MENIU CAUTĂ
18 Ian. 2018 13:00 , de Theodor Istrate

REPORTAJ – O femeie aruncată pe drumuri de concubin a născut în Centrul Maternal Bârlad, fără asistență medicală

Distribuie

O femeie de 42 de ani, care fusese aruncată pe drumuri de către concubin, a născut în Centrul Maternal Bârlad, cu ajutorul a două salariate care erau de serviciu, după ce ar fi anunțat cu întârziere declanșarea travaliului. Atât mama, cât și nou-născutul, ambii sănătoși, au fost preluați de echipajul medical al ambulanței, ajunsă la centru după naștere, și transportați la Spitalul de Urgență Bârlad.

Agitație maximă în Centrul Maternal Bârlad, în cursul serii de miercuri, unde o femeie de 42 de ani, din localitatea vasluiană Urdești, a dat alarma unei iminente nașteri. Cele două salariate de serviciu din centru au ajuns imediat în camera femeii și, surprinzător, au constatat că fătul începuse să iasă din vagin. În consecință, femeile au sunat la numărul de urgență 112 și au cerut sprijinul unui echipaj medical de Serviciul de Ambulanță. Gravida nu a mai așteptat însă și, în consecință, a expulzat nou-născutul, moșită de salariatele centrului. Sarcina celor două femei nu a fost ușoară, în condițiile în care nașterea a fost una cu risc, având în vedere că fătul avea cordonul ombilical în jurul gâtului.

”În momentul în care am ajuns la Centrul Maternal, la aproximativ șase minute de la apel, copilul, un băiețel de 2.450 de grame, viguros, era deja născut. Am clampat (n.red – obturat) cordonul ombilical, iar apoi am urmate procedurile. Din fericire, atât nou-născutul, cât și mama acestuia erau bine, sănătoși, fără a le fi pusă viața în pericol”, a declarat, joi, pentru Libertatea medicul de gardă din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, Daniel Ungureanu.

Odată stabilizați de către echipajul medical, mama și nou-născutul au fost transportați la Spitalul de Urgență Bârlad, starea lor de sănătate fiind una bună.

Gravida a fost luată de pe drumuri după ce fusese dată afară din casă de concubin

Gravida de 42 de ani a ajuns, marți, în Centrul Maternal Bârlad, dusă de poliție și asistentul medical comunitar din cadrul Primăriei Viișoara. Femeia se afla de mai multă vreme în atenția autorităților, având în vedere situația sa de risc. De loc din localitatea Urdești, își ducea traiul prin Viișoara, acolo unde își găsise și un bărbat cu care a trăi o perioadă scurtă de timp. La un moment dat, acesta a dat-o afară din casă, astfel încât femeia a ajuns pe drumuri.

”În ultima perioadă, trăia și ea pe unde apuca, pe aici, pe la noi prin sat, astfel încât am început să o monitorizăm. Asistenta medicală comunitară a constatat că este gravidă, deși nu prea se cunoștea, așa că, împreună cu polițiștii de la postul comunal, am decis să o ducem într-un centru maternal, ceea ce s-a dovedit a fi foarte bine. Am întrebat-o cu cine a făcut copilul și mi-a spus că ”s-a greșit” și nu știe cu cine a rămas însărcinată. De altfel, am găsit-o în localitatea Dodești atunci când am dus-o la Bârlad”, ne-a spus primarul comunei Viișoara, Liviu Pîrciu.

Băiețelul născut miercuri seara în Centrul Maternal Bârlad este al șaselea copil al femeii. Doi dintre aceștia sunt majori, iar ceilalți trei se află în sistemul de protecție al copilului.

Femeia era programată pentru joi să intre în evidența unui medic de familie

Internată în Centrul Maternal Bârlad, femeia nu a putut să spună specialiștilor de acolo în ce lună este gravidă. În aceste condiții, salariații centrului au decis, miercuri, să o ducă la un ginecolog din ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgență Bârlad. Din cauza aglomerației de la cabinetul medicului de serviciu în policlinică, potrivit celor spuse medicului Daniel Ungureanu, angajații centrului au decis să renunțe, mai ales că femeia de 42 de ani nu dădea semne că ar urma să nască.

”Gravida era programată pentru astăzi (n.red – joi), la ora 10.30, la un medic de familie, pentru a fi înscrisă în evidențele acestuia, având în vedere că sarcina sa nu fusese monitorizată de nimeni. Ulterior, în baza unei trimiteri, urma să ajungă și la un ginecolog pentru a fi consultată”, susține purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Femeia de 42 de ani nu a mai reușit să ajungă la medicul de familie pentru că, între timp, a adus pe lume un copil sănătos, de aproximativ opt luni, după evaluările făcute de echipajul medical de la Serviciul de Ambulanță. Durerile nașterii au început cu aproximativ o oră înainte de declanșarea efectivă a travaliului, însă gravida nu a avut curajul să anunțe personalul Centrului Maternal. Abia când a văzut capul fătului afară, a strigat după ajutor.

Protecția Copilului caută soluția cea mai bună pentru mamă și bebeluș

Cazul social al femeii a intrat în atenția autorităților pentru Protecția Copilului, care caută soluția cea mai bună pentru ea și bebeluș. Imediat după externarea din spital, cei doi vor reveni în Centrul Maternal Bîrlad, unde, potrivit legislației în vigoare, vor putea rămâne până la șase luni.

”Cazul este în evaluare pentru clarificarea tabloului familial, adică dacă mama prezintă garanții materiale și morale pentru creșterea copilului nou-născut. În acest sens, poate fi admisă pentru o perioadă de șase luni de cazare și îngrijire în centrul maternal, cu posibilitate de prelungire în mod excepțional. Interesul primordial este prevenirea separării copilului de mamă”, a conchis Irina Cîmpeanu.

Citește și: Jurnaliştii români şi contractele pe care le-au încheiat cu europarlamentarii de la Bruxelles

 

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje, nastere și Vaslui pe Libertatea.

Comentarii