• “Clanul leilor”, despre care presa vorbește de câteva zile ca despre “un trol sau un grup de troli”, e compus din mii de elevi care se plictisesc, discută între ei pe platforma Discord, își pun piese și întrerup orele ținute pe Zoom, înjurând și strigând “V-a dat raid Clanul Leilor!”

Pe canalul “Clanul Leilor” de pe platforma Discord sunt 6.844 de membri miercuri la prânz, aproape 1.500 dintre ei fiind online.

Reporterul Libertatea a intrat pe canalul unde se organizează “clanul”. Unii puști au microfonul pornit și le poți auzi conversațiile.

“Am ședință cu părinții azi pe Zoom, dacă vreți să intrați. Oricum vă dau link-ul”, zice un băiat.

”Forță leilor”, îi răspunde altul.

În decursul a mai puțin de două ore de când sunt pe canalul lor, puștii și-au dat zeci de linkuri de Zoom. Sunt linkuri la ore ținute online, în cadrul a diferite școli din România, forțate să țină cursurile online din cauza pandemiei. Unele linkuri sunt de la propriile ore, altele sunt de la orele unor cunoscuți. 

După ce unul dintre ei trimite linkul la sesiunea de Zoom, câțiva încearcă să intre la ora respectivă, să facă un “raid”, în limbajul lor.

Mulți se plâng că la orele care se desfășoară pe Google Meet nu prea au acces, spre deosebire de cele de pe Zoom. Platforma e mai bine securizată.

Școala online, întreruptă de „Clanul leilor”. Nu sunt hackeri, sunt mii de puști care împart linkurile cu orele de pe Zoom, iar alți elevi intră și înjură
Captură de pe platforma Discord. Conversații de pe canalul “Clanul Leilor”

Ce discută între ei membrii “clanului”

“Hai pe ăsta! Vrem să scăpăm de oră!”

“Vreau să dau și eu raid!”

“Cine vrea codul de la Zoom, să îmi ziceți!”

“Coaie, eu vreau!

“Să vă puneți numele așa încât să pară eroare. Connecting, puncte, puncte”

“Stați că îmi fac un cont de Gmail acum!”

“Hai mă dați coduri!”

“Bă, da ați apărut la PRO TV, așa ceva!”

“A dat cod, a dat cod, a dat cod!!!!”

“Uită-te mă pe Raid Chat!”

“Zi și tu acolo Raid Clanul Leilor!”

“E ora de religie!”

“Raidurile” lor, între distracție și bullying

Unul dintre puști, care tocmai a făcut un raid, le povestește celorlalți că unul dintre elevi a început să plângă. Trec de la amuzament, la uimire și apoi la părere de rău.

“Săracul copil”, zice unul cu un fel de regret și uimire. E ca și cum își dau seama de efectul acțiunilor lor abia ulterior, în timp ce dezbat despre ele pe Discord. 

– Bă, a început copilul ăla să plângă, coaie, și a venit mă-sa peste el, în puii mei.
– L-a bătut, cred că.
– Coaie, a venit mă-sa peste el.
– Bă, nu l-ai văzut când îl lua pe ăla de ureche, coaie?
– Stați să vă arăt pe filmare cum a venit mă-sa.
– Bă, adev.
– L-ai văzut când îl lua pe ăla de ureche?
– L-a luat de ureche, mă?
– Chiar a început să plângă, coaie?
– Uitați-vă, uitați-vă, a început să plângă.
– Săracul copil.
– A început să plângă, coaie, copilul. Doamneeee!

Cine a fondat “clanul”?

Întreruperea orelor ținute pe Zoom a început prin primăvara. “Clanul Leilor” a fost înființat de un băiat de 12-13 ani pe nume Valentin.

Într-un dialog postat pe YouTube acum câteva zile, între Valentin și un utilizator de YouTube cu contul MzRk KeNNz, fondatorul “Clanului Leilor” spune că el nu a mai dat un “raid” de acum cinci luni.

“Ai găsit o breșă de securitate, sensibilă, ce ai făcut acum este epic”

MzRk KeNNz: Nu ai ce să pățești mare lucru, pentru că cei care au dat linkurile respective… Tu nu ai hackuit nimic. Nu ai spart niciun server, nu ai încălcat nicio regulă. Doar ai lansat un trend pe Discord unde ceilalți copii au venit și ți-au dat linkurile respective.
Valentin: Da.
MzRk KeNNz: Nu ai incitat nici la ură. 
(…)
MzRk KeNNz: Deci tu până la urmă ai găsit o breșă de securitate, sensibilă, ce ai făcut acum este epic. Ăștia care fac ore pe online, pe Zoom, nu sunt securizate. Ai avut iq-ul 500 ca să intri peste ei.
Valentin: Nu a fost mare lucru, coaie. Îmi dă un copil (linkul, n.r.).
MzRk KeNNz: Nu a fost mare lucru, dar uite, că ai pus pe jar atâta lume. (…) Tu le-ai demonstrat că poți să intri peste ei la oră, ceea ce este ok, din punctul meu de vedere, tehnic, pentru că ai 12 sau 13 ani și ai reușit acest lucru.
Valentin: Da, frate.
MzRk KeNNz: Degeaba te ascunzi.
Valentin: Cu ce mă ascund?
(…)
MzRk KeNNz: Și dacă îți iei amendă, sunt aici pe chat oameni dornici să ți-o plătească.

Ce face Poliția?

Am sunat la Inspectoratul General al Poliției Române să întreb dacă au fost făcute sesizări de profesori sau părinți pentru întreruperea orelor, dar și pentru a afla ce face Poliția în speța asta. 

Purtătorul de cuvânt IGPR a spus că ar fi existat o sesizare la Vrancea, să sunăm acolo. Asta deși presa a prezentat cazuri din mai multe județe, unul dintre ele înregistrat chiar luni, în Teleorman. 

În timpul conversației mele cu purtătorul de cuvânt IGPR, puștii își trimiteau non-stop linkuri de Zoom, ca să întrerupă orele ținute online.

Purtătorul de cuvânt IPJ Vrancea a explicat că există o sesizare scrisă, făcută pe 10 septembrie de o profesoară. Cadrul didactic nu a semnalat însă ceva ce s-a întâmplat în decursul orelor de curs proprii, ci a sesizat un fenomen, ceva ce ar fi auzit de la elevii săi că se întâmplă în toată țara.

“A fost sau nu a fost un apel”

La IPJ Teleorman am cerut mai multe detalii despre apelul la 112 făcut luni de o profesoară din Alexandria, căreia i-a fost întreruptă ora online.

“Cu privire la existența sau inexistența unei sesizări, nu vă pot da (detalii, n.r.), constituie date cu caracter personal”, a spus purtătorul de cuvânt, deși reporterul Libertatea nu a cerut date personale, ci doar informații generale.

“Dar cu privire la un posibil apel, m-aș putea interesa. Dacă a fost sau nu a fost un apel”, a spus purtătorul de cuvânt.

A revenit cu un telefon în care a precizat că a fost un apel la 112 pe 21 septembrie. “A fost întocmit dosar penal, dosar penal care a fost preluat de Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman”.

Contul de YouTube, suspendat

Contul de Youtube al “Clanului Leilor” a fost dezactivat miercuri, 23 septembrie, iar Valentin și-a făcut alt canal. Contul inițial, unde erau urcate filmulețe cu orele de pe Zoom întrerupte, avea peste 28.000 de abonați.

“Bun, băieți, mă trezesc eu de dimineață, 23 septembrie, mă uit și eu pe telefon ca tot omul. Văd acolo o grămadă de mesaje pe Discord, bă, de ce ți s-a închis canalul”, povestește Valentin într-un video postat pe noul cont.

Școala online, întreruptă de „Clanul leilor”. Nu sunt hackeri, sunt mii de puști care împart linkurile cu orele de pe Zoom, iar alți elevi intră și înjură
Contul de YouTube Clanul Leilor, unde erau postate filmulețe cu ore de pe Zoom întrerupte, a fost suspendat

Contul a fost suspendat pentru că ar fi inclus conținut cu caracter sexual sau nuditate. “Nu am folosit așa ceva deloc, adică sexual content, wtf?!”, spune Valentin.

Dați vă rog un share, m-ar ajuta enorm un share, ca să ne facem înapoi abonații. Eu am fost Clanul Leilor și v-am salutat. Pa!

Valentin:
Citeşte şi:

”Sistemul nostru de spitale nu funcționează bine”, a răspuns Iohannis, întrebat de Libertatea de ce România se menţine în fruntea clasamentului mortalității COVID, în Europa

Mai mulți elevi de la Liceul Gheorghe Lazăr se plâng de probleme cu ochii, după ce au fost uitați în clasă cu lampa UV aprinsă. Reacția directoarei

VIDEO | După ce DIICOT a confiscat canabisul din vie, sătenii din Stolnici, Argeş, şi-au amintit: “Acum câţiva ani, poliţiştii au scos cânepa din cimitir”

Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
PARTENERI - GSP.RO
Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
Monica Pop bagă în GROAPĂ Antena 3. Amenda colosală primită de televiziune
Playtech.ro
Monica Pop bagă în GROAPĂ Antena 3. Amenda colosală primită de televiziune
Tânără model, acuzată că îşi falsifică piciorul amputat cu Photoshop pentru a atrage atenţia: "Au fost nenumărate nopți petrecute plângând"
Observatornews.ro
Tânără model, acuzată că îşi falsifică piciorul amputat cu Photoshop pentru a atrage atenţia: "Au fost nenumărate nopți petrecute plângând"
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
HOROSCOP
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
Cunoscut actor din reclame, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Ce le-a făcut unor tinere
Știrileprotv.ro
Cunoscut actor din reclame, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Ce le-a făcut unor tinere
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele