente. (…) El se adresează unui număr de aproximativ 100.000 de pensionari, la nivel naţional. În judeţul Hunedoara vor fi recalculate în jur de 12.000 de dosare care includ mineri, siderurgişti, constructori, grupele I şi II de la CFR, toate categoriile care, la vremea respectivă, au fost încadrate în grupa I – grupă specială şi grupa a II-a – grupă deosebită”, a explicat, într-o conferinţă de presă, deputatul Ilie Toma, fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, noile reglementări stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri şi 25 de ani pentru siderurgişti. Efortul bugetar necesar pentru acoperirea sumelor rezultate ca urmare a recalculării pensiilor a fost estimat de către parlamentarul PSD la circa 70 milioane de lei pe an.

Foștii minerii primesc și un spor de 1.000 de lei lunar

Minerii ale căror punctaje medii vor fi recalculate, ar putea beneficia de un spor de peste 1.000 de lei la actuala pensie a spus senatorul Cristian Resmeriţă (PSD). Persoanele care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi, în particular, minerii din subteran, merită să aibă parte de un venit mai mare la pensie, crede senatorul.

”Eu i-am invitat, pe toţi, să vină să vadă cum este în subteran. Să ştiţi că sunt (colegi, n.r.) care au acceptat şi după ce vezi, o dată, cum lucrează oamenii în subteran îţi dai seama că orice drept pe care îl cer, îl merită pentru că munca este foarte grea, pericolul este foarte mare. Doar în acest an mina a cerut tribut câteva vieţi omeneşti şi vă spun (…) numai în pielea celor care lucrează acolo să nu fii”, a declarat Resmeriţă.

Sursa foto: glasul-hd.ro


REPORTAJ: Primul festival folcloric din România sub patronajul UNESCO dedicat morților Revoluției din 1989: Festivalul Inimilor de la Timișoara


 

Comentarii