În analiza apărută pe portalul german, fondatorul acestuia, jurnalistul Gabor Steingart, fostul redactor-șef al marelui cotidian de business Handelsblatt, face o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă Rusia de la declanșarea războiului cu Ucraina, pe 24 februarie.

Pierderi de echipamente și oameni

Rușii suferă pierderi uriașe pe front. Până la data de 17 mai, peste 19.000 de soldați ruși fuseseră uciși, iar pierderile sunt mari și la nivelul echipamentelor de luptă. 

Printre echipamentele de luptă distruse, avariate, abandonate de ruși sau confiscate de Ucraina se numără:

  • 957 de vehicule de luptă
  • 1.194 vehicule blindate
  • 669 de tancuri
  • 128 de elicoptere, aeronave și drone
  • 9 nave 

Economie slăbită

Economia rusă, care nu a avut niciodată o rată de creștere ridicată, se află acum în contracție. McDonalds, Mercedes, Henkel, Ikea și alte companii occidentale se retrag din țară. Inflația este în creștere galopantă și se situează în prezent la 17,8%; în urmă cu un an se situa în jurul valorii de 6%.

Produsul intern brut pe cap de locuitor în Rusia este, de asemenea, în scădere. În prezent, acesta se situează la aproximativ 12.000 de dolari, iar previziunile nu sunt optimiste. 

Prin comparație, în SUA, PIB-ul se apropie de 80.000 de dolari pe cap de locuitor, în timp ce în Uniunea Europeană va ajunge în curând la 40.000 de dolari pe cap de locuitor, cu o tendință de creștere. 

Pierderea clienților pentru resursele energetice 

Rusia ar putea continua să genereze profituri pe piața energetică, în special datorită creșterilor de prețuri din domeniul petrolului și gazelor. Cu toate acestea, pe termen mediu, clienții importanți vor dispărea. Rusia, în calitate de putere globală în domeniul materiilor prime, a pierdut Occidentul drept client. 

Deșert tehnologic

Ca urmare a suspendării sistemului internațional de plăți SWIFT, industria rusă de export a pierdut efectiv accesul la piețele occidentale. Transferul de tehnologie a fost, de asemenea, interzis. Țara lui Putin poate conta pe țările mai puțin dezvoltate în acest domeniu, inclusiv pe cele formate din fostele republici ale Uniunii Sovietice.

Dependența Rusiei de China

Comerțul cu China a crescut ca urmare a sancțiunilor occidentale. În 2021, China era deja cel mai important partener comercial al Federației Ruse în ceea ce privește vânzările la import și la export. O dependență suplimentară de o piață unică pentru vânzarea și cumpărarea de bunuri este foarte riscantă pentru Rusia și implică posibilitatea unui potențial șantaj din partea Chinei în această privință, scrie sursa citată. 

Înstrăinarea cetățenilor ruși 

Elita economică și intelectuală a Rusiei este tratată ca persona non-grata în străinătate. Concerte ale celebrei soprane Anna Netrebko au fost anulate, iar directori artistici, precum Valeri Gergiev, dirijor șef al Filarmonicii din München, au fost nevoiți să plece. De asemenea, oligarhul Roman Abramovici nu a avut de ales decât să își vândă clubul de fotbal Chelsea. Sportivii ruși sunt excluși de la tot mai multe evenimente sportive, iar Rusia pierde drepturile de a găzdui evenimente sportive de amploare. Rușii sunt izolați atât individual, cât și ca societate, notează Gabor Steingart.

Noi țări aderă la NATO

Planurile de a include Finlanda, Suedia și, eventual, Ucraina în NATO au creat o situație care nu este pe placul generalilor Moscovei. Vladimir Putin și-a dorit ca NATO să fie cât mai departe de granițele Rusiei. Prin politica sa agresivă față de vecinii săi, a obținut exact contrariul, potrivit sursei citate. 

În concluzie, scrie site-ul polonez Onet, Vladimir Putin nu-și mai poate servi țara în acest fel. A vrut să intre în istorie ca noul țar, iar astăzi pare a fi un al doilea împărat Nero (n.r. – unul dintre cei mai mari tirani ai Romei antice) care, în megalomania sa, a permis ca propriul imperiu să fie distrus de flăcări.

Și șefa diplomației germane, Annalena Baerbock atenționa, în urmă cu câteva săptămâni, că președintele rus Vladimir Putin își duce țara spre distrugere. Singurul lucru pe care Putin l-a obţinut cu războiul său a fost să provoace o suferinţă incalculabilă tuturor părţilor implicate, afirma ea. 

„După cum am făcut noi recent la New York (la Adunarea Generală a ONU), vom continua să-i arătăm, economic şi politic, că el trebuie să se aştepte la sistarea comerţului şi la o izolare globală a Rusiei, dacă va continua pe această cale. Războiul lui împotriva Ucrainei va duce, de asemenea, la ruină propria lui ţară”, declara Baerbock, potrivit digi24.ro. 

foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News