Autoritățile vor oferi vaccinul Pfizer tuturor adulților din districtul austriac Schwaz, situat în apropierea orașului Innsbruck, provincia Tirol, pentru a afla cât de eficient este serul în fața variantei sud-africane a virusului.

Există un motiv pentru care studiul se desfășoară aici. La mijlocul lui februarie, cancelarul austriac Sebastian Kurz declara că Tirolul se confruntă cu cel mai mare focar de infectare cu varianta sud-africană din întreaga Uniune Europeană.

Studiul din Austria este parte a unui efort global care încearcă să răspundă la o întrebare crucială, pe măsură ce virusul suferă mutații: sunt suficiente vaccinurile dezvoltate anul trecut în fața acestor noi tulpini?

Dacă răspunsul este negativ, experții vor fi nevoiți să dezvolte noi versiuni ale vaccinurilor, care vor fi administrate ulterior – o complicație a campaniilor de imunizare.

Studiile din laboratoare au arătat deja că unele vaccinuri care funcționează foarte bine în fața tulpinii originale a virusului sunt mai puțin eficiente în fața noilor variante – spre exemplu în fața variantei cunoscute sub numele B.1.351, depistate inițial în Africa de Sud, unde a devenit dominantă.

Dar testele desfășurate în teren sunt necesare pentru confirmarea acelor studii din laborator. În plus, unele combinații de vaccinuri și variante ale virusului nu au fost testate nici măcar în laborator.

100.000 de doze suplimentare pentru derularea studiului

Autoritățile din Schwaz au făcut apel la rezidenți să se înscrie până pe 8 martie în campania de vaccinare, pentru a permite livrarea unui număr exact de doze.

Peste 20.000 de locuitori, cam o treime din cei eligibili, s-au înregistrat încă din primele 24 de ore, au precizat oficialii.

Experimentul este sprijinit de Uniunea Europeană. La începutul acestei săptămâni, președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a fost de acord cu alocarea a 100.000 de doze suplimentare pentru derularea studiului.

În schimbul acestor doze suplimentare, autoritățile austriece au fost de acord să găzduiască o echipă multinațională de experți care vor colecta date din campania de vaccinare.

„Scopul nostru este să oprim sau să eradicăm varianta sud-africană”, a declarat guvernatorul Tirolului, Günther Platter, după anunțarea proiectului. „Vrem să protejăm oamenii de această variantă”, a adăugat el.

Programul-pilot din Austria este primul care vizează o regiune specifică în Uniunea Europeană, care s-a confruntat cu întârzieri ale campaniilor de imunizare, din cauza livrărilor insuficiente de vaccinuri.

„Din punct de vedere științific este un studiu incredibil de important, de unde vom putea învăța foarte mult”, a declarat doctorul Herwig Kollaritsch, un membru al comisiei de imunizare austriece, într-un interviu pentru televiziunea publică.

„Este, de asemenea, un studiu benefic pentru Pfizer, deoarece aceste vaccinuri nu au fost pe piață foarte mult și în fiecare zi acumulăm mai multe informații care ne ajută să înțelegem cum să le folosim”, a adăugat expertul.

Succesul studiului este însă parțial dependent de disponibilitatea tuturor rezidenților de a participa.

Oficialii speră să înceapă administrarea dozelor de vaccin pe 11 martie.

Doctorul Kollaritsch a declarat că va fi nevoie de aproximativ o lună până când efectul vaccinului va fi resimțit. În acest timp, echipe de experți din Austria și din străinătate vor monitoriza cât de bine previne vaccinul infectarea cu varianta sud-africană, un scenariu care nu a trecut prin testele clinice până în prezent.

Izolați de restul lumii

Din februarie, mii de polițiști au securizat granița landului Tirol, pentru a se asigura că orice persoană care părăsește zona, inclusiv pentru a călători în interiorul țării, are un test care confirmă că nu este infectată.

În plus, comunitățile au primit truse de testare, ca parte a unui efort de încurajare a testării în masă, cu scopul de a stopa răspândirea virusului.

Drept urmare, landul a confirmat că numărul infectărilor cu varianta B.1.351 a scăzut de la 200 pe zi la 88 pe zi, în vreme ce numărul general al infectărilor a continuat și el să scadă.

Eforturile de izolare a focarului nu au rămas însă fără efecte. În fața numărului mare de cazuri, guvernul german a decis să închidă granița cu Tirolul, luna trecută, gâtuind una dintre cele mai importante rute de transport internațional din Europa.

Este încă neclar cum a ajuns virusul în zonă. Inițial, vina a fost aruncată pe umerii turiștilor care au sosit în Tirol la schi, scrie Thelocal.at.

Autoritățile au permis redeschiderea stațiunilor de schi chiar înainte de Crăciun, spunând că sportul efectuat în aer liber nu poate favoriza răspândirea virusului.

În februarie, guvernul a spus că nu există dovezi care să susțină teoria că deschiderea pârtiilor ar fi vinovată de răspândirea variantei sud-africane.

O altă teorie, vehiculată de politicienii ecologiști din Tirol, spune că virusul mutant a intrat în țară din Bavaria.

Citeşte şi:

„Ce am făcut eu așa păcătos, că eu nu înțeleg?”. Unchiul regizoarei din Moldova care a câștigat Ursul de Aur recunoaște abuzul când fata avea 9 ani și nu regretă!

Tulpina sud-africană, confirmată în România. Primele două cazuri, la București și Pitești

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Playtech.ro
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Observatornews.ro
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Exclusiv. Vlad Voiculescu face dezvăluiri șocante: „Am primit mai multe amenințări cu moartea”
Știrileprotv.ro
Exclusiv. Vlad Voiculescu face dezvăluiri șocante: „Am primit mai multe amenințări cu moartea”
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)