Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Românii izolați în stațiunea Mamaia se plâng de foame și cer ajutorul constănțenilor. S-a înființat o «celulă de criză» la hotel

Românii izolați în stațiunea Mamaia se plâng de foame și cer ajutorul constănțenilor. S-a înființat o «celulă de criză» la hotel

Hotelul Flora din stațiunea Mamaia este unul dintre locurile din sudul țării transformate în centre de carantină unde au fost cazați deja zeci de români care vin din zonele roșii. Cei aflați în izolare fac apeluri disperate către populație, pentru că mâncarea nu este, spun ei, suficientă.

De Denisa Macovei,

Pe rețelele de socializare circulă mai multe documente cu cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană, în valoare de 300 de lei pe zi, dintre care 70 de lei pentru mâncare. Dacă din punctul de vedere al condițiilor de cazare cei aflați în carantină sunt mulțumiți, din punctul de vedere al hranei, mulți se plâng că meniul zilnic este la limita supraviețuirii. Ei spun că dimineață primesc fie un ou, fie două felii de salam, cu pâine, unt și gem, extrem de puțin mai ales pentru adulți. Unii dintre ei au postat fotografii cu meniul, cerându-le oamenilor să vină să le aducă de mâncare.

Chiar dacă e carantină totală și fiecare își dozează cheltuielile, s-au mobilizat destul de mulți constănțeni și au sărit în ajutorul lor.

Unii s-au oferit să aducă de mâncare, alții – cărți și jucării pentru copiii aflați în carantină, iar alții – produse de igienă. Pentru a nu preveni răspândirea virusului, dar mai ales pentru a nu se declanșa o debandadă, autoritățile au făcut un program strict pentru voluntari.

“Știu că sunt mulți oameni de bine care vor să ajute în aceste momente, dar trebuie să se știe că dacă vor să aducă ceva pentru cei carantinați la Hotel Flora sau în alte localități, se instituie noi reguli, în urma Ordonanței Militare.

Fie că vă sunt rude, prieteni sau pur și simplu români cărora vreți să le dați o mână de ajutor, dacă duceți pachete de hrană sau cărți în centrele de carantină veți fi primiți la intrarea în centru DOAR în intervalul orar 16.00-18.00. Vă trebuie neapărat buletinul.

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă
Recomandări

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă

 

Mare atenție! Hrana trebuie să fie sigilată, conseve, pâini în ambalaj, sucuri sau ape închise. Puteți duce fructe sau legume. Dacă duceți medicamente, acestea vor fi verificate de reprezentații DSP. NU aduceți produse fast-food sau gătite, acestea nu vor fi acceptate. Nu uitați și de ultimele restricții de circulație, să aveți documentele necesare la voi. Toate aceste informații le-am obținut când am dus alimente, medicamente și cărți, direct de la reprezentantul jandarmilor și al DSP care stau să asigure protecție la Hotel Flora. 24/24”, a spus Bogdan Bola, director general al ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral).

Viciile, marea problemă a izolaților

Pentru cei aflați în carantină comună, viciile par să fie cea mai mare problemă.

Pe lângă lipsa țigărilor, cei care reușesc să facă rost de ele ajung să fumeze pe holurile hotelurilor deoarece nu li se permite accesul afară. Unora le aduc familiile țigări, dar problema este că se fumează pe hol, nu sunt scrumiere, iar fumul intră în camera pe sub ușă, s-a plâns, pe Facebook, una dintre femeile aflate în izolare la Hotel Flora.

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe
Recomandări

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe

 

Sunt însă și vești bune în ceea ce privește ajutorarea lor.

“Există la recepție liste de cumpărături și bani, prin urmare e nevoie de voluntari care să facă aceste cumpărături. Asta doar după ce se va încheia un protocol între hotel sau cine coordonează celula de criză de acolo și asociația de voluntariat, pentru ca ei să se asigure că nu fug voluntarii cu banii celor aflați în carantină. Menționez că volunarii nu intră în contact cu nici una dintre persoanele cazate, ci doar cu coordonatorul din partea hotelului”, a scris și Cosmin Bârzan pe grupul de Facebook “Voluntar pentru Constanța COVID 19”.

Close
Închide
  Close