Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele primei părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată aici

Estimare participare alegeri prezidențiale

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” 72.8% dintre respondenți au ales nota 10, indicând că sigur vor merge la vot. Procentul de 72.8% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul I al alegerilor prezidențiale, determină o estimare de prezență în turul I al alegerilor prezidențiale de 56.4%.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I

Întrebare: Pe 24 noiembrie se va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale. Dvs. cu cine veți vota în primul tur al alegerilor prezidențiale dintre următorii?

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (74,6% din total eșantion)

  • 25,3% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),
  • 19,1% pentru George Simion (AUR),
  • 14,3% pentru Elena Lasconi (USR),
  • 13,3% pentru Mircea Geoană (independent),
  • 9,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL).
Cazul „Nordis” de Alba: 211 oameni, lăsați fără 12 milioane de euro: „A fost momentul în care mi-am dat seama că am fost înșelat”
Recomandări
Cazul „Nordis” de Alba: 211 oameni, lăsați fără 12 milioane de euro: „A fost momentul în care mi-am dat seama că am fost înșelat”

Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,4% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,6%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,1%, pentru Cristian Terheș (PNCR) – 2,1%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) – 1%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,8%, Alexandra Păcuraru (ADN) – 0,6%. 0,3% dintre respondenți indică alt candidat.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea - Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (56,4% din total eșantion)

  • 24,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),
  • 21,3% pentru George Simion (AUR),
  • 14,3% pentru Elena Lasconi (USR),
  • 12,2% pentru Mircea Geoană (independent),
  • 8,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL).

Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,5% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,3%. Pentru Cristian Terheș (PNCR) ar vota 2 % dintre alegători, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) ar vota 0,7%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%, iar Alexandra Păcuraru (ADN) 0,7%. 0,2% dintre respondenți indică alt candidat.

Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii
Recomandări
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii

Raportat la totalul eșantionului, 14% dintre respondenți declară că sunt nehotărâți cu cine vor vota. Dintre respondenții care declară că merg sigur la vot, 9.7% sunt nehotărâți cu cine vor vota.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea - Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea

Întrebare: Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, dvs. pe care dintre ei l-ați vota?

Marcel Ciolacu vs. George Simion

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 55.5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 44.5% pe liderul AUR.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 52.2% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 47.8% pe lidera USR.

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 51.9% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 48.1% pe actualul premier.

Procesul polițiștilor acuzați că au omorât un bărbat, în Autogara Sud Pitești, aproape de final. Mărturia rudelor: „Un băiat foarte deștept, stâlpul casei, alerga peste tot”
Recomandări
Procesul polițiștilor acuzați că au omorât un bărbat, în Autogara Sud Pitești, aproape de final. Mărturia rudelor: „Un băiat foarte deștept, stâlpul casei, alerga peste tot”
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea - Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 62.2% dintre români l-ar vota pe liderul PSD, iar 37.8% pe liderul PNL.

Elena Lasconi vs. George Simion

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge George Simion și Elena Lasconi, 50.2% dintre respondenți ar vota-o pe lidera USR, iar 49.8% pe candidatul AUR.

Mircea Geoană vs. George Simion

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, 53.1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 46.9% pe liderul AUR.

Nicolae Ciucă vs. George Simion

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între George Simion și Nicolae Ciucă, 50.8% dintre români l-ar vota pe liderul PNL și 49.2% pe liderul AUR.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 54% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 46% pe lidera USR.

”Elementele de noutate sunt: ponderea nehotărâților (14% raportat la total eșantion și aproape 10% raportat la respondenții care declară că vor merge sigur la vot) ceea ce crește nivelul de incertitudine cu privire la rezultatul final al alegerilor prezidențiale și ascensiunea oarecum neașteptată a candidatului Călin Georgescu care depășește 5%, posibil pe fondul unei prezențe active în spațiul online, dar fără apariții consistente în mass-media tradiționale. Pe simulările de tur 2, candidații care performează cel mai bine sunt Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, dar scorurile sunt foarte strînse”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP.

Datele confirmă faptul că votanții la alegerile prezidențiale sunt împărțiți în 3 mari bazine electorale, plus bazinul alegătorilor maghiari.

1. Un bazin social-democrat de aproximativ 30% care are un candidat dominant în persoana d-lui Ciolacu, concurat marginal de Mircea Geoană. Așadar, un bazin minimal fragmentat.

2. Un bazin populist-radical tot de aproximativ 30% care are un singur candidat dominant în persoana d-lui Simion, după invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă, concurat marginal de domnii Călin Georgescu și Cristian Terheș. Așadar, un bazin minimal fragmentat.

3. Un bazin anti-PSD, de centru-dreapta de aproximativ 35% fără candidat dominant, pe care concurează 4 candidați cu scoruri relevante (Elena Lasconi, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Cristian Diaconescu, plus încă vreo 3 candidați cu scoruri mai mici. Acesta este un bazin fragmentat maximal, ceea ce duce la o neutralizare a candidaților care aleargă pe acest culoar.”

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (33)

Ronny76   •   17.11.2024, 10:09

Bună ziua. Este cert că nici unul dintre candidați nu are o meserie care să-l lege în vreun fel de meseria de președinte, cu excepția lui Cristian Diaconescu. Este magistrat și diplomat. Un președinte de țară este un garant al constituției și reprezentantul țării și bineînțeles să cunoască cel puțin o limbă străină. În concluzie, sondajele arată pe primele locuri mediocritatea și submediocritatea.

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   16.11.2024, 19:16

@parpalache: N-o mai da la cotit: zi-ne clar când s-a sărbătorit Ziua Independenței în România până când tovarășii tăi ruși au schimbat-o în 1948. 3 motive, nu unul. Pe 10 mai 1866 Carol I a depus jurământul ca principe, pe 10 mai 1877 Senatul a declarat oficial Independența (a doua zi după citirea declarației de către Kogălniceanu - ce zici, dacă era citită pe 8 impuneau rușii ziua aia?), iar pe 10 mai 1881 a fost proclamat regatul României. De ce s-a schimbat dintr-o dată ca să se potrivească sărbătorii rusești? Pentru că aia eram de fapt obligați să sărbătorim pe 9 mai, victoria Rusiei contra fostului său aliat, FURTUL de către Rusia al Bucovinei de Nord și Basarabiei și instaurarea regimului colonialist rusesc în România. Pe când 10 mai era consfințirea scăpării României din ghearele rusești, când cu o generație înaintea lui Carol eram ca și anexați la Marele Imperiu. De aia 10 mai trebuia ștearsă, era o "insultă" la adresa Marelui Imperiu. Exact ca independența noastră.

    parpalache   •   17.11.2024, 15:17

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •  16.11.2024, 19:16

    @parpalache: N-o mai da la cotit: zi-ne clar când s-a sărbătorit Ziua Independenței în România până când tovarășii tăi ruși au schimbat-o în 1948. 3 motive, nu unul. Pe 10 mai 1866 Carol I a depus jurământul ca principe, pe 10 mai 1877 Senatul a declarat oficial Independența (a doua zi după citirea declarației de către Kogălniceanu - ce zici, dacă era citită pe 8 impuneau rușii ziua aia?), iar pe 10 mai 1881 a fost proclamat regatul României. De ce s-a schimbat dintr-o dată ca să se potrivească sărbătorii rusești? Pentru că aia eram de fapt obligați să sărbătorim pe 9 mai, victoria Rusiei contra fostului său aliat, FURTUL de către Rusia al Bucovinei de Nord și Basarabiei și instaurarea regimului colonialist rusesc în România. Pe când 10 mai era consfințirea scăpării României din ghearele rusești, când cu o generație înaintea lui Carol eram ca și anexați la Marele Imperiu. De aia 10 mai trebuia ștearsă, era o "insultă" la adresa Marelui Imperiu. Exact ca independența noastră.

    Dar vad ca nu zici de ce acum-dupa ce suntem„integrați”- NU se mai „celebreaza” DELOC Ziua Independenței-nici pe 9 mai,nici pe 10 mai!Hai, baga repede formula,ca nu ne lasa...„rușii”!

      Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   18.11.2024, 22:19

      parpalache   •  17.11.2024, 15:17

      Dar vad ca nu zici de ce acum-dupa ce suntem„integrați”- NU se mai „celebreaza” DELOC Ziua Independenței-nici pe 9 mai,nici pe 10 mai!Hai, baga repede formula,ca nu ne lasa...„rușii”!

      Cin' ţi-a zis ţie că nu se mai sărbătoreşte? Nu mai e principala sărbătoare pentru că nu mai e și ziua națională. Ar trebui să ții minte că aia e 1 Decembrie, ziua Marii Uniri. Știi tu, unirea aia prin care v-am furat și vouă străvechi teritorii rusești.

Camitza39   •   15.11.2024, 09:02

Aceeasi Marie cu alta palarie..nu cred ca se va schimba ceva in tara asta prea curand...

Vezi toate comentariile (33)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
ANAF le controlează banii din conturi tuturor influencerilor și celor care l-au promovat pe Călin Georgescu în campania electorală, "în baza unor analize de risc"
Viva.ro
ANAF le controlează banii din conturi tuturor influencerilor și celor care l-au promovat pe Călin Georgescu în campania electorală, "în baza unor analize de risc"
Cristina Cioran aruncă bomba! A mai făcut un copil cu Alex Dobrescu, desi el are ordin de restricție și brățară la picior. Cum a anunțat sarcina la 47 de ani
Libertateapentrufemei.ro
Cristina Cioran aruncă bomba! A mai făcut un copil cu Alex Dobrescu, desi el are ordin de restricție și brățară la picior. Cum a anunțat sarcina la 47 de ani
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale de pe haine. Soluții simple pentru toate tipurile de țesături
FANATIK.RO
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale de pe haine. Soluții simple pentru toate tipurile de țesături
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Elle.ro
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Maurice Munteanu s-a răzgândit! Pe cine vede în poziția de Președinte al României: 'Singurul pe care l-aș vota împăcat!' Ce a spus despre Lasconi
Unica.ro
Maurice Munteanu s-a răzgândit! Pe cine vede în poziția de Președinte al României: 'Singurul pe care l-aș vota împăcat!' Ce a spus despre Lasconi
Pensionara Afrodita, aflată în greva foamei, a primit într-un final decizia de recalculare. Câţi bani va primi în plus
Observatornews.ro
Pensionara Afrodita, aflată în greva foamei, a primit într-un final decizia de recalculare. Câţi bani va primi în plus
Horoscop 12 decembrie 2024. Fecioarele trebuie să țină cont de ceea ce le șoptește propria intuiție, chiar dacă le contrazice anumite obiceiuri
HOROSCOP
Horoscop 12 decembrie 2024. Fecioarele trebuie să țină cont de ceea ce le șoptește propria intuiție, chiar dacă le contrazice anumite obiceiuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI