Potrivit Departamentul de Stat al SUA, președintele Donald Trump susține încheierea pe cale diplomatică a războiului din Ucraina, însă administrația ar putea, în curând, să-și concentreze atenția asupra altor probleme și să nu mai participe la negocierile dintre cele două părți.

Departamentul de Stat al SUA: E momentul ca Ucraina și Rusia să vină cu idei concrete

„Președintele dorește ca fiecare decizie pe care o luăm ca națiune să fie una diplomatică – și, evident, el este devotat acestui principiu”, a subliniat Temmy Bruce.

Totodată, ea a subliniat că Donald Trump „conștientizează, de asemenea, că există și alte regiuni ale lumii, o întreagă planetă, care necesită atenție”.

Temmy Bruce a reamintit și declarația sa din 29 aprilie, în care preciza că SUA ar putea schimba abordarea față de negocierile de pace, dacă nu se va înregistra în curând niciun progres.

„Secretarul de stat (Marco Rubio) a afirmat și el foarte clar că, pe măsură ce abordarea noastră se va schimba, se va schimba și metodologia contribuției noastre (la negocieri) – în sensul că nu vom mai acționa ca mediatori”, a subliniat Temmy Bruce.

Potrivit acesteia, a sosit momentul ca Ucraina și Rusia să propună idei concrete privind încheierea războiului.

Rapoarte CIA despre falimentul economiei românești, desecretizate. Cum vedeau americanii criza datoriilor din România, din anii 80
Recomandări
Rapoarte CIA despre falimentul economiei românești, desecretizate. Cum vedeau americanii criza datoriilor din România, din anii 80

„Despre asta am vorbit și marți (29 aprilie) – despre natura schimbărilor posibile – însă, fără îndoială, rămânem în continuare angajați, dedicați în eforturile de soluționare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, vom oferi sprijin și vom face tot ce putem”, a clarificat Bruce.

Departamentului de Stat al SUA nu vrea să ridice sancțiunile impuse Rusiei

Totodată, ea a subliniat: „Dar nu vom zbura prin toată lumea la fiecare pas ca să fim mediatori la întâlniri. Acum totul ține de cele două părți, așa că a venit momentul ca ele să prezinte și să dezvolte idei concrete despre cum se va încheia acest conflict. Acest lucru va depinde de ele”.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a confirmat că SUA nu intenționează să ridice sancțiunile deja impuse Rusiei. Mai mult, Washingtonul își rezervă dreptul de a introduce noi restricții, dacă va fi necesar.

Anterior, secretarul de stat Marco Rubio a afirmat și el că SUA ar putea să se retragă din procesul de pace, dacă nu va exista un progres real în acordurile dintre Ucraina și Rusia în viitorul apropiat.

„Suntem într-un moment în care ambele părți (Ucraina și Rusia) trebuie să prezinte propuneri concrete pentru a opri acest conflict. Cum vom acționa de acum înainte este o decizie care aparține președintelui. Dacă nu va exista progres, ne vom retrage din rolul de mediatori în acest proces”, sublinia purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat în declarația din 29 aprilie.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.