La câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina, Oleksandr a decis să-și trimită fiica în Polonia, unde are rude. Nu s-a consultat cu mama fetiței, care face parte din armată, dar femeia recunaște că acesta a avut intenții bune.
De atunci, cei doi au început o luptă nu doar cu trupele ruse, ci și cu legislația care nu permitea ca Oleksandr să iasă din țară. Legea marțială interzice plecarea din Ucraina a bărbaților apți de serviciului militar cu vârsta între 18 la 60 de ani, are puține excepții. Oleksandr era sub incidența mobilizării generale.
Bărbatul a apelat la Biroul Militar de înregistrare și înrolare, unde a prezentat situația.
„Este de neconceput. Putem muri amândoi”
A fost informat că soluția ar fi fost s-o decadă pe Iarina din drepturile părintești, situația în care el urma să fie recunoscut ca unic tutore în instanță. A respins categoric această variantă.
Este de neconceput. Putem muri amândoi și Orisa va rămâne singură în străinătate, la o vârstă atât de fragedă.
Iarina Ciornohuz:
Teoretic, mai exista doar a altă singură cale de ieșire din impas: „Oleksandr putea pleca doar cu certificatul meu de deces”. Familia a decis să ceară sprijinul avocaților.
„Această situație este una dintre lacunele legislative. În prezent, există interdicția de plecare a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Există o serie de excepții, dar cazul Iarinei și al lui Oleksandr nu se încadra în niciuna dintre ele. Pentru că decretul nu preciza nimic despre situația în care mama este soldat”, a explicat Iana Kopitina, avocat și șef al cabinetului de litigii la „Miller Law Firm”.
Cazul lor a dus la schimbarea legislației
Conform prevederilor Decretului Prezidențial din 24 februarie 2022, pot părăsi țara tații care au cel puțin trei copii sau tatăl unui copil cu dizabilități. Există și o clauză care spune că persoanele care cresc singure un copil cu vârsta de 18 ani pot pleca din țară, dar nu se menționează statutul sau profesia mamei sau orice alți factori.
„Mecanismul legislativ a avut ca scop prevenirea dezertărilor masive. Dar există și situația cu mamă soldat și tatăl care crește copilul. E un fel de sexism, pe care nimeni nu l-a prevăzut”, adaugă avocatul Kopitina.
Situația Iarinei și a lui Oleksandr a fost rezolvată datorită publicității cazului. Ei au reușit să ajungă la conducerea Serviciului de Grăniceri de Stat și oficialii i-au permis lui Oleksandr, printr-o dispensă, să plece în Polonia.
Aș dori ca ei să rămână în siguranță, acolo. Fiica mea a fost rănită când bombele de la Kiev au explodat în apropierea casei noastre.
Iarina Ciornohuz:
La 1 aprilie, într-o ședință a Radei Supreme din Ucraina, a fost adoptată o lege care simplifică rezolvarea unor astfel de probleme din familiile militarilor.
Legea permite acum unui bărbat să rămână cu copiii dacă soția servește în cadrul Forțelor Armate. Pentru a putea pleca singur cu cei mici în străinătate, el are nevoie de acordul notarial al mamei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia