Mergi direct la conținut »
România, cea mai afectată ţară din lume de un virus care fură parole și date bancare
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > România, cea mai afectată ţară din lume de un virus care fură parole și date bancare

România, cea mai afectată ţară din lume de un virus care fură parole și date bancare

România este cea mai afectată din lume de Scranos, un virus care fură parolele și datele bancare ale victimelor, potrivit companiei de securitate cibernetică Bitdefender.

De Daniel Ionașcu,

Specialiştii companiei au descoperit că virusul se ascunde pe dispozitivul infectat şi are acces la toate datele personale ale victimei.

”Denumită Scranos, ameninţarea se răspândeşte rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franţa, Italia şi Indonezia. Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicaţii aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluţii de securitate, cât şi prin programe instalate ilegal”, se arată într-un comunicat.

Odată instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit – adică un driver software – şi poate spiona victima până în cele mai mici detalii.

Astfel, Scranos poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer.

Pe lângul furtul de parole, acesta sustrage și datele prin care se fac plăți pe Facebook, Amazon sau Airbnb.

Mai mult, acesta poate trimite cereri de prietenie sau mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al persoanei sau să o aboneze la diverse canale de YouTube.

Ce se poate face

Pentru a evita infectarea cu Scranos, experții recomandă utilizatorilor să instaleze numai aplicații și softuri autentice, să folosească un antivirus și să facă update la sistemul de operare.

De asemenea, programele ar trebui folosite la cea mai nouă versiune.

Close
Închide
  Close