UPDATE 7 octombrie, ora 22.30: Referendumul nu este valid! Rezultatul final al referendumului pentru familie arată că nu s-a atins pragul necesar pentru validare.

Datele finale privind referendumul arată că doar 20,41% dintre alegători și-au exprimat opțiunea. Mai precis, au votat 3.731.704 de oameni.

Pentru a fi validat, era necesar ca 5.483.548 de români să voteze – 30% din numărul oficial al alegătorilor, care se ridică la 18.278.496.

Mai mult de atât, această consultare marchează și cea mai scăzută prezență la vot din istoria democrației de după 89.


UPDATE 7 octombrie 07.00: Secțiile de votare s-au redeschis duminică, la ora 07.00, în a doua zi de referendum pentru definirea familiei. Astfel, cetățenii mai pot vota până la ora 21.00. Prima zi a referendumului s-a încheiat cu o prezenţă de 5,72%, la urne venind 1.046.583 de votanţi din cei aproape 19 milioane de cetățeni cu drept de vot.

UPDATE ora 17.45: Potrivit Biroului Electoral Central, prezența la urne până la ora 16, a fost de 3,78% la nivelul întregii țări. Numărul total al alegătorilor prezenți la urne a fost de 692.002, dintre care 588.953 pe listele permanente și 89.552 pe listele suplimentare.

În București, 4,42% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot.

Totodată, au fost înregistrate mai multe incidente în prima zi de vot pentru referendumului pentru familie 2018. De exemplu, în județul Dolj, în comuna Bistreţ, o femeie este audiată după ce un cetățean a reclamat la 112 că a votat în numele a altor 17 persoane.

UPDATE ora 14.00: Liviu Dragnea și Traian Băsescu au fost lăsați cu mâinile întinse, în secția de votare.

Mai întâi, fostul președinte al României a fost refuzat de un membru al comisiei de vot, atunci când i-a întins acestuia mâna să dea noroc.

Ulterior, la apariția lui Liviu Dragnea, același membru, dar și un altul au refuzat să dea mâna cu liderul PSD.

UPDATE 6 octombrie: Premierul Viorica Dăncilă a votat la liceul Jean Monet din București, acolo unde este așteptat și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Totodată, au apărut și primele incidente.


În prezent, articolul 48 din Constituție prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

În noua formă, votată de Parlament, la inițiativa celor 3 milioane de români, articolul din Constituție va fi modificat, astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Inițiativa de modificare a Constituției a fost demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns 3 milioane de semnături și este sprijinită activ de Biserica Ortodoxă, de Biserica Catolică, precum și de clasa politică.

Schimbarea definiției familiei, prevăzută în Legea Fundamentală, a stârnit controverse în societatea civilă. Mai multe persoane publice și vedete au spus cum vor vota la referendumul pentru familie 2018. De exemplu, actorul Tudor Chirilă a declarat că nu se va duce la referendumul pentru familie pentru că „nu este orb”.

Când are loc referendumul pentru familie 2018

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția României va avea loc timp de două zile, în 6 și 7 octombrie, a stabilit Guvernul, prin ordonanță de urgență.

Românii cu drept de vot se vor prezenta sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 și duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 la referendumul pentru revizuirea Constituției.

Ce întrebare va fi la referendum pentru familie  

Modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soții pot fi doar un bărbat și o femeie. La referendumul familiei, întrebarea la care ar trebui să răspundă cetățenii va fi:

„Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament”, întrebare la care cetățenii vor putea răspunde prin DA sau NU.

Potrivit avocatnet, motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea, explicit, este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurea referendumului prevede că întrebarea de pe buletinele de vot trebuie formulată în sensul prevăzut anterior.

În prezent, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă în România, așa cum este prevăzut în articolul 258 din Codul Civil. Dacă definiția familiei va fi schimbată în textul Constituției, modificarea Legii Fundamentale va fi ulterior mult mai dificilă decât a Codului Civil.

Cine poate vota la referendumul pentru familie 2018

Toți cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua referendumului, vor putea vota, cu excepția celor cu probleme mentale dovedite, puși sub interdicție, dar și a celor condamnați la pierderea drepturilor electorale. De asemenea, Biroul Electoral Central a anunțat că o urnă specială va putea fi trimisă pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare, alegătorii care sunt internaţi, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu.

Unde se poate vota pentru referendumul pentru familie

Cetățenii vor putea vota în localitatea de domiciliu, la secțiile de votare unde sunt arondați. Dacă nu se află în localitatea de domiciliu, vor putea vota în altă localitate. În cazul românilor din străinătate, aceștia vor vota în cadrul secțiilor de vot din străinătate. Acestea se află, de regulă, în aceleași locații cu misiunile diplomatice și secțiile consulare sau institutele culturale, însă pot fi organizate și în alte locuri, cu permisiunea autorităților din statul respectiv.

Actele necesare pentru a vota la referendumul pentru familie 2018

 • cartea de identitate;
 • cartea electronică de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate;
 • pașaportul diplomatic;
 • pașaportul diplomatic electronic;
 • pașaportul de serviciu;
 • pașaportul de serviciu electronic;
 • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare;
 • pașaportul simplu, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate);
 • pașaportul simplu electronic, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate);
 • pașaportul simplu temporar, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate).
 • Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar cu ultimele trei tipuri de documente menționate în lista anterioară (cele trei tipuri de pașaport).

Condiții necesare pentru validarea referendumului pentru familie 2018

Condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar validarea se face dacă 25% dintre voturi sunt valabil exprimate.

Potrivit datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente numărul oficial al alegătorilor este de 18.285.426, astfel că pentru validarea referendumului trebuie să voteze 5.485.628 de români.

Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei. 

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
BOMBĂ! Bill Gates, anunț înfiorător. Boala cu care ne vom confrunta, vom fi victime
Playtech.ro
BOMBĂ! Bill Gates, anunț înfiorător. Boala cu care ne vom confrunta, vom fi victime
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
Știrileprotv.ro
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie