Vlad este un student român care de trei luni încearcă fără succes să revină în țară din Spania. A plecat din România în 8 martie pentru a-i face o surpriză mamei sale, care locuiește de mulți ani lângă Madrid. Are și un frate care stă lângă Barcelona.

Ce îi transmite lui Orban un tânăr român blocat de trei luni în Spania, după ce i-a fost anulat de 7 ori zborul spre casă

Omul cu zborul reprogramat de 7 ori

Avea bilet de întoarcere pentru 22 martie, de atunci zborul i-a fost reprogramat de 7 ori! În situația lui sunt mii de români, pe care menținerea suspendării zborurilor din Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franța îi ține departe de casele lor. Ce opțiuni au aceștia, în locul unui zbor direct? 

  1. Gruparea în mașini personale, autocare sau microbuze, cu zeci de ore petrecute pe drum fără distanțare socială.
  2. Sosirea cu un avion într-o țară vecină, Ungaria sau Bulgaria, și apoi un transfer spre România, cum a explicat pentru Libertatea directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo: ”Vin românii cu avionul până la Budapesta și de acolo cu microbuzul sau autobuzul, în România. Noi considerăm că riscul e mai mare decât dacă ar veni direct pe aeroporturile din România”.

Mai sunt și niște curse la cerere  pe care le programează companiile românești Tarom sau Blueair, singurele care au găsit această soluție, și care operează rute spre Italia și Spania la costuri direct proporționale cu cererea, un bilet costând în jur de 250 de euro. 

După ce Wizzair l-a anunțat că și zborul din 18 iunie este anulat, Vlad a scris ziarului Libertatea, adresând câteva întrebări premierului Ludovic Orban, cu speranța că mesajul său va primi un răspuns de la autoritățile române.

Întrebări logice, la care nimeni nu răspunde

„Domnule prim-ministru,

După ce ați decis să mențineți suspendarea zborurilor din Spania, am găsit varianta unui curse Tarom în 28 iunie, pe ruta Barcelona – București. Avionul ajunge la 22:40 în București, iar eu sunt din județul Mureș. La acea oră, despre autobuz nu poate fi vorba, așa că-mi rămâne varianta trenului, primul tren disponibil fiind la ora 6, a doua zi. Ar trebui să petrec noaptea undeva – aeroport, gară, hotel. Dincolo de costuri, aș vrea să vă întreb: Ai voie să te cazezi undeva pentru o noapte dacă se presupune că trebuie să ajungi imediat la domiciliu și să intri în carantină? Ai voie să circuli cu mijloace de transport în comun până la domiciliu? 

Zborul pe care l-am plătit și care îmi e interzis e Barcelona – Cluj. De acolo, e foarte simplu să mă aștepte cineva la aeroport și într-o oră și jumătate să ajung acasă. Gândiți-vă la toți pasagerii care nu sunt din proximitatea Bucureștiului. Cum și în ce condiții călătoresc până la casa lor, având în vedere că trebuie să respecte condițiile de carantină?

De ce e transportul cu autocarul vreme de 43 de ore mai sigur decât cel cu avionul?

E adevărat că ne-ați lăsat și varianta autocarului. E mai ieftin…. 150 de euro și  face două zile până în România. Eu am găsit varianta de 43 de ore din Barcelona în Târgu Mureș. Aș putea pleca în 21 iunie și aș ajunge în 23 iunie. 

Autocarul va opri pe drum la diferite benzinării, unde va trebui să interacționez, vrând, nevrând, cu o mulțime de oameni și, probabil, știti și dumneavostră cum stau cu igiena toaletele de lângă autostrăzi! În plus, în autocar voi sta două zile cu 50 de oameni. 

De asta mai vreau să vă întreb: Cum e posibil să ne îndemnați să venim cu mijloace de transport terestru, în care ești expus la atâția factori care îți pot afecta sănătatea? Dați-ne un singur motiv pentru care transportul cu autocarul e mai sigur decât transportul cu avionul, din punct de vedere al sănătății!

Acum câteva zile, spuneați că Ungaria împiedică transportul terestru și libera circulație a românilor. Nu v-am auzit pomenind nimic de transportul aerian. Poate pentru că doar guvernul condus de dumneavoastră e responsabil pentru asta, nu Ungaria, nu PSD sau alți incompetenți?”.

România, singura țară în care zborurile sunt astfel blocate

Starea de incertitudine în privința traficului aerian rămâne ridicată, afectând românii, companiile aeriene și aeroporturile din România. 

În fiecare luni, urmează să fie actualizată lista cu țările din care dacă te întorci nu mai trebuie să te autoizolezi, fiind posibilă astfel reluarea zborurilor și spre alte țări înainte de 17 iulie, dată la care expiră noua stare de alertă.  

În aceste condiții, Wizzair a menținut active și la vânzare biletele pentru curse de săptămâna viitoare către toate destinațiile sale din Italia, Franța, Spania, Belgia, Olanda și Marea Britanie. 

Acest lucru nu înseamnă însă că nu va putea anula din nou zborurile! Ce nu a explicat nimeni din guvern este de ce s-a ales această variantă și nu cea aplicată de alte țări, unde toate zborurile sunt active, iar pasagerii care vin din zone „verzi” sunt exceptați de carantină, iar ceilalți trebuie să se autoizoleze pentru 14 zile.

Variantele românilor din Spania pentru a veni acasă:

  • Curse Tarom: Madrid – București, Barcelona – București
  • Curse Blueair: Valencia – București, Malaga – București 
  • Transport cu autocarul
Citeşte şi:

Este mai sigur să zburăm cu avionul sau să conducem mașina când călătorim în timpul pandemiei? Răspunsul experților nu este simplu

Compania Google câștigă banii pe care i-a primit ca amendă de la CNCD în mai puțin de jumătate de secundă

Marcel Pavel a aflat în direct la Mihai Gâdea că are COVID-19: „Primul test a fost ambiguu”. Doctorul Marinescu: „Eu am văzut că e pozitiv”

Reacția extrem de dură a Anamariei Prodan după ce Gigi Becali a fentat-o și a râs de ea
PARTENERI - GSP.RO
Reacția extrem de dură a Anamariei Prodan după ce Gigi Becali a fentat-o și a râs de ea
Horoscop 28 ianuarie 2021. Peștii ar fi bine să ia o pauză, ca să poată tempera impulsurile distructive
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2021. Peștii ar fi bine să ia o pauză, ca să poată tempera impulsurile distructive
Viața în țara cu cel mai strict lockdown. Oamenii nu au voie nici să meargă la magazin
Știrileprotv.ro
Viața în țara cu cel mai strict lockdown. Oamenii nu au voie nici să meargă la magazin
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Telekomsport
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)