India, prima țară din lume care a înregistrat peste 400.000 de cazuri noi de coronavirus într-o zi și totodată cel mai afectat stat, în acest moment, de pandemie, cu deficit de oxigen pentru spitale și cu crematoriile copleșite de decese COVID, a devenit o amenințare pentru vecini.

Țările din jur și-au închis granițele și au restricționat călătoriile, însă cu patrule insuficiente, frontierele sunt permeabile și oamenii le trec zilnic, ignorând pericolele.

Nepal, Bangladesh și Pakistan au înregistrat creșteri ale numărului de cazuri de COVID în utimele zile, pe fondul exploziei infecțiilor în India, iar oamenii de știință care analizează dacă tulpina de SARS-COV-2 B.1.617, descrisă ca o „supermutație”, pentru a vedea dacă ea se face vinovată pentru catastrofa umanitară din India, se tem ca aceasta să nu stea și la baza accelerării pandemiei în statele vecine.

Virusul nu are nevoie de pașaport pentru a trece granițele. Iar varianta dublu mutantă B.1.617 este mai contagioasă decât celelalte tulpini care circulă prin India, așadar, e posibil ca ea să fi dus la explozia de cazuri înregistrată în prezent.

T. Jacob John, expert virusolog, pentru Deutsche Welle:

Medic din Nepal: „Ne temem că ne așteaptă o criză sanitară”

Nepalul, care are 29,5 de milioane de locuitori, împarte granița cu cinci state din nordul Indiei: Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal și Sikkim.

În februarie, Nepalul raporta între 150 și 200 de cazuri zilnice, perfect manageriabile de sistemul sanitar. În ultimele două săptămâni, se înregistrează mii de cazuri noi în fiecare zi.

E înspăimântător. Suntem o țară mică și am ajuns să avem 4.000-5.000 de cazuri în fiecare zi. Iar majoritatea sunt în provincia Lumbini (care se află exact la granița cu India – n.r.).

Dr. Ranjeet Baral, din Kathmandu, pentru DW:

În jur de 6 milioane de nepalezi muncesc în India și fac naveta zilnic. Închiderea granițelor nu i-a oprit.

Conform medicilor, deocamdată, rata mortalității e scăzută în Nepal, dar în ultima vreme, s-a constatat un număr mai mare de infectări în rândul tinerilor, care sunt vectori de transmitere a virusului mai eficienți decât vârstnicii.

În total, până acum, Nepalul are înregistrate, de la începutul pandemiei, aproape 330.000 de cazuri și în jur de 3.300 de decese COVID.

Sistemul de sănătate e la limită, în curând nu vom mai avea paturi în spitale pentru bolnavii de COVID. Epidemiologii noștri au detectat varianta indiană la secvențierea probelor și ne este foarte teamă că ne așteaptă o criză sanitară.

Ranjeet Baral:

Din martie, în Bangladesh și Pakistan a crescut numărul de cazuri

Bangladeshul se află într-o situație similară. Autoritățile au închis granițele pe 26 aprilie, pentru două săptămâni, dar iau în calcul prelungirea restricțiilor până ce India va depăși criza sanitară.

Din 15 martie, când în statul asiatic a început să crească numărul de cazuri zilnice, până pe 28 aprilie, în Bangladesh s-au îmbolnăvit de COVID peste 194.000 de oameni.

Gautam Menon, un respectat biolog indian, a declarat pentru Deutsche Welle că, având în vedere traficul intens între India și vecinii săi, ”era o chestiune de timp” până ca varianta indiană să treacă granițele.

„Închiderea frontierelor, măsură pe care a luat-o Bangladeshul acum, e recomandabilă pe termen scurt și poate fi de ajutor”, crede dr. Gautam Menon.

În total, până acum, Bangladeshul, care are o populație de peste 166 de milioane, are înregistrate, de la începutul pandemiei, peste 760.000 de cazuri și peste 11.500 de decese COVID.

Și în Pakistan cazurile s-au înmulțit din martie încoace, de când valul al doilea a lovit India.

Călătoriile între Pakistan și India au fost interzise din 19 aprilie și nu se știe încă dacă varianta indiană a coronavirusului a ajuns pe teritoriul pakistanez – nu a fost raportată, oficial, depistarea ei în vreo probă recoltată de la cei infectați.

Însă „virusurile trec granițele când oamenii trec granițele. Nu e deloc de mirare, de vreme ce oamenii încalcă interdicțiile de călătorie, că vedem cum crește numărul de cazuri noi în țările vecine”, a declarat pentru DW virusologul indian Shahid Jameel.

În total, până acum, Pakistanul, care are o populație de peste 224 de milioane, are înregistrate, de la începutul pandemiei, 825.500 de cazuri și aproape 18.000 de decese COVID.

Oamenii de știință, „surprinși de ferocitatea” valului 2

K. Vijay Raghavan, profesor emerit, consilier științific principal al guvernului indian din 2018 încoace, a declarat pentru publicația Indian Express că înteraga comunitate științifică din India a fost luată prin surprindere de ferocitatea celui de-al doilea val COVID care a lovit India.

Dr. Raghavan e convins că noile variante ale virusului joacă un rol esențial în criza care a lovit statul asiatic.

Există dovezi că transmiterea virală s-a intensificat, iar asta a dus, desigur, la creșterea numărului de cazuri.

K. Vijay Raghavan:

Expertul a mai spus că tulpina B.1.617 a fost asociată cu mai multe focare apărute în statul indian Maharashtra, unde cazurile au explodat după ce această variantă, dublu mutantă, a ajuns în zonă.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Un an distanță, două cozi diferite de 1 Mai. Acum oamenii au stat la rând să se vaccineze, anul trecut – pentru mici

Mesajul de Paște al unui preot, în limbajul semnelor. „Să ne oprim puțin din alergările noastre”

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
HOROSCOP
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele