Mergi direct la conținut »
Siria a lansat un atac aerian la doar câteva ore după intrarea în vigoare a armistițiului
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Siria a lansat un atac aerian la doar câteva ore după intrarea în vigoare a armistițiului

Siria a lansat un atac aerian la doar câteva ore după intrarea în vigoare a armistițiului

La doar câteva ore după intrarea în vigoare a armistițiului de încetare a focului în Siria, stabilit, sâmbătă, de statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, forțele guvernamentale de la Damasc au lansat un atac aerian asupra unei enclave controlate de rebeli, scrie BBC News.

Ultimele atacuri au presupus și o ofensivă la sol, demarată la doar câteva ore după ce ONU a dispus intrarea în vigoare „fără întârziere” a unui armistițiu de 30 de zile.

Duminică, Franța și Germania au cerut Rusiei să facă presiuni asupra guvernului sirian pentru a onora încetarea focului. Președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german Angela Merkel, au purtat discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin și i-au cerut ajutorul pentru punerea în aplicare a rezoluției ONU.

Rezoluția ONU a fost convenită pentru a permite livrările de ajutoare și evacuările medicale , dar operațiunile împotriva celor mai mari grupuri rebele jihadiste nu sunt acoperite de armistițiu.

Însă, duminică, la doar câteva ore după ce rezoluția Consiliului de Securitate a fost votată la New York, forțele guvernamentale au lansat un atac asupra enclavei rebele situată în apropierea Damascului.

Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața în ultimele atacuri, în timp ce un grup rebel în Ghouta de Est a declarat că a ucis un număr de soldați guvernamentali.

Atacurile aeriene au vizat periferia orașului Douma, principalul oraș din Ghouta de Est, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

De asemenea, au fost raportate mai multe victime de ambele părți, după ce forțele guvernului sirian s-au ciocnit cu rebeli în sudul enclavei.

Armistițiul prevede ca încetarea focului să nu se aplice operațiunilor împotriva grupărilor teroriste ISIS, al-Qaeda și Frontului Nusra. Frontul Nusra este un fost afiliat al-Qaeda din Siria, care conduce o alianță de facțiuni sub numele de Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Guvernul sirian afirmă că încercările sale de a recuceri Ghouta de Est se datorează în mod direct prezenței HTS de acolo.

Cât de gravă este situația din Ghouta de Est?

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a spus că situația din Ghouta de Est este ca „iadul pe Pământ”. De asemenea, duminica, Papa Francisc a spus că violența a fost „inumană” și a cerut oprirea imediată a bombardamentelor pentru a permite accesul prijinului umanitar.


Citește și: Cine este The Humans, trupa care reprezintă România la Eurovision 2018, în Portugalia


Close
Închide
  Close