Tinerii și femeile au avut cel mai mult de suferit din punct de vedere psihic și financiar din cauza pandemiei, conform unui sondaj YouGov, dar puțini oameni se gândesc să își schimbe viața din cauza asta, notează sursa citată. 

Proiectul anual YouGov-Cambridge Globalism a descoperit că, în cele 27 de țări incluse în studiu, tinerii resimt mult mai puternic decât vârstnicii impactul crizei COVID asupra sănătății lor psihice și asupra stării financiare. 

Impactul asupra sănătății mintale

În Franța, aproape jumătate (47%) din tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au declarat că pandemia le-a afectat sănătatea mintală, spre deosebire de numai un sfert (25%) dintre cei cu vârsta peste 55 de ani, iar multe state din Europa și din lume au înregistrat rezultate similare. 

În Germania, 38% dintre tineri spun că pandemia a fost nocivă pentru sănătatea lor psihică, în timp ce doar 22% dintre adulți au declarat același lucru. În Suedia, raportul a fost de 42% la 19%, în Spania și Italia – de 51% la 39%, în Marea Britanie – de 50% la 25%, în Australia – de 51% la 28% și în Mexic – de 41% față de 18%. 

Viața profesională, mai stresantă

Proporții comparabile de tineri și vârstnici au spus că sunt mai îngrijorați din cauza banilor ca urmare a pandemiei, în timp ce femeile au raportat mai mult decât bărbații un impact negativ din cauza crizei. 

Femeile din multe state s-au arătat mai îngrijorate cu privire la finanțele personale, la sănătatea mintală și la stresul provocat de muncă, în comparație cu bărbații.

În Spania, 60% dintre femei au declarat că viața lor profesională este mai stresantă, spre deosebire de 42% dintre bărbați, iar în Marea Britanie, 55% dintre femei au spus același lucru, față de 36% dintre bărbați. 

Pandemia a lovit mai puternic femeile și tinerii din punct de vedere al sănătății mintale. Studiu în 27 de țări
Viața profesională a devenit mai stresantă pentru femei în pandemie | Sursa: The Guardian

Harta problemelor financiare

Puține categorii din populația care trăiește în nordul Europei și în statele vorbitoare de engleză din Occident au spus că pandemia le-a afectat și finanțele: 27% în Franța, 24% în Germania, 15% în Suedia, 22% în Marea Britanie, 29% în Australia și 27% în Statele Unite. 

În restul țărilor însă, proporția celor care s-au declarat afectați financiar de pandemie a fost mai crescută: 40% în Spania, 43% în Italia, 50% în Grecia, 46% în Ungaria, 38% în Polonia, 54% în Brazilia, 68% în Tailanda, 75% în Kenya, 59% în Africa de Sud. 

O diferență geografică similară s-a înregistrat și când oamenii au fost întrebați dacă pandemia i-a făcut să fie îngrijorați cu privire la bani – 70% sau mai mulți au răspuns afirmativ în Grecia, Brazilia, Mexic, Thailanda, Kenya, Africa de Sud, în timp ce doar o treime din eșantion a răspuns același lucru în Marea Britanie (31%), Suedia (24%) și Danemarca (15%). 

Și în privința altor aspecte ale vieții s-au înregistrat rezultate similare. Cei din Spania (44%), Italia (47%), Grecia (58%) au răspuns mai degrabă că pandemia le-a impactat negativ sănătatea mintală, la fel ca și cei din Brazilia (46%), Japonia (45%), Thailanda (61%). 

Locuitorii țărilor mediteraneene au răspuns în proporție mai ridicată că pandemia le-a afectat planurile de viitor – 41% în Spania, 50% în Italia, 61% în Grecia, 51% în Turcia, 57% în Thailanda și 51% în Africa de Sud.

Optimismul, mai ridicat în afara Europei

Optimismul cu privire la viitor este mai crescut, în schimb, în statele din afara Europei: Brazilia (63%), Mexic (57%), Egipt (55%), Arabia Saudită (70%), India (61%), Indonezia (63%), Kenya (81%), Nigeria (88%) și Africa de Sud (63%) au înregistrat toate procente ridicate. 

În Europa continentală, în jur de o treime dintre respondenți sau chiar mai puțini s-au declarat la fel de optimiști cu privire la viitor – 29% în Franța, 34% în Germania și în Spania, 27% în Italia, 24% în Grecia, 34% în Ungaria, 32% în Polonia. Marea Britanie, Australia, Statele Unite și Canada au înregistrat o proporție ceva mai crescută a optimiștilor: 42%, 45%, 43% și 44%. 

În ciuda multor predicții făcute în stadiile timpurii ale pandemiei, studiul a arătat că, în cazul majorității populației, pandemia nu a afectat stilul de viață sau alegerile importante. 

Printre angajații în cazul cărora munca de acasă a fost fezabilă, cei mai mulți dintre cei intervievați au spus că, în cazul ideal, ar lucra de acasă doar uneori sau deloc. 

Puțini și-au schimbat viața

Întrebați, de asemenea, dacă pandemia i-a determinat să ia decizii importante cu privire la viața lor, precum mutarea în altă țară sau o altă regiune, schimbarea carierei sau separarea de partener, puțini respondenți au afirmat că da.

În majoritatea cazurilor, procentele au fost foarte scăzute: 10% sau mai puțini au declarat că au decis să se mute în altă regiune din țară în Franța (7%), Germania (7%), Danemarca (4%), Italia (8%), Grecia (10%), Ungaria (5%), Polonia (6%), Marea Britanie (4%), Australia (8%), Statele Unite (9%), Canada (7%). 

Pentru fiecare tip de schimbare, procentele sunt mai ridicate în statele din afara Occidentului: una din cinci persoane a făcut o schimbare de carieră ca urmare a crizei provocate de coronavirus în Africa de Sud (21%), Kenya (20%), Arabia Saudită (22%), Brazilia (22%).

Familia, înaintea prietenilor

Din alte răspunsuri reiese că, în general, oamenii și-au văzut de viețile lor. Întrebați, de pildă, dacă acum dorm, mănâncă și trăiesc mai sănătos decât înaintea izbucnirii pandemiei, cei mai mulți nu au raportat schimbări semnificative. 

Studiul a descoperit, în schimb, că pandemia a avut un efect benefic în ce privește relațiile respondenților cu familia și cu partenerii, spre deosebire de relațiile cu prietenii, colegii sau vecinii, puțini fiind cei care au spus că această criză a făcut ca relațiile lor cu partenerul de cuplu sau copiii să fie mai puțin apropiate. 

 
Citeşte şi:

Schimbarea femeilor din România: din 2008 în 2020, de zece ori mai multe dintre ele au vrut să se vaccineze anti-HPV

DOCUMENTE. Ministerul Finanțelor a recomandat licitație la Romexpo, senatorii vor cu dedicație către proiectul lui Iulian Dascălu!

„Omul invizibil” care a făcut grupurile de zeci de mii de susținători ai lui Piedone e angajat polițist local în Sectorul 5

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră
Observatornews.ro
"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Ion Ţiriac a zguduit lumea sportului mondial. Decizie istorică luată de miliardarul român
Telekomsport
Ion Ţiriac a zguduit lumea sportului mondial. Decizie istorică luată de miliardarul român
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!