Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că rujeola se răspândește periculos în Europa, iar țările cel mai puternic afectate sunt România și Italia. Potrivit datelor furnizate de OMS, în ianuarie 2017 au fost raportate 559 de cazuri de rujeola, dintre care 474 în țările considerate endemice: Elveția, Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Ucraina.

OMS atrage atenția că, în aceste țări, acoperirea vaccinală naţională prin a doua doză de vaccin este sub pragul de 95% și recomandă luarea unor măsuri pentru a limita răspândirea rujeolei pe teritoriul lor. „Cer în mod expres țărilor endemice să stopeze transmiterea virusului”, a spus Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa.

Potrivit OMS, Romania are cel mai mare focar de rujeolă din Europa, cu 3.400 de cazuri raportate și 17 decese începând cu ianuarie 2016. Țara noastră este urmată de Italia, care a înregistrat 238 de cazuri numai în ianuarie 2017 și se așteaptă cel puțin tot atâtea cazuri să fie raportate și pentru februarie 2017. 

De altfel, la începutul acestei luni, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că situația scăpată de sub control a focarului de rujeolă din România tinde să nu mai fie doar problema noastră! Epidemia se poate răspândi oricând în țările din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE).

Românii ar putea fi obligați să se vaccineze, dar vaccinul abia se găsește

În România se încearcă introducerea unei legi a vaccinării, la care se lucrează de un an și jumătate. Proiectul de lege urmează să fie înaintat în Parlament și prevede obligativitatea vaccinării și sancționarea cu amenzi, precum și asumarea responsabilității părintelui privind copilul.

Pe de altă parte, deși țara noastră este în plină epidemie de rujeolă, vaccinul ROR abia se găsește. În luna noiembrie, Ministerul Sănătății spunea că a achiziționat aproximativ 300.000 de doze de vaccin ROR și îndemna românii, printr-o amplă campanie numită ”Vaccinurile salvează vieți”, să-și imunizeze copiii pentru binele și sănătatea acestora.

Povestea cutremuratoare a tenismenei care s-a confruntat cu abuzurile groaznice ale tatălui său. A fost la un pas să se sinucidă în urmă cu mai mulți ani
GSP.RO

Povestea cutremuratoare a tenismenei care s-a confruntat cu abuzurile groaznice ale tatălui său. A fost la un pas să se sinucidă în urmă cu mai mulți ani