- Ekaterina Handziuk a fost atacată, în fața casei, cu acid sulfuric pe 31 iulie 2018. A murit 3 luni mai târziu, pe 4 noiembrie.
- Despre Manger, șef al Consiliului Regional, activista făcuse o serie de dezvăluiri grave, despre cum a folosit mita și intimidarea ca să pună mâna pe funcție.
- Moartea activistei a provocat, în Ucraina, nenumărate proteste cu tema “Cine a ucis-o pe Handziuk?”, societatea civilă cerând autorităților să stabilească adevărul
- Alți activiști au protestat azi, nemulțumiți că doar numele celor doi au fost înaintate, acuzând că printre suspecți nu se numără și alți înalți oficiali, despre care ei consideră că ar avea implicare în uciderea activistei
La aproape doi ani de la decesul ei, autoritățile din Ucraina fac încă un pas în rezolvarea misterului din spatele uciderii activistei Ekaterina Handziuk. Pe 31 iulie 2018, în urma atacului cu acid sulfuric, a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului în urma cărora a survenit moartea.
Handziuk, în vârstă de 33 ani, a fost, timp de 12 ani, membru în partidul “Batkvișcina”, condus de Iulia Timoșenko. Din 2016 a fost voluntar local în Herson și consilier al primarului Volodimir Mikolenko.
Până în acest moment, 5 persoane, atacatorii și cel care organizase atacul propriu-zis, au fost condamnați. Însă SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) a finalizat azi ancheta și a înaintat alte două nume, arestate în trecut pentru același caz:
- Vladimir Manger, șeful Consiliului Regional Herson
- Oleksiy Levin, consilier al deputatului local de Herson, reținut în ianuarie în Bulgaria
Chiar azi, pe 27 aprilie, Manger a împlinit 49 de ani.
Proteste la Kiev
După anunțarea concluziilor SBU, au avut loc noi proteste la Kiev. Activiștii au fost nemulțumiți că printre suspecți nu se numără și alți înalți oficiali, despre care ei consideră că ar avea implicare în uciderea lui Gandziuk.
Aceștia i-au cerut președintelui Zelenski “să spună adevărul”, deoarece consideră că a existat o înțelegere “la nivel înalt” între procuratura generală a Ucrainei și Manger.
Într-un articol postat pe site-ul Pravda, activiștii au punctat mai multe motive pentru care au protestat inclusiv în fața casei procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, pe care o consideră responsabilă de tergiversarea dosarului și comasarea celor două dosare, cel al atacului și cel al investigației legăturilor pre-atac.
În trecut, proteste cu tema “Cine a ucis-o pe Handziuk?” au fost organizate în mai multe rânduri, bannerele fiind expuse inclusiv la meciuri internaționale ale celor de la Dinamo Kiev.
Istoricul ”războiului” Manger – Handziuk. Instanța i-a dat dreptate activistei
Handziuk avea probleme mai vechi cu Manger. Totul a pornit de la un documentar făcut de activistă în care arăta cum Manger a devenit șeful Consiliului Regional prin mită și intimidare.
“Când a pierdut cazul la Curtea Supremă a fost o înfrângere uriașă pentru el. Practic, era oficial că a dat mită și a intimidat pentru a ocupa funcția”, spunea Handziuk într-un interviu acordat cu puțin timp înainte să moară.
500 de dolari ar fi primit fiecare dintre cei care au participat, fizic, la incidentul în urma căruia a murit Handziuk.