De Cristian Anton,

În cadrul discuţiei avute cu ambasadoarea Franţei ca urmare a acestei convocări, vice-ministrul bulgar de externe Petko Doikov şi-a manifestat consternarea faţă de declaraţia făcută de preşedintele Macron.

Îi prefer pe oamenii care vin legal în Franţa din Guineea sau Coasta de Fildeş bandelor ilegale de bulgari sau ucraineni.

Președintele Franței, Emmanuel Macron:

În replică, preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat declaraţiile lui Macron drept ”de joasă speţă” şi ”deloc nuanţate” şi a declarat că bulgarii sunt cetăţeni ai unei Europe unite şi că libertatea de mişcare este un drept al lor.

Macron l-a sunat sâmbătă seara pe premierul bulgar Boiko Borisov după ce în aceeaşi zi Ministerul Afacerilor Externe bulgar i-a cerut ambasadorului Bulgariei la Paris să înmâneze o notă de protest pentru declaraţiile polemice făcute de preşedintele francez.

Borisov a declarat apoi că Macron l-a asigurat telefonic că nu i-a criticat niciodată pe cetăţenii bulgari.

Indignare în societatea bulgară

Afirmația președintelui francez din interviul acordat publicaţiei de dreapta Valleurs Actuelles a provocat indignare în societatea bulgară, inclusiv în rândul cetăţenilor bulgari din Franţa, se arată într-un comunicat emis de MAE bulgar.

Oficialul bulgar a insistat la această discuţie că nu există vreun temei serios pentru afirmaţii de genul celor făcute de Macron.

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

Relaţiile dintre Bulgaria şi Franţa – prieteni, parteneri şi aliaţi – sunt excelente, comunitatea bulgară în Franţa este foarte bine integrată, iar Bulgaria nu a primit din Franţa vreo atenţionare cu privire la infracţiuni grave comise de cetăţeni bulgari.

MAE bulgar:

Conform aceluiaşi text emis de MAE bulgar, ambasadoarea Florence Robine a exprimat regretul pentru situaţia creată şi a menţionat că afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron au fost scoase din context şi incorect înţelese.

”Acestea nu se referă nicidecum la guvernul bulgar, la cetăţenii bulgari şi la lucrătorii bulgari, care sunt bine primiţi şi şi-au dovedit profesionalismul”, a spus ambasadoarea Franței.

Florence Robine a confirmat relaţiile bilaterale excelente dintre cele două ţări şi şi-a exprimat speranţa că se va continua aprofundarea acestora.

”Există o cooperare excelentă între ţările noastre – în domeniile educaţiei, culturii, economiei. Franţa va fi alături de Bulgaria şi va continua să sprijine eforturile Bulgariei în interiorul Uniunii Europene”, a mai afirmat ambasadoarea Franţei.

Citeşte şi:

Tatăl unui bebeluș de la maternitatea Focșani: ”Înainte de vizita lui Dăncilă au dat pături și perne noi, apoi le-au luat înapoi”

Presă: Directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei i-a scos un dinte șefului administrației prezidențiale. S-au bătut chiar în fața sediului președinției

Cea mai neagră statistică din UE: în România un om moare la muncă la fiecare 35 ore. Care au ajuns să fie cele mai periculoase meserii

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială