De Cristian Burcioiu,

În doar câteva zeci de ore de la momentul în care în spațiul public a apărut informația conform căreia pensiile militare vor fi plafonate și tăiate, sute de polițiști din toată țara au făcut coadă la birourile de resurse umane ale “Internelor”. Cu rapoartele în dinți, oamenii cer să iasă rapid la pensie, chiar dacă legea le mai permitea să muncească și chiar dacă, astfel, vor pierde ceva bani la calculul  pensiilor.

“Mai bine pierd acum cel mult trei-patru sute de lei decât să îmi facă praf pensia după 15 septembrie. Un subofițer cu vechime poate să iasă acum cu 3.000-3.500 de lei, iar după aplicarea noii legi îl coboară până la 2.500. Un ofițer cu funcție, șef de serviciu, se pensionează acum cu 7.000-8.000 de lei, poate mai mult. După 15 (n.r. – septembrie) va pierde chiar și peste 2.000 de lei. Mai bine pleci acum, dacă îndeplinești toate condițiile”, ne-a declarat unul dintre angajații “Internelor” care se află printre cei care îngroașă rândurile la pensionare.

Poliția Română este pe cale să rămână fără polițiști

Ordonanța de Urgență a aruncat în haos “Internele” din cauza anunțatelor plecării masive, necontrolate, a cel puțin câtorva sute de polițiști. Cifre vehiculate cel puțin până în acest moment! Surse din MAI vorbesc doar despre un vârf al aisbergului, iar adevăratele efecte, devastatoare, se vor resimți, ca un recul, în următoarea perioadă, când numărul rapoartelor de pensionare va crește îngrijorător, iar șefii “Internelor” vor trebui să le aprobe.

„De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat”, a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenție la Antena 3.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

În acest context, MAI e pe cale să rămână și fără puținii polițiști pe care îi mai are, știindu-se faptul că deja, la nivel național, Poliția Română are deja un deficit de peste 20.000 de posturi și așa greu, dacă nu imposibil, de acoperit.

“Cei care îndeplinesc condițiile nu vor mai sta pe gânduri. Oamenii sunt speriați, țin la veniturile din care vor trăi o viață. De aceea au dat buluc la Resurse Umane. Vor ieși toți (n.r. – la pensie). Sunt deja sute de cereri de pensionare în toată țara. Și vor mai fi. Ăsta e doar începutul. Acum lucrătorii de acolo (n.r. – de la Resurse Umane) numai asta fac: primesc rapoarte și calculează pensii. Sunt foarte mulți polițiști care ar vrea să plece acum, dar nu pot din cauză că nu îndeplinesc condițiile legale fără o săptămână, două sau fără o lună la vechime! Ministerul (n.r. – de Interne) se va trezi brusc doar cu începători, cu absolvenți încadrați de pe băncile școlilor militare și ale academiilor, dar fără experiență în munca judiciară, în criminalistică, în munca de teren. Așa îi mai trimiteai pe cei tineri la treabă lângă un polițist experimentat. Era un schimb firesc de generații. E incredibil cum poate fi pusă Poliția la pământ”, a adăugat un alt polițist.

«Internele» se confruntă cu cel mai mare exod din ultimul deceniu

Tot acest uriaș exod, cel mai mare din ultimul deceniu (n.r. – ultima plecare mai consistentă s-a produs în 2009-2010 când, legal, polițiștii s-au pensionat cu compensații salariale generoase), pare că nu poate fi stopat. Nici măcar oferta de zece procente salariale pe care guvernanții au lansat-o nu pare o soluție câștigătoare în lupta cu viitorii pensionari revoltați.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

“Ce să fac cu ăia zece la sută? Ce, am zeci de mii de lei salariu ca să se simtă? Îmi dau acum praf  în ochi, cum a dat  și Ceaușescu suta aia de lei în 89 și după aia îmi taie un sfert de pensie! E momeală. E o strategie. Lumea nu o să riște și, dacă îndeplinește toate condițiile, o să plece. O lase loc iar reîncadrărilor pentru șmecherii care acum încasează și pensie babană, și salariu de zeci de mii de lei de la Ministerul de Interne”, spun revoltate sursele noastre.

Pensionari-salariați ai «Internelor» care primesc lunar de la stat aproape 30.000 de lei!

Megascandalul care, peste noapte, ar putea lăsa Poliția fără angajaţi are la origine intenția declarată a guvernanților de a mai face ceva economie la bugetul de stat. Însă în viziunea ofițerilor și a subofițerilor de rând acesta este doar un praf aruncat în ochi prostimii. Și asta pentru că, de ani buni, “Internele” găzduiesc personaje peste care a dat norocul, cărora Dumnezeu le-a pus mâna-n cap. E vorba de polițiști oportuniști – de regulă cu funcții de conducere, cu multe stele pe umăr – care sunt și salariați și… pensionari de lux.

“Sunt unii în minister, și nu puțini, care s-au reîncadrat chiar și de două ori! Au pensii de 15.000 de lei și salarii de 12.000 de lei! Iau pe lună aproape 30.000 de lei de la stat! Au fost reangajați la adăpostul legii, care spune că te poți întoarce pentru “nevoi speciale”, adică, aşa cum s-ar spune, pentru că te cere patria. Dar nu pe stradă, la munca de jos, unde ar fi trebuit să lucreze în ture, să fie la dispoziție 24 din 24, să plece noaptea de lângă familie… Pentru unii s-au făcut chiar și posturi civile, ca șefi ai unor obiective ale  ministerului, posturi plătite cu zeci de mii de lei pe lună, la care se adaugă și pensia gigantică. Acolo de ce nu se face economie?!? De ce nu îi scoate pe ăia la pensie și ne atacă pe toți?!?”, ne-a dezvăluit sursa citată.

Capitala are un deficit de 1.700 de polițiști. Cât un sector neacoperit în fața infractorilor!

În acest moment, “Internele” au o “gaură” de vreo 20.000 de posturi la nivel național. Numai la Poliția Capitalei ar mai trebui încadrați vreo 1.700 de polițiști, spun sursele noastre, adică efectivul care ar putea acoperi un întreg sector! Cu alte cuvinte, unul dintre cele șase sectoare ale Bucureștiului este neacoperit în lupta cu infractorii. La Poliția Ilfov situația e aproape identică, dar la o scară mult mai mică: e vorba de un deficit de câteva zeci posturi doar la Serviciul de Investigații Criminale.

“La Capitală ar mai trebui vreo 1.700 de oameni, cu toate încadrările pe care le-au făcut. Și la Ilfov e deranj… Şi tu te plângi că nu ai oameni, dar tot tu îi împingi pe polițiști să plece, promovând această ordonanță de urgență. Nimeni nu mai înțelege nimic”, au conchis surse din Poliție.


Internat de urgență! Fostul portar al Generației de aur a făcut criză la mare

Veste-șoc! Daniela Oloș, fosta iubită a lui Adrian Cristea, în comă după o posibilă tentativă de omor
GSP.RO

Veste-șoc! Daniela Oloș, fosta iubită a lui Adrian Cristea, în comă după o posibilă tentativă de omor

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă
HOROSCOP

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă