Primii care au răspuns au fost pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, care au reușit într-o singură zi să strângă zeci de saci cu PET-uri și câteva tone de material lemnos.
Din păcate, cantitatea de deșeuri de la suprafața apei este imensă. În același timp, reflectă nepăsarea localnicilor și a turiștilor care ajung în zonă, susțin autoritățile.
„A fost vorba strict despre o acțiune de voluntariat. După ședința de la Prefectură s-a decis ca cine poate și vrea să participe la această acțiune de strângere a deșeurilor de pe lac“, a declarat pentru Libertatea slt. Rotaru Adrian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.
Sursa citată a precizat că au fost 20 de pompieri voluntari, veniți din timpul liber, precum și două echipaje de câte șase subofițeri cu două ambarcațiuni ale ISU Neamţ.
„Nu am reușit să strângem decât trei tone de deșeuri lemnoase și 50 de saci cu PET-uri. Sunt cantități impresionante pe Lacul Izvorul Muntelui“, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Potrivit estimărilor reprezentanților Prefecturii Neamț, pe lac sunt aproximativ 200 tone de deșeuri de lemn, 50 – 60 de tone de PET-uri și peste zece tone de deșeuri de altă natură.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț au precizat că vor continua această acțiune, în funcție de timpul și disponibilitatea pompierilor, în condițiile în care Lacul Izvorul Muntelui este principala sursă de apă pentru cei care locuiesc în zonă.
Cei care vor să participe ca voluntari la aceste acțiuni de ecologizare pot lua legătura cu Prefectura Neamț pentru a vedea cum pot ajuta pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui.
Și producătorul de energie Hidroelectrica informa că una dintre problemele cu care se confruntă o reprezintă cantitățile mari de gunoaie din zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Compania preciza că a cheltuit peste 140.000 de lei pentru a ecologizarea lacului.
Citește și: Secretele cardurilor contactless. Câţi bani “fără contact” sunt rulaţi în România