Mineralele de pământuri rare sunt esențiale pentru multe procese de producție din industria high-tech, fiind utilizate pentru vehicule electrice, turbine eoliene, electronice portabile, microfoane și difuzoare.
„Aceasta este o veste bună, nu numai pentru LKAB, pentru regiune și pentru poporul suedez, ci și pentru Europa și pentru climă”, a declarat directorul general al LKAB, Jan Mostrom, într-un comunicat. Zăcământul „ar putea deveni un element important pentru producerea materiilor prime esențiale care sunt absolut cruciale pentru a permite tranziția către energia verde”, a adăugat Mostrom.
În prezent, mineralele de pământuri rare nu sunt exploatate în Europa, ceea ce face ca regiunea să depindă de importurile din alte părți, în contextul în care se preconizează că cererea pentru acest tip de minerale va crește în anii următori din cauza înmulțirii numărului de mașini electrice și a dezvoltării energiei regenerabile.
„Electrificarea, autosuficiența și independența UE față de Rusia și China vor începe în mină”, a declarat Ebba Busch, ministrul suedez al energiei, afacerilor și industriei, în comunicatul citat.
Suedia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Comisia Europeană consideră că pământurile rare se numără printre cele mai importante resurse pentru regiune. Marea majoritate a pământurilor rare sunt exploatate în prezent în China.
Cu toate acestea, drumul până la exploatarea zăcământului din Suedia este unul lung, notează Reuters.
LKAB a precizat că intenționează să depună în 2023 o cerere pentru concesiunea de exploatare, dar a adăugat că vor trece cel puțin 10-15 ani înainte de a putea începe, propriu-zis, să exploateze zăcământul și să îl livreze pe piață.
Foto: Profimedia Images