Mergi direct la conținut »
Bruxellesul se mută la Bucureşti pentru două zile. Şefii Europei vin în România pentru ceremonia preluării Preşedinţiei Consiliului UE
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Bruxellesul se mută la Bucureşti pentru două zile. Şefii Europei vin în România pentru ceremonia preluării Preşedinţiei Consiliului UE

Bruxellesul se mută la Bucureşti pentru două zile. Şefii Europei vin în România pentru ceremonia preluării Preşedinţiei Consiliului UE

Bucureştiul devine, mâine și poimâine, un Bruxelles mai mic. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cei 28 de comisari vin în România, pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră.

De Valentina Postelnicu, Ștefan Pană,

Lor li se adaugă şi alte zeci de oficialităţi europene, precum şi 70 de jurnalişti străini, care vor relata despre evenimentele din Bucureşti.

Libertatea vă prezintă momentele principale ale acestor două zile şi măsurile de securitate speciale luate de autorităţi.

Ceremonie la Ateneu şi proteste

Delegaţiile străine vor începe să vină de mâine dimineaţă, însă primul moment important va avea loc mâine seară, la Ateneul Român. Acolo, începând cu ora 20.00, va avea loc un concert, la care participă Jean-Claude Juncker, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi cei 28 de comisari europeni.

Pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, vor susţine discursuri președintele Comisie, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, și Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Muzica va fi asigurată de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din toate statele membre.

Traficul rutier va fi restricționat doar în zona Ateneului şi pe Calea Victoriei. Circulația nu va fi blocată complet, iar restricţiile vor fi în vigoare doar în perioada sosirii şi plecării oficialităţilor.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Pe reţelele de socializare au fost anunţate şi proteste. Oamenii vor veni în faţa Ateneului pentru a-şi arăta susţinerea faţă de valorile europene, sub sloganul “Vrem Europa, nu dictatură”. Aproape 3.000 de persoane şi-au arătat interesul faţă de protest.

În aceeaşi seară va avea loc şi o cină festivă. După acest moment, şefii UE vor începe să aibă întâlniri cu oficialii români.

Maraton de întâlniri la Bucureşti

Jean-Claude Juncker va începe ziua de vineri cu o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, la ora 10.30. Apoi, aproape de ora 12.30, şeful Comisiei Europene va merge la Palatul Victoria, unde se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă. După ambele întâlniri vor avea loc şi declaraţii de presă.

Şeful Comisiei Europene se va întâlni, la Parlament, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu un reprezentant al Camerei Deputaților.

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

Măsuri sporite de securitate

Invitaţii, cu zecile, vor fi cazaţi în mai toate hotelurile mari din Capitală, acolo unde li se va putea asigura maximumul de securitate şi confort.

Diplomaţii şi oficialii vor fi plimbaţi între evenimente cu maşini de lux, puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe.

Înalții reprezentanţi UE care vor veni la Bucureşti vor beneficia de maşini blindate, conduse de ofiţeri ai Serviciului de Protecție și Pază.

Delegaţiile vor primi şi autocare de lux, la fel, și grupul jurnaliştilor străini.

România deține președinția din 1 ianuarie până în 1 iulie 2019.

Peste 1.500 de reuniuni vor fi prezidate de România în ţară şi la Bruxelles. 200 de întâlniri oficiale vor avea loc în România, în marja preşedinţiei. România va reprezenta Consiliul UE la sute de întâlniri în cadrul Parlamentului European. Vor fi negociate circa 200 de dosare de mare importanţă.

Close
Închide
  Close