Laboratoarele MedLife din țară au secvențiat 415 probe de la începutul acestui val. În urma secvențierii unui lot nou, de 94 de probe, în toate a fost identificată varianta Omicron, iar în cazul a trei probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini. Nu au fost identificate probe cu varianta Delta.
Probele secvenţiate provin din Bucureşti, Brăila, Bacău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte. Potrivit studiului, două probe depistate cu subvarianta BA.2 provin din Bucureşti şi una din Bacău.
„Dacă în urmă cu două săptămâni am identificat două cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarianta BA.2. Următoarele două săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiaşi parametri, atunci sunt şase mari ca traiectoria prognozată de către autorităţi cu privire la evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.
Până pe 6 februarie, autorităţile române au raportat 1.487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie au fost confirmate 341 de cazuri cu noua tulpină, iar „până în prezent, dintre cele 1.487 de cazuri cu varianta Omicron, la 49 a fost detectată subvarianta BA.2 (3,3%)”.
Studiul MedLife confirmă că varianta inițială a tulpinii Omicron (BA.1) este în continuare dominantă pe teritoriul României. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluția în dinamică a răspândirii variantei BA.1.
Cercetătorii au observat că, din momentul în care au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de laboratoarele rețelei private de sănătate (20.12 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de zece ori mai multe cazuri (16.760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1.668 de cazuri pozitive), mai arată raportul.
Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiştii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor de COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. Varianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren.
Studiu MedLife:
Autorii raportului mai notează și faptul că sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri cu Delta şi Omicron din ultima perioadă. În acest sens, MedLife va lansa un nou studiu pentru a determina câţi români au trecut prin boală.
Cercetătorii iau în calcul și un scenariu pesimist. Dacă subvarianta BA.2 va prinde avânt sau dacă persoanele infectate cu Omicron se vor infecta cu tulpina Delta, atunci sunt şanse ca valul cinci al pandemiei să se prelungească în țara noastră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro