„După mai multe întâlniri s-a decis că vom cumpără vaccin și tratament antiviral”, a declarat oficialul suedez citat de publicația locală Dagens Nyheter.

Ziarul suedez precizează că Uniunea Europeană vaccinul Imvanex, produs de Bavarian Nordic și folosit pentru variola umană, și medicamentul antiviral Tecovirimat produs de compania americană Siga Tehnologies. Pentru moment, UE nu a semnat un contract cu niciuna din aceste companii.

În Uniunea Europeană, Imvanex era folosit doar pentru variola umană, dar doctorii pot emite recomandare de utilizare și pentru variola maimușei, un virus înrudit mai greu transmisibil și care produce forme mai ușoare ale bolii. În SUA, Imvanex este folosit în ambele cazuri.

Legat de procedura de achiziție, ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, a precizat vineri că România a cerut în primă fază 1.000 de doze de vaccin, iar livrarea va fi făcută printr-o instituție UE care se ocupă cu situații de urgență.

Discuțiile despre vaccinul pentru variolă, boală ce a fost eradicată în 2020, vin în contextul apariției în Europa a peste 200 de cazuri de infectare cu variola maimuței, un derivat al virusului care a circulat în secolul XX și care până acum înregistra cazuri preponderent în Africa.

Numărul de cazuri confirmate cu variola maimuţei în lume a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, a anunțat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită au raportat cel puţin un caz confirmat, majoritatea în Europa, precizează ECDC, într-un raport epidemiologic publicat miercuri seară. Experții adaugă că nicio persoană nu a murit în urma infectării.

Medicul Adrian Marinescu a explicat pentru Libertatea că, în momentul de față, nu intră în discuție apariția unei noi epidemii. Acesta a subliniat și faptul că este o mare diferență între această boală și variola umană, eradicată la sfârșitul anilor 70, care avea o rată a mortalității mult mai mare și se transmitea mult mai ușor.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

Urmărește-ne pe Google News