Astfel, la o oră de la ingerarea cantității de bere, studiul a arătat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, un inhibitor al procesului normal de distrugere a cheagurilor nou formate.
Fibrinogenul a avut, de asemenea, tendința să scadă după o oră, iar nivelul de homocisteină a scăzut cu 5,7%. Acesta este un factor care este strâns legat de procesul de ateroscleroză. Fibrinogenul este un marker al inflamației și al stării de hipercoagulabilitate.
După o lună de consum zilnic, scăderea PAI-1 a fost cu 7% mai mică față de nivelul inițial.
O bere pe zi este sănătoasă
Cantitatea de bere consumată în cadrul studiului nu a depășit limitele consumului moderat, adică 330 ml bere pe zi în cazul femeilor și 660 ml de bere pe zi în cazul bărbaților.
Românii suferă de inimă
Bolile cardiovasculare reprezintă 31% din cauzele de deces la nivel internațional, la noi în țară acestea reprezentând chiar principala cauză de deces, cu peste 57% din totalul înregistrat la nivel naţional.
„Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă 31% din cauzele de deces la nivel internațional, la noi în țară acestea reprezentând chiar principala cauză de deces, cu peste 57% din totalul înregistrat la nivel naţional.
Adoptarea unui stil de viață sănătos care presupune un regim alimentar echilibrat și exercițiu fizic constant, poate contribui la prevenirea multora dintre formele bolilor cardiovasculare. De aceea, este foarte important să putem evalua cât mai corect impactul pe care stilul nostru de viață, care include evident și preferințele noastre alimentare, îl are asupra sănătății inimii.
Berea este o băutură prezentă în viața de zi cu zi a românilor, iar rezultatele studiului pe care îl facem public ne reconfirmă faptul că atunci când este consumată moderat, berea poate face parte cu succes dintr-un stil de viață sănătos”, a declarat, într-un comunicat, dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Coagularea sângelui
Bolile cardiovasculare, de la hipertensiune arterială, boală ischemică coronariană, accident vascular cerebral și până la boala ischemică periferică, este în primul rând o boală a endoteliului, adică tunica internă a vaselor de sânge, având ca substrat histopatologic ateroscleroza și activarea mecanismelor de tromboză.
Procesul de ateroscleroză și inflamația endotelială încep din copilărie și sunt accentuate de alimentația modernă hipercalorică în raport cu stilul de viață din ce în ce mai sedentar. De aceea, este extrem de important să se găsească factori din mediul nostru de viață care să mențină sub control acestă tendință la hipercoagulabilitate a sângelui.
Gena buclucașă
Având în vedere faptul că între 5 și 10% din populație este purtătoare a unei gene care predispune la hipercoagulabilitate și la tromboză, din studiu s-a desprins concluzia că pot exista cazuri în care consumul moderat de bere ar putea avea o influență pozitivă chiar mai pregnantă
Studiul se numește „Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși”, a fost derulat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție și realizat de către dr. Marina Oțelea, asistent universitar la catedra de Fiziopatologie II a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.