MENIU CAUTĂ
28 Mar. 2012 15:58 , de Claudiu Pacearcă

Şocant! La locul tragediei de la Baloteşti am găsit un os

Distribuie

Acesta este un schelet uman. Fragmentul de os ar putea fi partea de sus a femurului stâng (medalion)În ziua de 31 martie 1995, avea să fie consemnat cel mai grav accident aviatic din România. La 17 ani din momentul când Airbusul A310-324 al TAROM, înmatriculat YRLCC şi botezat Muntenia, se izbea de pământ ridicând la cer cele 60 de suflete aflate la bord, câmpul de la Baloteşti încă poartă urmele nenorocirii. În urmă cu două zile vă prezentam imaginile întâlnite la locul impactului: bucăţi calcinate, smulse şi torsionate de metal, plastic sau material compozit din structura aeronavei “Muntenia”.
Bucăţile rămase au ieşit la suprafaţă pentru că pământul e lucrat an de an. Am ajuns acolo urmând indicaţiile unor oameni din zonă, care la rândul lor fuseseră martori ai nenorocirii din urmă cu 17 ani. Nici un moment nu ne-am aşteptat că vom găsi câmpul împânzit cu aceste resturi. În timp ce sortam bucăţile (n.r. - covoraşul avionului, parbrizul piloţilor, un cheder de la geamul pasagerilor etc.) a căror origine putea fi determinată am avut parte de o descoperire şocantă. De sub o grămăjoară de pământ ieşea un obiect care ne-a atras imediat atenţia. Un fragment osos rupt la ambele capete era acoperit de un strat de pământ fix în locul unde avionul lovise, la un unghi de 80 de grade, solul. L-am ridicat cu grijă, l-am analizat şi, la prima vedere, părea a fi de provenienţă umană, cel mai probabil de la una dintre victimele catastrofei. Era deja târziu, iar un utilaj agricol care lucra câmpul se apropia, ameninţând să acopere locul unde am făcut sinistra descoperire.

Proba va fi analizată

Am decis să luăm fragmentul osos, să-l conservăm pentru a-l preda ulterior autorităţilor. În urmă cu două zile ne-am prezentat la sediul Poliţiei Otopeni, unde am predat bucata de os. Autorităţile au pr e luat proba şi au demarat o investigaţie pentru a stabili originea fragmentului osos.
În 1995, după ce căutările au fost încheiate la Baloteşti, prof. dr. Vladimir Beliş, director al Institutului de Medicină Legală la acea vreme, avertiza că pe câmp au rămas, cu siguranţă, mai multe resturi umane nedescoperite. Dacă fragmentul descoperit de noi e de provenienţă umană şi se confirmă că aparţine uneia dintre cele 60 de persoane decedate la Baloteşti, sperăm că vom reuşi să aducem liniştea uneia dintre familiile îndoliate în 1995.
Sâmbătă se împlinesc 17 ani de la accidentul de la Balotești. În avionul prăbușit și-au pierdut viața 60 de oameni

Medici ortopezi: «Este un femur uman»

Fotografiile fragmentului osos descoperit de reporterii Libertăţii au fost prezentate unor medici specialişti în Ortopedie. Părerile acestora au fost aproximativ identice. Cred că e vorba de un femur uman, mai exact treimea proximală stângă (n.r. – partea care intră în şold). Se văd trohanterul mare şi cel mic, dar osului îi lipsesc colul şi capul femural, adică părţile care intră în şold, iar fractura e vizibilă. E o tăietură curată, deci fractura a apărut în urma unui impact puternic, sever, osul nu a fost rupt încet', ne-a precizat primul doctor consultat. Cel mai sigur mod de a stabili originea e testul ADN. Nu ar fi exclus să fie de om. Pare a fi un femur sau tibie. După cum arată, fracturile s-au produs prin pulverizare', ne-a spus al doilea medic.

Autorităţile au demarat o anchetă

În urmă cu două zile, reporterul Libertății a dus fragmentul de os și l-a predat Poliției Otopeni
În urmă cu două zile, reporterul Libertăţii a predat fragmentul osos descoperit şi recuperat de pe câmpul din Baloteşti Poliţiei Otopeni. Autorităţile au preluat proba şi au identificat apoi locul unde acesta a fost găsit. Cel mai probabil, fragmentul va fi supus unei analize antropologice detaliate, realizată de un specialist, care va indica dacă osul e uman. Apoi va urma analiza Institutului de Medicină Legală care poate efectua şi testul ADN.
Fotografii: Vlad Chirea, Dumitru Angelescu

Comentarii