UPDATE ora 17.10 Libertatea prezintă, în regim de LIVE TEXT şi VIDEO, declaraţiile premierului Ludovic Orban, de la începutul şedinţei de Guvern:

Premierul a anunţat că va merge, vineri, la Ministerul Sănătăţii.

„Mâine dimineaţă voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii şi solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua şi, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua în funcţie de evoluţiile care au apărut şi care continuă să apară”, a spus premierul, în deschdierea şedinţei de Guvern, după ce l-a prezentat pe noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru.

 • Despre amânarea plăţii ratelor: Se suspendă perioada pentru care se propune amânarea, până la 9 luni. Insist să fie prevăzute şi să verificaţi dacă sunt contractele de leasing, sectoarul transportului este unul afectat.
 • Florin Câţu, Ministrul Finanţelor Publice: Am introdus şi persoanele juridice şi societăţile non-bancare.
 • Orban: Să nu uităm că Guvernul are ca obiectiv de bază să funcţioneze ecoonomia. Trebuie ăs avem grijă de cei afectaţi direct, prin restricţiile date de Ordonanţele militare, şi cei afectaţi indirect, prin restrângerile în consumul cetăţenilor, dar în mod evident trebuie ăs avem grijă să funcţioneze toate sectoarele economice.
 • Transmit un mesaj clar către ministrul Transporturilor: Trebuie să susţinem investiţiile majore.
 • Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Am avut o videoconferinţă cu Compania de Drumuri, Metrorex, pentru a menţine termenele asumate prin contracte. Absolut toţi constructorii au prezentat măsurile pentru asigurarea siguranţei angajaţilor şi achiziţia de materiale. Le-am spus că România are nevoie de ei, să continue lucrul pe şantiere dar să asigure siguranţa angajaţilor. Sistemele energetic, transporturi, trebuie să funcţioneze în această perioadă dificilă. Avem bani alocaţi pentru aceste proiecte, nu avem nicio datorie către niciun antreprenor, şi să îşi plătească subcontractorii şi prestatorii de servicii. Absolut toţi şi-au asumat termenele din contracte, că rămân nemodificate, chiar şi în aceste condiţii. Lucrările la Magistrala de metrou M5 rămân în grafic, şi termenul de finalizare este luna iulie 2020.
 • Orban: Trebuie pregătit masterplanul pentru dezvoltarea Aeroportului Otopeni.
 • Orban: Cum stăm cu intrarea în aplicaţie a unor produse, pentru care există penurie în această perioadă?
 • Virgil Popescu, ministrul Economiei: Am discutat cu firma care produce măşti, de săptămâna viitoare, prima linie de producţie automată a măştilor, 4 milioane lunar, vom ajunge să producem 16 sau 17 milioane de măşti, pe zi. Sper ca săptămâna viitoare să avem primele 150.000 de măşti, pe zi.
 • Orban: Să fim atenţi, să contractăm toată producţia. Să trecem peste briocratism, privind certificarea produselor, prin Ordonanţă militară, să dăm această capacitate de producţie tuturor firmelor care vor. Am vorbit cu Agenţia Medicamentului, personal, pentru Oltchim, pentru alte companii care vor să producă biocid şi alte produse şi nu s-a întâmplat nimic
 • Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării şi Lucărilor Publice: Nu s-a oprit niciun şantier, ANL, Compania de Investiţii îşi continuă lucrările, nu oprim nimic.
 • Orban: Trebuie să pregătim rectificarea de buget, trebuie să transmitem tuturor operatorilor principali de credite, astfel încât să putem să redirecţionăm sumele către priorităţi şi, de asemenea, să luăm în calcul şi efectele asupra veniturilor şi, mai ales, soluţii de finanţare în condiţiile în care va apărea, în mod evident, o reducere a veniturilor
 • S-a văzut clar că la nivelul Uniunii Europene va exista o relaxare în privinţa atingerii limitei deficitului.
 • Orban: Am fost personal să ating cele 2.000 de kituri pentru testare PCR, marfa a ajuns în Bucureşti, vom putea testa 200.000 de persoane. Aveţi grijă şi la recoltoare, pentru că degeaba avem teste, dacă nu avem recoltoare, să creştem capacitatea de testare. La ora actuală, în România este o procedură de testare, nu se poate face decât cu aparatele PCR, pentru că asigură o precizie de sută la sută. Alte tipuri de testare nu asigură precizia.
 • Poveştile că mergem din uşă în uşă să testăm nu sunt serioase.
Ad placeholder
CTP: „Dacă se confirmă că Andreea Esca e bolnavă, poate va fi o lecție pentru cei din Piața Victoriei care nu cred în coronavirus”
Recomandări
CTP: „Dacă se confirmă că Andreea Esca e bolnavă, poate va fi o lecție pentru cei din Piața Victoriei care nu cred în coronavirus”
 

UPDATE ora 15.00 Şedinţa de Guvern nu va mai avea loc în regim de videoconferinţă.

„Ședința de Guvern va avea loc la Palatul Victoria, cu participarea membrilor Guvernului, în condițiile respectării măsurilor privind distanțarea socială”, a transmis Guvernul.

Palatul Victoria a anunţat că miniştrii vor fi prezenţi, la şedinţă, dar vor păstra distanţa stabilită de autorităţi, de doi metri, între ei.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe agenda Executivului se referă la acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul din autorităţile şi instituţiile implicate în prevenirea, limitarea şi tratarea COVID-19 şi reglementarea finanţării influenţelor financiare determinate de creşterile salariale pentru personalul nemedical.


Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Cum a ajuns să arate ACUM Irinel Columbeanu! S-a filmat singur și... VIDEO
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum a ajuns să arate ACUM Irinel Columbeanu! S-a filmat singur și... VIDEO
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează