LIVE TEXT

Senatul a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu. Liderul ALDE, gafă în plen: În cei 30 de ani de carieră politică, nu am făcut niciodată ”o faptă legală”

UPDATE ora 18.50 Senatul nu a încuviinţat începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. 71 de senatori au votat împotriva cererii DNA, în timp ce 38 au votat pentru şi un senator s-a abţinut, din totalul de 110 de parlamentari prezenţi la şedinţă.

UPDATE ora 17.50 A început votul pe cererea DNA de începere a urmăririi penale, în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Votul este secret cu bile.

Liderul ALDE a venit din nou la microfon pentru a-i convinge pe colegi că nu merită să înceapă urmărirea sa penală.

În cadrul declaraţie, preşedintele Senatului a făcut, însă, o gafă, afirmând că în cei 30 de ani de carieră politică nu a făcut niciodată ”o faptă legală”.

În cei aproape 30 de ani de când sunt în politică am fost, pe rând, deputat, ministru, prim-ministru, președinte al Senatului și nu am făcut niciodată vreo faptă legală”, a spus Tăriceanu înainte ca senatorii să voteze secret, cu bile, cererea DNA de ridicare a imunității sale parlamentare.

Robert Cazanciuc: „Senatul este cel care decide dacă se acceptă sau nu începerea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu”

UPDATE ora 16.50 Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea cererii DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Şedinţa de plen este condusă de Doina Fedeorovicim de la PSD, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu aflându-se în sala de plen.

 • Preşedintele comisie juridice, Robert Cazanciuc prezintă raportul comisiei de specialitate, pe dosarul DNA prin care se cerere începerea urmăririi penale a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
 • Acesta spune că dosarul a cuprins în jur de 17.000 de pagini.
 • Cazanciuc spune că în şedinţa comisiei nu s-a întrunit o majoritate, iar Senatul este cel care va hotărâ dacă cere sau nu începerea urmăririi penale

Tăriceanu: „Se încearcă prin deschiderea acestui dosar atât discreditarea mea politică și civică, cât și afectarea gravă a credibilității și legitimității Parlamentului”

Călin Popescu Tăriceanu şi-a prezentat apărarea, în plenul Senatului.

 • Comisia ar fi trebuit să analizeze cererea de urmărire penală raportându-se la criteriile obiective de definire și încadrare a instituției imunității parlamentare stabilite prin jurisprudența Curții Constituționale și în Raportul Comisiei europene pentru democrație prin drept (Comisia de la Veneția, aplicabile și în cazul meu.
 • Presupusele fapte penale sunt descrise în referat ca fiind săvârșite până în luna noiembrie 2008, cu 10 ani înaintea sesizării Senatului și se referă la exercitarea atribuțiilor mele de prim-ministru
 • În exercitarea mandatului meu de senator și de Președinte al Senatului României, am luptat și acționat public împotriva abuzurilor din justiție (cu precădere în faza urmăririi penale) acuzând în mod constant parchetul (în special DNA) de încălcarea drepturilor omului și de implicare politică. Mai mult, în calitate de senator, am inițiat un proiect de lege adoptat de Parlament prin care s-a reglementat declasificarea protocoalelor de cooperare între autoritățile din justiție și serviciile de informații, precum și eliminarea efectelor generate prin încălcarea articolului 6 din Convenția europeană a drepturilor omului
 • Toate aceste elemente au fost percepute negativ de DNA, inclusiv prin poziții publice critice la adresa Parlamentului, aspect sancționat, de altfel, chiar prin decizii ale Curții Constituționale (Deciziile nr. 63 și 611/2017)
 • Un alt aspect este cel al declanșării, în calitatea mea de Președinte al Senatului, a unor acțiuni de constatare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament, soluționate de Curtea Constituțională prin câștig de cauză dat Parlamentului și constatarea conduitei culpabile a Ministerului Public
 • În concluzie, raportat la criteriul analizat și ținând cont de activitatea mea politică, de precedentul altor acuzații demonstrate până la acest moment de instanțele de judecată ca nefondate și de momentul operativ al dosarului, veți constata că există elemente concrete care să indice existența unui caz de răzbunare politică.
 • Parchetul și anumite forțe politice au creat o legătură directă, în campaniile de presă derulate, între situația juridică a unor membri ai Parlamentului și activitatea de adoptare în mod independent și suveran a legilor justiției. Astfel, se încearcă prin deschiderea acestui dosar atât discreditarea mea politică și civică, cât și afectarea gravă a credibilității și legitimității Parlamentului, în încercările sale de corectare a legislației pentru garantarea independenței instanțelor față de parchete și de serviciile de informații, și conferirea garanțiilor stabilite prin art. 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.

Florin Cîţu: PNL crede cu tărie că dosarele trebui discutate în instanţă, şi nu în Parlament

 • Noi în Parlament nu suntem judecători, verdictele, în statul de drept, le dau judecătorii
 • Treaba noastră, a PNL, nu este să blocăm ancheta, trebuie să respectăm separaţia puterilor în stat
 • Noi nu spunem că domnul Tăriceanu este vinovat
 • PNL crede cu tărie că dosarele trebui discutate în instanţă, şi nu în Parlament

George Dircă (USR): Este dreptul şi obligaţia noastră să îi ridicăm imunitatea astăzi lui Călin Popescu Tăriceanu

 • O jumătate de an, preşedintele Senatului a trăit într-o bulă, prin îngroparea cererii DNA într-un fişet metalic, la etajul 5
 • Nu ştiu dacă pentru dumneavoastră mita de 800.000 de dolari este importantă
 • Rolul nostru constituţional nu este blocarea anchetelor judiciare
 • Pentru noi este vital să ştim că al doilea om în stat, care ar putea conduce interimar statul, este dincolo de suspiciunea de luare de mită
 • Întârzierile jenante şi sfidătoare din comisia juridică l-au ţinut pe Tăriceanu de aflarea adevărului
 • Avem ocazia să votăm formularea cererii de începetre a urmăririi penale a domnului Tăriceanu
 • Este dreptul şi obligaţia noastră să îi ridicăm imunitatea astăzi

Şerban Nicolae (PSD): „Nu aţi văzut dosarul dar cereţi, proactiv, urmărirea penală a unei persoane, pentru a vedea dacă este vinovat sau nu”

 • Solicitarea DNA curpinde peste 18.000 de pagini, şi 700 de dosare
 • S-a făcut trimitere la egalitatea de tratament în faţa legii. Dacp e o problemă cu legea, nu aveţi decât să atacaţi la CCR
 • Nimeni nu poate invoca în această sală lipsa de pregătire juruidică, de informaţii, ca să spună că a votat politic. Aceasta este imixtiunea politicului
 • Nu aţi văzut dosarul dar cereţi, proactiv, urmărirea penală a unei persoane, pentru a vedea dacă este vinovat sau nu
 • Această băşcălie nu poate fi acceptată în plenul Senatului

Tăriceanu: „Aşa începe sfârşitul democraţiei, bunicii voştri au văzut asta în anii 50!”

 • Din păcate, cel mai pervers efect al acestor gen de ddosare este subminarea democraţiei, îndemnă cetăţenii să nu mai aibă încredere în Parlament
 • Urmarea firească este de ce mai avem nevoie de un Parlament costisitor când putem fi conduşi de o sută de procurori
 • Aşa începe sfârşitul democraţiei, bunicii voştri au văzut asta în anii 50
 • Guvernul României a făcut în 2007-2008
 • Acest dosar are 18000 de pagini, nu pentru că are dovezi, ci să inducă ideea că este lucrat. Este un fel de talmeş-balmeş, fără cuprins şi fără logică.

UPDATE ora 13.50 Biroul permanent al Senatului a decis includerea pe ordinea de zi a plenului de luni a raportului Comisiei juridice privind solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul preşedintelui forului legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu.

Vicepreşedintele Senatului, deputatul PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că senatorii liberali vor vota în favoarea încuviinţării începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce PSD şi ALDE, care deţin majoritatea în Senat, vor vota împotrivă.


Săptămâna trecută, decizia senatorilor jurişti de a da un raport pentru încuviinţarea începererii urmăririi penale, pe numele liderului ALDE, după şase luni de tergiversări, a produs tensiune în coaliţie. ALDE a ameninţat că nu va mai susţine candidatul pentru şefia Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, iar premierul Viorica Dăncilă a venit de urgenţă la Parlament pentru a linişti spiritele.

Comisia juridică din Senat a decis, săptămâna trecută, trimiterea unui raport către Biroul permanent pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, urmând ca propunerea să fie votată în plen.

„Am supus votului efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, ca urmare a cererii DNA, avem un vot neutru, au fost trei voturi ‘pentru’, două abţineri şi un vot ‘împotrivă’. Asta înseamnă că noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecinţă”, a precizat preşedintele comisiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit unor surse, acţiunea lui Robert Cazanciuc a fost făcută în nume personal şi nu a avut girul partidului, din cauza nemulţumirii legate de faptul că nu a fost propus ca ministru al Justiţiei, fiind preferată Ana Birchall.

Premierul Viorica Dăncilă i-a băgat de urgenţă în şedinţă pe cei din coaliţia PSD-ALDE şi a spus, la ieşirea din discuţia cu parlamentarii de la PSD şi ALDE, că nu există probleme în coaliţie şi că există majoritate pentru a trece propunerea PSD pentru şefia Camerei Deputaţilor.

La discuţii au participat, din partea ALDE, Varujan Vosganian, Toma Petcu şi Steluţa Cătăniciu. Cei de la ALDE au fost asiguraţi că votul din comisia juridică nu a fost pentru începerea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu, fiind vorba despre o comunicare defectuoasă a concluziilor.

Din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cereri a DNA, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.

Cererea DNA, amânată din noiembrie, în Parlament. Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece

Pe 7 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Şeful Senatului a acuzat procurorii DNA, că au făcut deja ancheta în cazul său, dar nu au „niciun fel de probă” care să demonstreze că acele hotărâri în Guvern s-ar fi luat în mod nelegal.

„Ancheta au făcut-o (n.r. – procurorii), dar ei nu au niciun fel de probă care să demonstreze că aceste hotărâri s-ar fi luat în mod nelegal. Ei pun în discuţie faptul că aceste hotărâri ar fi fost luate, vezi Doamne, ca să i se facă o favoare firmei Microsoft şi eu v-am explicat că Guvernul a intrat în legalitate făcând aceste hotărâri de guvern. Guvernul nu a făcut nicio plată care să poată duce la suspiciunea că eu aş fi obţinut foloase necuvenite în mod indirect şi dacă aceste hotărâri ar fi fost nelegale ele puteau fi atacate în contencios-administrativ sau Guvernul care a urmat putea să le anuleze. Ei bine, nu le-a anulat, din contră, şi-a asumat obligaţiile care ne reveneau”, a explicat el


Citeşte şi:

FOTOREPORTAJ DOCUMENTARIA / Iași, 150.000 de oameni și-o rugăciune într-un singur glas. „Papa se simte acasă între voi. Vă mulțumesc!”

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
BOMBĂ! Bill Gates, anunț înfiorător. Boala cu care ne vom confrunta, vom fi victime
Playtech.ro
BOMBĂ! Bill Gates, anunț înfiorător. Boala cu care ne vom confrunta, vom fi victime
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
Știrileprotv.ro
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie