Sociologul, un bun cunoscător al realităților politice de la Chișinău, crede că în Republica Moldova este vorba despre o dispută politică legată de legitimitate, adică „o bătălie între fostul partid de guvernământ în frunte cu domnul Vladimir Plahotniuc și actuala nouă conducere a Republicii Moldova”.

Dan Dungaciu consideră neimplicarea României în evitarea crizei politice de la Chișinău drept o „greșeală de politică externă gravă”.

România nu este prezentă pe teren. România este în afara acestui joc, ceea ce este o chestiune bizară, ținând seama că România declară că este un stat de frontieră care și-a asumat această condiție.

Ambasadorul României nu a fost prezent în Parlamentul Republicii Moldova, cum au făcut-o alți ambasadori occidentali.

Această absență a României în Republica Moldova arată un eșec de proporții. Este un eșec mai mare decât eșecul pierderii locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU”, a explicat sociologul Dan Dungaciu, pentru Libertatea.

Klaus Iohannis, președintele României, susține că „stabilitatea este esențială” în Republica Moldova. 

Sociologul Dan Dungaciu crede că stabilitatea este necesară pentru ca actuala criză politică din Republica Moldova „să nu degenereze într-un soi de război civil sau o bătălie între fosta guvernare și actuala guvernare”.

Socialiștii președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și blocul pro-european ACUM, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, îndreptat împotriva Partidului Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Favorabilă lui Plahotniuc și Partidului Democrat, Curtea Constituțională a desființat, duminică, Parlamentul si l-a suspendat pe președintele Igor Dodon.

Ad placeholder
Două coafeze au avut coronavirus, dar au purtat măști de protecție: 139 de clienți nu s-au îmbolnăvit, arată un studiu american
Recomandări
Două coafeze au avut coronavirus, dar au purtat măști de protecție: 139 de clienți nu s-au îmbolnăvit, arată un studiu american
 

Dungaciu: „Vechiul regim se prevalează de declarațiile Curții Constituționale ca să-și salveze pielea ”

„Problema este cine recunoaște pe cine. Actualul guvern – politic vorbind, Guvernul Maia Sandu și actuala majoritate parlamentară – a fost recunoscut, politic vorbind, și de Uniunea Europeană și de Rusia, și de America.

Din punctul acesta de vedere, ceea ce se întâmplă la Chișinău este o bătălie a fostului partid de guvernământ, în frunte cu domnul Vladimir Plahotniuc, cu noua conducere a Republicii Moldova.

Este o bătălie de această amplitudine, fără ca vreun actor internațional să susțină explicit demersurile pe care le face fostul partid de guvernământ”, a explicat Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române este de părere că în Republica Moldova „nu este numai o bătălie politică, este o bătălie existențială”.

„Problema care se pune este că, dacă domnul Plahotniuc pierde alegerile, atunci domnul Plahotniuc nu se știe ce se va întâmpla cu el. Plahotniuc are dosare deschide în Federația Rusă. Plahotniuc va avea dosare deschise în Republica Moldova.

Este o bătălie existențială între vechiul regim și noul regim. Vechiul regim se prevalează de declarațiile Curții Constituționale ca să-și salveze pielea ” susține Dungaciu.

Sociologul a vorbit despre rolul Curții Constituționale în actuala criză politică din Republica Moldova și despre influența pe care Vladimir Plahotniuc o are asupra acestei instituții.

„Din punctul meu de vedere, la Chișinău, Curtea Constituțională este în controlul Partidului Democrat, adică a domnului Vlad Plahotniuc, prin persoanele care au fost numite recent, prin negocierile care au avut loc.

Nu este întâmplător pentru că este instituția cea mai activă în această bătălie”, susține Dungaciu.

Instabilitatea politică de la Chișinău s-a instaurat la puțin timp după ce a avut loc „furtul secolului”. În perioada 2014-2015, un miliard de dolari au fost furați din trei bănci, iar principalul acuzat este Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD). Influentul om de afaceri s-a opus legilor antioligarhizare, propuse de proeuropeni.

Ad placeholder

„În orice regim de genul acesta, în momentul în care un personaj pierde puterea se poate presupune că instituțiile de forță nu vor mai asculta de el în aceeași măsură. Probabil că și Curtea Constituțională este la nivel de loialitate cea mai aproape de Plahotniuc. Toată problema în Republica Moldova ține de legitimități”, a menționat sociologul.


Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi, politolog, despre evenimentele de la Chișinău: E o înțelegere fără precedent între Occident și ruși. Plahotniuc e izolat, dar vor fi câteva zile grele

Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
PARTENERI - GSP.RO
Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
HOROSCOP
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important