Asa cum am anuntat si in ziarul de sambata, Robert Richard Dorobantu este aprig disputat de rude, prieteni si cunoscuti. Vestea ca in urma sotilor decedati a ramas o avere considerabila i-a facut pe unii apropiati ai familiei sa se arate interesati de soarta micutului.
Destinul baietelului din Bucuresti s-a schimbat in primavara acestui an, mai exact pe 8 aprilie, cand a ramas orfan si bogat. Potrivit reprezentantilor Primariei sectorului 2 din Capitala, la cateva zile dupa ce parintii lui Robert, Dorobantu Catalin Mihai si Dorobantu Silvia, si-au pierdut viata intr-un tragic accident rutier, Comisia pentru Protectia Copilului a fost sesizata pentru luarea unei masuri de protectie a micutului. „In momentul producerii accidentului, baietelul se afla in grija unei familii din Bucuresti, unde fusese lasat de parinti. Am fost sesizati atat de aceasta familie, cat si de bunica vitrega a copilului, care se afla in Constanta”, ne-a declarat Neculai Ontanu, primarul sectorului 2. Autoritatile locale au hotarat incredintarea provizorie a micutului in reteaua proprie de asistenti maternali profesionsti. De aici lucrurile incep sa se complice.
Solicitarile pentru incredintarea copilului incep sa curga pe banda rulanta, in acest moment existand la dosar zece cereri. Copilul incepe sa fie supus unui asediu de vizite din partea persoanelor doritoare sa-l creasca, desi el si-a manifestat interesul de a ramane cu bunica din Constanta, care l-a crescut si cu care are o legatura afectiva stransa, dupa cum recunosc si reprezentantii comisiei. „Una din solicitari, aceea a bunicului patern, a fost respinsa din cauza manifestarii dezinteresului total al baietelului fata de acesta. Mai exista doua cereri din partea rudelor. Este vorba de doi veri primari ai defunctilor, unul din Curtea de Arges si celalalt din Craiova, care urmeaza sa fie analizate cu atentie. Celelalte sapte solicitari sunt din partea unor persoane care nu au nici un grad de rudenie cu baietelul si care vor fi analizate numai daca nu se va hotari incredintarea micutului uneia dintre rude”, sustin reprezentantii primariei.
Conform declaratiilor primarului, facute noua vineri seara, micutul Robert fusese adus in Bucuresti in cursul acelei zile. Sambata dimineata, insa, copilul a fost dus din nou si preluat de bunica din Constanta, conform declaratiilor aceluiasi primar. E posibil ca implicarea institutiei Avocatul Poporului, care s-a pronuntat ca „persoanele legal indreptatite sa aiba grija de Robert sunt bunicii” si a recomandat Primariei sectorului 2 al Capitalei sa faca acest lucru, ca si mediatizarea cazului sa-l fi convins pe primarul Ontanu sa decida incredintarea temporara a minorului tot bunicii din Constanta, Lidia Hargau. Batalia insa nu s-a sfarsit, cei zece pretendenti la titlul de parinti neadmitand sa depuna armele.
Exista trei variante ca o familie sa obtina copilul
Potrivit primarului Neculai Ontanu, exista mai multe forme prin care copilul poate fi incredintat unei familii. Una din ele, tutela, ofera pe langa responsabilitatea privind cresterea si educarea copilului si dreptul de a administra averea pe care acesta a mostenit-o. O alta forma de preluare a copilului este adoptia sau incredintarea minorului spre crestere, care se decide de o comisie mixta a primariei, in baza unei anchete sociale. Persoana careia i se incredinteaza copilul nu are dreptul sa administreze bunurile acestuia decat cu aprobarea Comisiei.
A treia varianta ar putea fi luata in calcul, in cazul in care nici una din familiile care isi disputa copilul nu-si pot dovedi bunele intentii. In aceasta situatie, minorul ar putea fi lasat in grija unui asistent maternal, fara ca cineva sa aiba drept asupra averii. „Incercam sa gasim cea mai buna solutie pentru baietel. Dupa parerea mea, masura incredintarii copilului este mult mai buna decat a instituirii unui tutore, pentru ca in felul acesta bunurile copilului ar putea fi conservate pana la varsta majoratului, iar banii ar putea fi cheltuiti doar cu aprobarea comisiei”, ne-a spus edilul sectorului 2.