De Daniel Ionașcu,

Exporturile au fost de 69 miliarde euro, în creștere cu 1,9%, iar importurile s-au ridicat la 86,28 miliarde euro, în urcare cu 4,2%.

Exportăm mașini, importăm mașini

Principalele grupe au fost: autoturisme şi echipamente de transport (47,2% la export şi 37,2% la import) şi alte produse manufacturate (cu 31,7% la export şi respectiv 30,4% la import).

În interiorul Uniunii Europene am exportat în valoare de 52,83 miliarde de euro, în vreme ce importurile din statele comunitare au fost de 64,4 miliarde.

Ca pondere, exporturile în UE au fost de 76,6%, iar importurile din același spațiu au fost de 74,6%.

Animalele vii, mină de aur

România a exportat în 2019 alimente şi animale vii în valoare de 4,773 miliarde de euro, în creştere cu 13,1% comparativ cu 2018. Țara noastră a mai exportat băuturi și tutun în valoare de 1,11 miliarde de euro, în urcare cu 31,9%.

Au fost înregistrate scăderi de 5,6% la capitolul exporturilor de mărfuri, dar și la lubrifianți și materiale derivate (-5,2%).

Ce înseamnă acest lucru

Cu cât diferența dintre importuri și exporturi este mai mare în cadrul unei țări, cu atât aceasta are nevoie de mai multe investiții străine pentru a contrabalansa diferența.

Când deficitul comercial este mare, acest lucru înseamnă că este probabil ca moneda națională să scadă. De asemenea, se poate spune că țara noastră susține economiile țărilor din care importă produse.

Principalul partener comercial al României este Germania, urmată de Italia și Franța. România mai importă masiv produse din Ungaria, Polonia și China.

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși