Mergi direct la conținut »
UPDATE | Şedinţă CSAT, la Palatul Cotroceni. România va cumpăra încă 5 avioane F16 şi va trimite peste 2.000 de militari în misiuni
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Şedinţă CSAT, la Palatul Cotroceni. România va cumpăra încă 5 avioane F16 şi va trimite peste 2.000 de militari în misiuni

UPDATE | Şedinţă CSAT, la Palatul Cotroceni. România va cumpăra încă 5 avioane F16 şi va trimite peste 2.000 de militari în misiuni

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit în şedinţă miercuri, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. CSAT a avizat propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după şedinţa CSAT, că a fost prima şedinţă în noua formulă guvernamentală.

„Pot să spun de pe acuma că teme care păreau complicate, acum abordarea s-a schimbat şi există o voinţă pentru o colaborare loială, lucru demn de menţionat”, a spus şeful statului.

Preşedintele a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc Summit ul NATO, la Londra, la care va participa. şi care are o tentă mai degrabă festivă, dar se vor discuta şi lucruri importante.

Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa flancului estic şi faptul că România este hotărâtă în continuare să aloce 2% din PIB pentru Apărare.

2.100 de militari şi civili vor participa în plus, anul viitor, în misiuni în afara ţării, a mai anunţat Klaus Iohannis, 800 dintre ei participând în continuare în Afganistan.

„Se vede din acest număr impresionant că România îşi ia în serios misiunea de a oferi securitate în zone unde aceste deziderate nu sunt atinse”, a mai spus preşedintele, adăugând că ţara noastră este apreciată peste tot unde participă la astfel de misiuni. El a dat exemplul misiunii din Mali.

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”
Recomandări

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”

 

Preşedintele a vorbit şi despre achiziţiile armatei, încă 5 avioane F16, proiectul Guvernului fiind avizat în CSAT, iar decizia finală urmează să fie adoptată de Parlament.

O temă importantă anunţată de şeful statului este numirea noului şef al Statului Major, Daniel Petrescu, care a fost avizat favorabil în CSAT.

UPDATE. Şedinţa CSAT s-a încheiat după aproximativ 45 de minute. Presedintele Romaniei sustine o declaratie de presa, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, la finalul sedintei CSAT.

În şedinţa CSAT s-a decis şi numirea noului şef al Statului Major al Apărării, precum şi obiectivele României la summitul NATO care va avea loc în decembrie la Londra.

Este prima şedinţă CSAT la care participă noul Executiv liberal.

La şedinţă participă premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, consilierul de stat Mihai Şomordolea.

Doi jurnaliști polemizează în legătură cu românii din diaspora. „Nu sunt «sclavi» și nici «mână de lucru ieftină»”
Recomandări

Doi jurnaliști polemizează în legătură cu românii din diaspora. „Nu sunt «sclavi» și nici «mână de lucru ieftină»”

 

Administraţia Prezidenţială a anunţat că pe agendă figurează subiecte referitoare la obiectivele României la Reuniunea aniversară a şefilor de stat şi de guvern din NATO (Londra, 3 – 4 decembrie), planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în 2020, propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pe 2019, programul de activitate al CSAT pe anul viitor, precum şi avizarea numirii în funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

În cadrul reuniunii, vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

Pe 28 octombrie, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă, care ocupa funcţia de şef al Statului Major al Apărării. General-locotenentul Daniel Petrescu este locţiitorul şefului SMAp.

Referitor la rectificarea bugetară, care ar urma să fie adoptată în această săptămână de Guvern, preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Cotroceni.

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 30 iulie.

Foto: Presidency.ro

Close
Închide
  Close