Mergi direct la conținut »
ȘTIREA MEA. Un român lucrează în Veneția, pe o barcă de transport marfă. ”Cum eu vă fac mândru numele de român aici, aștept ca și voi acasă să mă faceți mândru că sunt român”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > ȘTIREA MEA. Un român lucrează în Veneția, pe o barcă de transport marfă. ”Cum eu vă fac mândru numele de român aici, aștept ca și voi acasă să mă faceți mândru că sunt român”

ȘTIREA MEA. Un român lucrează în Veneția, pe o barcă de transport marfă. ”Cum eu vă fac mândru numele de român aici, aștept ca și voi acasă să mă faceți mândru că sunt român”

Un român care lucrează în Veneția, pe o barcă de transport marfă, este alături, cu sufletul, de compatrioții săi veniți de peste tot din lume la mitingul Diasporei, să ceară o Românie normală, fără penali. Vasile a ajuns ca în opt ani să cunoască toate străzile, insulele și canalele din Veneția, și spune că este respectat ca român, iar lumea pe stradă îl cunoaște.

De Mihai Niculescu,

10 august 2018.Nu reușesc să dorm. Sunt neliniștit, agitat ca o mare plină de gânduri. Mâine e o zi a istoriei. Și am emoții: mă tem ca totul să nu fie un fiasco. Mâine sunt la Lido di Venezia- unde de la 1 septembrie începe festivalul de film Leul de aur. Pe covorul ăla roșu un ,,cocalar” de român trece sfidător, chipurile că el trebuie să-și consemneze marfa. E o aroganță pe care o am în raportul de bogăție/sărăcie. În lumea asta încă se moare de foame. Dacă vizitezi Veneția și te abați pe o punte de lemn din Canal Grande și întrebi de Vasile-România e posibil ca mulți să mă cunoască: bărci de transport (cu precădere ) taximetriști și chiar gondolieri.

,,În Italia ci vorrebbe tanti come lui”. În 8 ani am învățat toate străzile Veneției plus toate insulele: Murano, Burano, Toricello, toate. E deajuns să-mi spui sestiere și nr civic. La școală mi-a plăcut mult istoria, istoria aia făcută de comuniști. Azi strigătul nu e decât strigătul ăla de revoltă când ți-a ajuns cuțitul la gât. De ce alții reușesc și noi nu? Mâine sper ca piața să fie plină și ca voi, bucureștenii, să fiți acolo. Pentru o viață mai bună, mai curată și mai cinstită. Cum eu vă fac mândru numele de român aici, aștept ca și voi acasă să mă faceți mândru că sunt român.”

VIDEO / Primii manifestanți au ajuns deja, cu o rulotă, în Piața Victoriei. A fost instalat și un cort.

Ce înseamnă România pentru voi, cei aproape patru milioane de români care ați decis să plecați?

Împărtășiti cu Libertatea modul în care păstrați vie amintirea locurilor din care ați plecat. Aveți un colț special în locuința dumneavoastră sau la birou? Ați arborat steagul României la fereastra locuinței din Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Canada sau Statele Unite? Ori ați pregătit o seară românească, cu mâncare tradițională, pentru prietenii din țara adoptivă?

Trimite-ne imagini sau videoclipuri și ele vor fi publicate pe libertatea.ro!

Dacă ai o informaţie, fotografie, captură, filmuleţ pe care vrei să le publicăm, trimite-le în formularul de AICI sau pe WhatsApp, la numărul 0729729000.

Mâine, 10 august, mulți dintre românii plecați în străinătate vor reveni în țară pentru mitingul diasporei. Pe rețelele de socializare au apărut deja imagini cu românii, care și-au pus drapelul la mașină și au pornit către București.


FOTO | Maria Grapini, către românii din diaspora: „Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”


 

 
 
Close
Close
Închide