Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Reporterul Libertatea Ștefan Pană urmărește din Chișinău criza politică din Republica Moldova: Țara cu doi preşedinţi şi doi premieri!

Reporterul Libertatea Ștefan Pană urmărește din Chișinău criza politică din Republica Moldova: Țara cu doi preşedinţi şi doi premieri!

Republica Moldova se află, din nou, în faţa unei crize constituţionale care îi poate decide viitorul. Într-o mişcare neaşteptată, preşedintele prorus Igor Dodon a încheiat o alianţă cu opoziţia proeuropeană şi a numit-o în fruntea Guvernului pe Maia Sandu, fosta sa contracandidată. Ciudata alianţă a fost încheiată pentru a i se opune lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, cunoscut drept cel mai puternic şi bogat om din Republica Moldova.

De Ștefan Pană, Vlad Chirea (foto),

Jurnaliștii Libertatea Ștefan Pană și Vlad Chirea au mers la Chişinău, pentru a vedea la faţa locului cum îşi decide Republica Moldova viitorul. Acum, ţara pare ruptă între o lovitură de stat şi „dezoligarhizare”, iar drumul pe care va apuca nu poate fi intuit de nimeni.

„Occupy Chişinău”

Este dificil de spus acum cine este la putere şi cine este în opoziţie. Toţi însă cad de acord că Republica Moldova este în criză. Dar asta pare a nu se vedea pe străzile capitalei, Chişinău.

O duminică însorită, cu oameni ieşiţi la plimbare, care se opresc în cafenele sau merg la cumpărături. Ajunşi în centrul oraşului însă, peisajul se schimbă.

Cele mai importante instituţii ale statului moldovenesc se află de o parte şi de alta a unui bulevard, la câteva sute de metri distanţă unele faţă de altele. Guvern, Preşedinţie, Ministerul de Interne, Curtea Constituţională, Parchet. În faţa lor au apărut, peste noapte, zeci de corturi. În jurul lor, sute de oameni se odihnesc sau discută. Sunt susţinătorii lui Vlad Plahotniuc, “Oligarhul”, liderul Partidului Democrat.

Plahotniuc nu a putut fi premier în 2016, când s-a format Guvernul, pentru că preşedintele de atunci, Nicolae Timofti, a considerat că nu este suficient de integru. Pavel Filip, un alt lider al PDM, i-a luat locul. În februarie au avut loc alegeri parlamentare, în urma cărora trebuia format un nou guvern.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Vladimir Plahotniuc

Termenul era de trei luni, un termen care a expirat pe 7 iunie, potrivit Curţii Constituţionale. Cum nici o alianţă nu a format un guvern, Parlamentul trebuia dizolvat şi urmau algeri anticipate. Într-o mişcare surprinzătoare, pe când toată lumea se aştepta să bată palma, Igor Dodon, preşedintele prorus, anunţă că Executivul se formează alături de partidele de opoziţie, proeuropene.

Maia Sandu, cea care l-a contracandidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova, este votată fulgerător de Parlament ca premier sâmbătă, 8 iunie. La o zi după expirarea termenului. Partidele proeuropene spun însă că termenul se împlinea pe 8, nu pe 7, deci ce au făcut este legal.

Maia Sandu este noul premier al Republicii Moldova
Maia Sandu

Aşa a debutat criza politică din Chişinău. Presa proeuropeană scrie că oamenii care acum ocupă sediile principalelor instituţii din Republica Moldova au fost aduşi cu autocarele de Plahotniuc. Oamenii refuză să vorbească cu jurnaliştii români. Răspund în ruseşte şi dau din cap. Mulţi îşi ascund faţa când sunt fotografiaţi.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Un cuplu pe la 50 de ani trece pe lângă un şir de susţinători ai lui Plahotniuc: “Stâna Moldovei”, comentează cu venin bărbatul.

O ţară, doi prim-miniştri, doi preşedinţi

Parlamentul, cu noua majoritate formată din socialiştii lui Igor Dodon şi proeuropenii blocului ACUM, au votat-o fără probleme pe Maia Sandu în funcţia de premier (într-o şedinţă ţinută în semiîntuneric, deoarece funcţionarii ţin partea premierului Filip).

Dar Curtea Constituţională a invalidat deciziile Parlamentului. Apoi, l-a suspendat pe Igor Dodon, pentru că nu a dispus dizolvarea Parlamentului, adică nu şi-a îndeplinit prerogativele. Premierul Filip a devenit premier şi preşedinte-interimar, susţinut de o tabără, a PDM.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

Acum, Republica Moldova are doi preşedinţi, Dodon şi Filip, şi doi premieri, Sandu şi Filip. Cancelariile străine susţin tabăra Dodon-Sandu. Puterea de facto de la Chişinău anunţă însă alegeri anticipate în septembrie.

Pare în acest moment imposibil de spus ce tabără va avea câştig de cauză. Dar este cert că cine va ieşi învingător acum va decide cum va evolua Republica Moldova.


Citește și:

UPDATE. Criză politică la Chișinău: Parlamentul, președintele, Rusia, UE și SUA, împotriva partidului lui Plahotniuc

Vasile Ernu, despre criza din Republica Moldova: „Avem două guverne, doi președinți care nu se recunosc unii pe alții. E o situație foarte riscantă”

Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, explică ce se întâmplă la Chișinău și de ce evenimentele politice din Republica Moldova sunt importante pentru români

Sociologul Dan Dungaciu, despre criza politică din Republica Moldova. „Absența României în Republica Moldova arată un eșec de proporții”

Alina Mungiu-Pippidi, politolog, despre evenimentele de la Chișinău: E o înțelegere fără precedent între Occident și ruși. Plahotniuc e izolat, dar vor fi câteva zile grele

Close
Închide
  Close