De Valentina Postelnicu,

”Referitor la comunicatul comun al celor șapte ambasadori, care ar putea fi obiect de studiu în academiile de științe politice despre cum nu trebuie să acționeze diplomații de rang înalt  ai unor țări europene cu veche tradiție democratică, sunt de remarcat câteva aspecte”, consideră senatorul PSD.

Brăiloiu mai afirmă că ​”uzanțele diplomatice, inclusiv cele mai vechi cutume, impun reprezentanților diplomatici cunoașterea în detaliu a Constituției țării în care sunt acreditați, respectul față de instituțiile țării și nici un fel de ingerință în acțiunea suverană a acestora, în măsura în care nu sunt lezate interesele și prestigiul țărilor pe care le reprezintă”.

”Dacă nu și-au îndeplinit această principală obligație este foarte rău, dar dacă aceste dispoziții constituționale exprese le sunt cunoscute, atunci au încălcat grav regulile și uzanțele diplomatice unanim recunoscute și respectate de către toate statele civilizate. Aceasta, cu atât mai mult cu cât cele șapte ambasade reprezintă unele dintre cele mai avansate, elevate și democratice țări europene!”, spune parlamentarul social-democrat.

Brăiloiu se întreabă ”cum se poate explica faptul că cei șapte semnatari ai comunicatului nedrept, plin de neadevăruri și defăimător la adresa statului român și a Parlamentului reprezintă abia o pătrime  din totalul statelor membre ale UE și o șeptime din totalul țărilor europene cu care România are relații diplomatice?”

”Cum se poate explica faptul că reprezentanții celorlalte state europene, probabil contactați de diplomații semnatari, nu au devenit părtași la „elaborarea” acestui act ofensator? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: prin cultură politică și diplomatică, prin respect față de statul român, prin adevărat comportament democratic european”, mai spune senatorul.

Potrivit acestuia, ”falsitatea „îngrijorării” față de statul de drept și independența justiției din România, precum și caracterul vădit manipulator al celor cu aroganță afirmate în comunicat sunt demonstrate de însuși faptul că difuzarea acestuia a avut loc înainte ca legile adoptate de Parlament să fi fost publicate în Monitorul Oficial”.

”Pe de altă parte, comunicatul nu face nici măcar o singură referire concretă la vreun articol din respectivele acte normative care ar periclita înfăptuirea actului de justiție, în schimb abundă într-o „ literatură” menită doar să umple pagina, gen „părțile implicate”, „actorii politici implicați”, inspirată din lozincile fără temei ale protestatarilor cu scopuri nedeclarate, fapt ce demonstrează lipsă de cultură politică, juridică și parlamentară democratică”, mai spune el.

Explicațiile ambasadei Olandei sunt pe măsura comportamentului și atitudinii doamnei ambasador față de România

Tit Brăiloiu precizează că ”un aspect deosebit de elocvent pentru aprecierile de mai sus este și faptul că unul dintre semnatari, respectiv doamna Stella Ronner Grubacic, ambasadorul Olandei, imediat după „preocuparea și grija” exprimate în comunicat față de soarta justiției române a demonstrat fără pic de jenă exact contrariul, petrecând câteva zile în Poiana Brașov, cu toată familia, împreună cu binecunoscutul Nelu Iordache , condamnat deja în primă instanță la 6 ani de închisoare cu executare pentru banii furați din fondurile alocate pentru autostrada Arad – Nădlac,  după ce a prejudiciat și Poșta Română cu aproximativ 7 milioane de euro”.

”Explicațiile ambasadei Olandei sunt pe măsura comportamentului și atitudinii doamnei ambasador față de România atunci când afirmă că domnia-sa nu era în calitate oficială la respectivele petreceri, ca și cum ambasadorul își reprezintă țara în mod funcționăresc, pe parcursul a opt ore de program. Cel puțin jenantă este și explicația că oficialii restaurantului nu au consultat-o pe doamna ambasador asupra așezării la mese, în condițiile în care fotografia difuzată pe toate canalele mas-media arată clar faptul că la masa respectivă erau exclusiv cele două familii, ai căror membri numai străini unii de alții nu par, inclusiv copiii minori ai acestora, care învață la aceeași școală bună. Interesant este de aflat dacă doamna ambasador își va permite să dea aceleași explicații și Ministerului de Externe al Olandei, unde sunt informații că a fost convocată”, adfirmă senatorul PSD.

​El mai afirmă că, în context, ”este semnificativ și faptul că un alt semnatar „îngrijorat ” de soarta luptei anticorupție din România este doamna Michele Ramis, ambasadorul Franței, țară cu veche și consolidată democrație, dar unde se mai întâmplă că un fost președinte al acestei mari, bogate și puternice țări europene este cercetat penal pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale, de asemenea un ministru de interne, alți înalți demnitari, terminând cu doamna Christine Lagarde, șefa FMI, cercetată de justiția franceză într-o cauză penală (afacerea Tapie) pentru care ar putea fi condamnată la închisoare”.

Ce îi cere senatorul PSD președintelui Klaus Iohannis: Să declare public poziția pe care se situează față de comunicatul semnat de ambasadorii celor șapte state europene!

Senatorul PSD îi  cere președintelui României, Klaus Iohannis, să declare public poziția pe care se situează față de comunicatul semnat de ambasadorii celor șapte state europene și să acționeze în conformitate cu obligațiile constituționale ce-i revin.​​​

De asemenea, apreciez că poziția Ministerului de Externe, care a declarat cu timiditate că doar a „luat notă” de conținutul comunicatului, nu este conformă cu gravitatea acțiunii ambasadorilor semnatari, situație în care solicit formularea unui punct de vedere tranșant și aducerea acestuia la cunoștința opinie publice.

Ambasadele UE au tras un semnal de alarmă, după adoptarea legilor Justiției în Parlament: „Riscă să pună în pericol progresele României”, se arată într-un comunicat comun al Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România.

”Facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția”, mai spun reprezentanții statelor UE.

”Am luat notă de poziţia exprimată de cei şapte parteneri şi aliaţi ai României cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei. Reasigurând asupra ataşamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real şi concret cu partenerii noştri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană”, a anunțat MAE, într-un comunicat de presă.

Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”