MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Doscaș

#salvatipipera/ Cum cresc “zgârie-norii” în Pipera Sud. Explicațiile președintelui Asociației pentru Tranziție Urbană, arhitecta Vera Marin

Distribuie

#salvatipipera. Arhitecta Vera Marin, președintele Asociației pentru Tranziție Urbană –  organizație care unește nenumărați arhitecți urbaniști, a vorbit la Interviurile Liberatea LIVE despre metamorfoza platformei industriale Pipera în cartierul de afaceri de astăzi.

”Pipera a crescut ca o pădure naturală, fără să fie planificat acest lucru. Aici sunt trei administraţii locale, iar în planificare şi proiectare urbană, lucrurile nu se fac cu uşurinţă în colaborare. În planul urbanistic general aprobat în 2000, o bună bucată din acest perimetru era o unitate de referinţă pentru industrie. Parcele mari, care s-au privatizat cum s-au privatizat. Dar, tocmai din această cauză, că erau parcele de dimensiuni mari, s-au făcut construcţii mari. E mult mai complicat să aduni mai multe parcele, de la mai mulţi proprietari”, explică arhitecta.

Haos generat de PUZ-ul de sector

Dincolo de suprafețele mari de teren, zona a fost ofertantă și din punct de vedere edilitar. Rețeaua electrică, calibrată pentru fabrici de electrotehnică energofage și moștenită din comunism, a acoperit necesitatea de consum a viitoarelor clădiri de birouri.

”Zona a venit la pachet cu o bună echipare edilitară. Pentru construcţii mari e nevoie de reţele de electricitate, de gaz. Începând cu 2006 au început să apară primele construcţii importante, care se aprobau cu Planuri Urbanistice Zonale. Dacă ele nu erau pentru activităţi productive, deci nu pentru industrie, atunci era nevoie de făcut un PUZ. Legislaţia de urbanism s-a tot schimbat, de multe ori. În unele perioade, planurile urbanistice zonale se discutau şi se votau doar la şedinţele Consiliului Local Sector 2. Din 2008, Planurile Urbanistice Zonale se discută şi se aprobă la Primăria Municipiului Bucureşti”, susține Vera Marin.

Birouri legale, acum și în viitor

Arhitecta mai spune că, dacă un PUZ se votează la nivel de Consiliul Local Sector 2, interesul este focalizat. ”Dezvoltarea imobiliară e foarte importantă şi trebuie privită în ansamblul unui oraș şi ce efecte produce pe o suprafaţă mai mare decât pe cea studiată. Construcţiile sunt realizate cât se poate de legal, doar că există o flexibilitate a cadrului legislativ care permite ca iniţiativa privată să poată să fie promovată şi să realizeze construcţiile acestea doar judecând după parcela care a generat Planul Urbanistic Zonal. Şi Planurile Urbanistice Zonale, de cele mai multe ori, nu sunt zonale și vizează doar terenul pe care investitorul vrea să construiască ceva”, precizează Vera Marin.

Planul Urbanistic Zonal al cartierului de afaceri Pipera Sud.

Cum arată PUZ-ul din Pipera

Actualul Plan Urbanistic Zonal al cartierului de afaceri Pipera Sud prevede o rețea stradală paralelă, cu zone de legătură către extremitățile zonei. Documentul este parte a unui proiect de închidere a așa-numitului Inel Median al Capitalei, aflat între Șoseaua Ștefan cel Mare și Centura Capitalei, care ar trebui să unească Lacul Morii de Șoseaua Colentina.

„PUZ-ul acesta e din 2014 şi a încadrat toate acele mici bucăţele, toate PUZ-urile elaborate între 2000 şi 2014, cu tot ce s-a construit şi cu efectele pe care le-au produs acele construcţii. Pe acest PUZ, există o ţesătură logică. Însă străzile acelea propuse nu ştim când vor fi realizate. În schimb, în privința construcţiilor care se pot face pe terenurile private, buna lor funcţionare ar fi condiţionată de aceste străzi proiectate. Încă mai sunt suprafeţe goale şi cu siguranţă vor mai fi încărcări care vor apăsa reţeaua de transport”, continuă Vera Marin.

Remediere imediată

Președintele Asociației pentru Tranziție Urbană mai spune că sunt necesare acţiuni imediate de remediere în întreaga zonă.

”Ritmul investiţiilor private a fost mai rapid decât cel al autorităţilor publice locale. Chiar dacă există reglementări, trebuie să existe şi un plan de investiţii, la rândul său votat, care să acopere nişte lucrări ale acestor străzi propuse în acest perimetru, care la rândul lor să asigure aceasta permeabilitate în interiorul cartierului Pipera. Eu consider că Pipera Sud este deja sufocată. Sunt nişte proiecte care s-ar face cu investiţii destul de mici”, conchide Vera Marin.


Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.

Trimite-ne imagini și videoclipuri la numărul de WhatsApp +40 0729.729.000 sau scrie-ne despre cum crezi tu că ar trebui salvată Pipera la adresa de e-mail [email protected]

Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților.

Implică-te! Semnează petiția #salvatipipera.


Citește mai multe despre #salvatipipera și #salvatipipera pe Libertatea.

Comentarii