Mergi direct la conținut »
Ce nu s-a văzut la închiderea urnelor la referendum. Am asistat la numărarea voturilor în Secția 161: Buletinele valabile încăpeau lesne într-o pungă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ce nu s-a văzut la închiderea urnelor la referendum. Am asistat la numărarea voturilor în Secția 161: Buletinele valabile încăpeau lesne într-o pungă

Votarea la referendumul pentru definirea familiei a durat două zile. La finalul scrutinului, am vrut să vedem ce se întâmplă într-o secție de votare, după ce ușile se închid și se numără voturile.

De Elvira Gheorghiță,

Am ajuns la Școala 192 din Sectorul 1, în cartierul Bucureștii Noi, duminică, pe la ora 20,15. Doream să văd dacă mai sunt votanți, cum s-au desfășurat alegerile și, de ce nu, să particip la numărarea voturilor, încărcarea buletinelor în saci și transportul către Primărie.

Acolo, la Școala din Piața 16 Februarie, erau organizate trei secții de votare – 161, 162 și 163, toate supravegheate continuu de doi polițiști de la Secția 5.

Am ales prima secție care mi-a ieșit în cale, 161. M-am prezentat mai întâi reprezentanților Poliției 5, apoi președintelui comisiei și am abținut aprobare pentru a participa la finalizarea procesului electoral, dar fără să fotografiez sau să filmez.

Așa că, m-am conformat. Membrii comisiei, foarte amabili, mi-au oferit chiar și o măsuță cu scaun exact ca ale lor. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că la ora 20/40 au mai venit câțiva bucureșteni la vot și chiar unii care ar fi vrut să voteze, dar nu știau unde. Secțiile lor erau însă fie la Școala 179, fie la Școala 183, adică la aproximativ 10 minute de mers pe jos. Oamenii au plecat plini de speranță spre adresele indicate de polițiști.

La ora 21.00, ușile s-au încuiat. Nicio persoană dintr-o secție de votare, indiferent că era din comisie, observator sau jurnalist, nu ar fi putut să iasă din secție decât la finalizarea întregii operațiuni, deși secțiile erau apropiate una de cealaltă.

Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
Recomandări
Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
 

Așa că, închiși în sala de sport de la parter, prima clasă pe drepta, intrarea din spate, comisia, condusă de președintele Dana Mirela Costea, a anunțat încheierea votării pentru referendum.

Secției 161 i-au fost arondate porțiuni din străzile Nuvelei, Bârlogeni, Pieții, Șaradei și bulevardul Bucureștii Noi. Din acestă zonă erau înscrise pe liste, ca votanți, 1.724 de  persoane.

Imediat ce gongul a bătut ora 21.00, președintele Secției 161 a transmis la BEM cifra votanților – 335. Așadar, dintre cele 1.724 de persoane care puteau vota acolo, doar 19,43% au ales să o facă, ultimii doi aproape de ora închiderii.

Sigilarea urnei cu voturi

Al doilea gest, sigilarea urnei cu voturi exprimate. Rostul sigilării este, după cum au explicat membrii comisiei, eliminarea oricărei tentative de fraudă.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Altfel spus, odată sigilată, nimeni nu ar fi putut introduce în urmă buletine false. În condițiile în care fiecare membru al comisiei reprezenta câte un partid și mai erau un președinte și un observator, greu de crezut că toți ar fi făcut front comun și ar fi fraudat acest scrutin.

Anularea buletinelor de vot nefolosite

După sigilarea urnei, a urmat anularea buletinelor de vot nefolosite la referendumul pentru definirea familiei.

Cum se face acest lucru? Nu există o ștampilă cu inscripția anulat care să fie  aplicată pe fiecare buletin, pentru că poate nu ar fi fost atât de sigur, ci fiecare foaie de vot este tăiată cu o line pe  diagonală, iar  apoi se scrie „ANULAT”.

Pentru că în Secția 161 au fost trimise 1.900 de buletine de vot pentru 1.724 de votanți, dar au fost folosite 335, restul de 1.565 de buletine au fost anulate.

După ce buletinele nefolosite nu mai prezentau niciun „pericol”, au fost legate și ambalate. Apoi au fost sigilate și cele cinci ștampile.

Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
Recomandări
Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
 

Totodată, recuzita primită de secția de votare pentru referendum – riglă, sfoară, foarfecă, tușiere, pixuri – s-au pus și ele  într-o pungă, separat, pentru că și aceste obiecte urmau a fi returnate.

Numărarea voturilor 

După ce toate buletinele de vot nefolosite au fost anulate și trecute în procesul verbal, iar ștampilele sigilate, în pungi, s-a desigilat urna și s-a trecut la numărarea voturilor.

Pentru această acțiune, toți membrii comisiei, dar și observatorul s-au mobilizat. Au fost desfăcute buletinele și au fost așezate separat, cele cu ștampila pe DA, într-o parte, cele cu NU, în altă parte, iar cele care aveau ambele răspunsuri, și DA, și NU, într-o altă parte.

Buletinele de vot au fost numărate și verificate de două ori. Trei voturi au fost anulate pentru că aveau ștampilate ambele răspunsuri, 19 au avut ca răspuns NU, iar pe 313 buletine era ștampila pe DA.

Buletinele cu răspunsul DA au fost legate cu sfoară. Au urmat cele cu NU și apoi cele trei cu ambele răspunsuri, care au fost anulate. Au fost puse în sac, iar acesta a fost sigilat.

S-au încheiat procesele verbale și s-au semnat de către membrii comisiei. În câteva minute, a sosit și o dubiță a Poliției, cu care președintele comisei și doi membri au plecat să ducă sacii sigilați și recuzita cu buletinele anulate la Primăria Sector 1.

Sacii cu voturi nefolosite și anulate,  în care erau 1.565 de buletine, au fost de cinci ori mai grei decât cei cu buletinele de vot valide, în care erau 335.

A fost cel mai simplu scrutin, buletine cu o singură întrebare, lume puțină și voturi valabile atât cât să încapă într-o pungă.

În deplină siguranță, sacii cu buletinele de vot au ajuns la Primăria Sectorului 1, sediul Biroului Electoral de Sector.


Citește și:

Tolo: Biserica a întrebat, creștinii au răspuns! Rezultatul referendumului, o lecție de toleranță pe care credincioșii o oferă preoților

 

VIDEOREPORTAJ/ «Sigur Dragnea nu e heterosexual, se vede pe fizicul lui». În patima votului, în satele de lângă București

Close
Închide
  Close