De Radu Nistor,

Ambasadorul ungar, chemat la MAE

Ieri dimineaţă, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes (foto), a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe român (MAE), pentru a da explicaţii pe tema reînhumării lui Nyiro Jozsef, a declarat Mircea Duşa, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. Decizia MAE român vine după câteva zile de război diplomatic între Budapesta şi Bucureşti în cazul Nyiro Jozsef, partea maghiară anunţând că nu renunţă la demersul său, în ciuda dezacordului României, ci doar amână punerea lui în practică.

Cine a fost Nyiro Jozsef

Preot, scriitor, ziarist şi filozof, Nyiro Jozsef, supranumit “Apostolul secuilor”, este considerat unul dintre cei mai reprezentativi intelectuali maghiari din Transilvania din prima jumătate a secolului XX. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe român, Nyiro József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov, şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limbă maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele. În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactorşef la două ziare de extremă dreapta (“Magyar ErO” şi “Magyar Ünnep”). După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (de la Sopron), care a adoptat o legislaţie antisemită. În această calitate, Nyiro József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia “Coroana Corvin”, înfiinţată de Miklos Horth

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală


Alertă pentru o urnă goală

Vineri, autorităţile române au oprit la graniţă trenul care transporta urna cu cenuşa poetului, interzicând intrarea acesteia în ţară. Suspectând că ungurii încearcă să introducă în România, prin orice mijloace, rămăşiţele lui Nyiro Jozsef, poliţiştii harghiteni au oprit în trafic, sâmbătă, maşina unui oficial ungar. În automobil au găsit o urnă. Maghiarul a refuzat să deschidă urna în lipsa unui mandat de percheziţie, aşa că a fost nevoie de intervenţia unui procuror pentru ca oficialul să desfacă bagajul. Potrivit poliţiştilor, urna era însă goală, lucru care i-a surprins, deoarece chiar proprietarul declarase că obiectul funerar conţine cenuşă umană şi avea şi acte însoţitoare. Bărbatul din maşină era Lukacs Csaba, un diplomat împuternicit de Parlamentul Ungariei ca purtător de cuvânt în cazul reînhumării. (Otilia Cristea)

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui
Recomandări

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui


În cazul Albert Wass, ungurii au reuşit reînhumarea

Scandalul izbucnit în cazul reînhumării lui Nyiro Jozsef a fost precedat de un caz mult mai grav, cel al contelui şi poetului maghiar Albert Wass (1908 – 1998). Deşi Wass a fost declarat în două rânduri criminal de război – la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi în martie 2008 – maghiarii au reuşit să aducă şi să îngroape în pământul românesc rămăşiţele acestuia. Şi asta în ciuda dovezilor istorice că ar fi instigat la moartea a cel puţin 14 cetăţeni români nevinovaţi, după intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena (30 august 1940).

foto: Szekelyhon.ro

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze
HOROSCOP

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze