Un sondaj realizat de Biroul European de Mediu (EEB) arată că, în ciuda pandemiei de coronavirus, tinerii din Europa sunt mai îngrijorați de schimbările climatice și de degradarea mediului înconjurător decât de pandemia de coronavirus.
Peste 22.000 de tineri cu vârste între 15 și 35 de ani, din 23 de țări europene, au participat la studiu în perioada 29 octombrie – 19 noiembrie 2020. Rezultatele au fost făcute publice la sfârșitul lunii trecute.
Cele mai mari îngrijorări ale celor care au luat parte la sondaj sunt schimbările climatice și degradarea mediului.
Pe locul al treilea au fost poziționate, în egală măsură, răspândirea unor boli infecțioase, sărăcia și foametea (36%), urmate de situația economică (30%) și terorism (29%). Pe ultimele locuri sunt lipsa apei potabile din unele state și migrația.
„Într-o perioadă în care omenirea traversează o pandemie și o criză socio-economică, aceste rezultate sunt remarcabile”, a spus purtătorul de cuvânt al EEB, Khaled Diab, potrivit Reuters.
Mișcările pentru mediu nu sunt marginale
Două treimi dintre tineri cred că schimbările climatice îi vor afecta în viitor. În țările estice și sudice, precum România și Portugalia, peste 80% sunt de părere că această problemă va avea un foarte mare impact asupra lor, în viitor.
Lucru deloc surprinzător, arată realizatorii studiului. Spania şi Portugalia, de exemplu, s-au confruntat deja cu incendii de pădure, caniculă şi secete, fenomene care vor deveni tot mai frecvente din cauza schimbările climatice, spun oamenii de știință.
De asemenea, o majoritate covârșitoare a europenilor tineri (70%) cred că dacă autoritățile nu vor lua măsuri împotriva poluării și schimbării climatice, acestea vor afecta grav economia.
„Sondajul confirmă faptul că mişcările pentru climă nu sunt marginale, ci reprezintă curentul principal în rândul tinerilor. Politicienii, decidenţii trebuie să le asculte vocile”, a mai spus Khaled Diab.
Tinerii sunt dispuși să-și schimbe obiceiurile pentru a proteja mediul
Potrivit aceluiași sondaj, cele mai frecvente măsuri pentru protecția mediului pe care le iau tinerii europeni sunt reciclarea (79%), reducerea consumului de electricitate (78%), reducerea risipei alimentare (80%). Mai puțin de o treime evită să cumpere lucruri noi.
În ceea ce privește alte măsuri, 25% dintre respondenți au spus că au votat politicieni care au ca priorități, printre altele, protecția mediului.
România se află pe locul al 17-lea din 24, potrivit clasamentului țărilor participante la sondaj, cu 73,69% din tineri sprijinind această afirmație.
Tot mai mulți tineri sunt însă dispuși să-și schimbe modul de viață pentru a proteja mediul, mai arată studiul.