Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Simbolul monedei EURO din faţa Băncii Centrale Europene, dat jos la o zi după referendumul din Grecia | FOTO

Simbolul monedei EURO din faţa Băncii Centrale Europene, dat jos la o zi după referendumul din Grecia | FOTO

De Iulian Simbeteanu,

Deşi discuţiile despre viitorul monedei Euro sunt mai aprinse ca niciodată, după ce grecii au respins măsurile de austeritate propuse de creditorii europeni, între cele două evenimente nu este nicio legătură.
Coincidenţa face ca simbolul monedei Euro de la Frankfurt să fie dat jos temporar pentru renovare, la o zi după referendumul din Grecia. Opera sculptorului Ottmar Hoerl, simbolul monedei unice europene a fost instalat în faţa sediului Băncii Centrale Europene în urmă cu 13 ani.
Grecii au votat masiv împotriva măsurilor de austeritate, solicitate de creditorii europeni. Datele oficiale, după numărarea a 100% din voturi, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au votat „NU” la referendum. 61,31% dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69% au fost de acord cu ele.
Grecia a devenit prima ţară din zona Euro care intră în incapacitate de plată, după expirarea termenului scadent de la 30 iunie, când trebuia să vireze către Fondul Monetar Internaţional suma de 1,6 miliarde de euro. Pe lângă aceşti bani, guvernul elen mai are de plătit către creditorii internaţionali, până la sfârşitul anului, peste 10 miliarde de euro.
Foto: EPA

 
 
Close
Close
Închide