Procuratura Generală a precizat că, în opinia sa, activitățile publicației Meduza „constituie o amenințare la adresa bazelor ordinii constituționale și a securității Federației Ruse”.
Unul dintre cele mai populare site-uri independente de știri în limba rusă, Meduza a fost fondat în capitala letonă Riga în 2014 de un colectiv de foști angajați ai popularului site de știri rusesc Lenta.ru. Toți jurnaliștii site-ului tocmai demisionaseră în masă în urma unei decizii a miliardarului Alexander Mamut, proprietarul Lenta.ru, care are legături cu Kremlinul, de a o concedia pe Galina Timchenko, redactorul-șef al publicației.
Statutul juridic în Rusia al site-ului Meduza era deja complicat, după ce Ministerul rus al Justiției l-a etichetat drept „agent străin” în aprilie 2021.
În iulie anul trecut, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a cerut ca Meduza să fie etichetată drept „organizație indezirabilă” imediat după ce a publicat o anchetă privind activitățile organizației sale paramilitare, pe care Prigojin a descris-o drept „provocare deghizată în pacifism”.
Într-o scrisoare adresată procurorului general al Rusiei, Prigojin a contestat relatările site-ului Meduza despre războiul din Ucraina. El a afirmat că articolele care susțineau că se plănuia un al doilea atac asupra capitalei ucrainene Kiev și că surse din interiorul Kremlinului doresc să-l înlăture pe Putin, încălcă legile stricte de cenzură din Rusia.
Eticheta de „organizație indezirabilă” impune ca o organizație să își înceteze toate operațiunile în Rusia și permite confiscarea fondurilor și activelor acesteia din țară.
Rușilor le este interzis să participe la activitatea „organizațiilor indezirabile”, chiar și în afara Rusiei. Pedeapsa pentru încălcarea acestei legi este de până la patru ani de închisoare.
Contribuțiile financiare către astfel de organizații sunt, de asemenea, pasibile de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
În plus, distribuirea sau trimiterea la materiale publicate de o „organizație indezirabilă” este o infracțiune penală și poate duce la consecințe juridice, inclusiv la blocarea în Rusia a oricărei publicații care citează o „organizație indezirabilă”.
Această desemnare a publicației Meduza drept „organizație indezirabilă” este cea mai recentă dintr-o campanie de ani de zile a Kremlinului de a limita presa independentă și de a împiedica ca relatările acesteia să ajungă la rușii obișnuiți, în cadrul unei represiuni care s-a intensificat de când Rusia a invadat Ucraina, anul trecut.
Nu a existat un răspuns imediat din partea Meduza, deși publicația a publicat o știre pe site-ul său, inclusiv detalii despre ceea ce ar putea însemna această etichetare.
„Organizațiilor indezirabile li se interzice să opereze pe teritoriul rusesc sub amenințarea de a fi urmărite penal”, se arată în articolul publicat de Meduza în limbile rusă și engleză.
„Oricine «participă sau cooperează» cu astfel de grupuri se poate confrunta cu urmărirea penală – o limitare deosebit de gravă pentru jurnaliștii care trebuie să vorbească cu sursele lor pentru a relata știrile”, a adăugat articolul.
Peste 50 de organizații se află în prezent pe lista entităților „indezirabile”, printre care se numără și publicațiile ruse de investigație iStories, Proekt și Bellingcat, cea din urmă cu sediul în Olanda.
La scurt timp după invadarea Ucrainei, parlamentul rus a adoptat o lege care prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru „discreditarea” forțelor armate și de până la 15 ani pentru răspândirea de „informații false în mod deliberat” despre acestea.
Un alt site independent de știri, Mediazona, a anunțat joi că editorul său, Piotr Verzilov, a fost acuzat de răspândirea de „știri false” despre armata rusă, motivate de ură politică.
După adoptarea legilor în martie anul trecut, autoritățile ruse au acționat rapid pentru a bloca pe teritoriul țării accesul la zeci de site-uri – inclusiv cel al Meduza -, iar zeci de agenții de presă ruse și internaționale au părăsit țara.
Plasarea Meduza pe lista „organizațiilor indezirabile” a fost condamnată pe rețelele de socializare de personalități ale opoziției ruse.
„Organizația indezirabilă este mâna de oameni care au preluat puterea în Rusia”, a scris Ruslan Shaveddinov, un aliat al politicianului de opoziție încarcerat Alexei Navalnîi, într-un mesaj pe Twitter.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina