Mergi direct la conținut »
Cum au încercat „trolli” să-i saboteze meritele tinerei care a creat prima imagine cu o gaură neagră
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cum au încercat „trolli” să-i saboteze meritele tinerei care a creat prima imagine cu o gaură neagră

Cum au încercat „trolli” să-i saboteze meritele tinerei care a creat prima imagine cu o gaură neagră

„Trolii” (acei oameni care lansează intenționat discuții pe internet, cu scopul de a da naștere unor conflicte de idei) au încercat să submineze meritele lui Katherine Bouman în realizarea primei imagini cu o gaură neagră. Aceștia au atribuit descoperirea unui bărbat pe care l-au prezentat pe rețelele de socializare ca fiind adevăratul erou. Chiar cel creditat în mod fals cu meritele tinerei a intervenit pentru a pune capăt dezinformării. 

De Răzvan Mihalașcu,

Katherine Bouman, o cercetătoare de 29 de ani, a scris unui dintre algoritmii care au dus realizarea primei imagini cu o gaură neagră, considerat un moment istoric pentru astrofizica mondială.

Cu toate acestea, mai multe persoane au răspândit pe Internet informația potrivit căreia cercetătorul Andrew Chael ar fi, de fapt, creierul proiectului, relatează CNN.

„Trolii” au publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare Twitter și Reddit în care susțineau că Andrew Chael a scris singur „850.000 dintre cele 900.000 de linii de cod din algoritmul prin care a fost realizată imaginea istorică cu gaura neagră”. Totul s-a întors, însă, împotriva lor.

Andrew Chael a reacționat imediat și a explicat, pe Twitter, că trolii i-au supraevaluat contribuțiile și i-a luat apărarea lui Katherine Bouman. Mai mult, Chael a recunoscut deschis că este homosexual și că este o categorie nereprezentată în comunitatea oamenilor de știință.

„Nu am scris 850.000 de linii de cod (…) Sunt aproape 68.000 de linii de cod în algoritm și nu îmi pasă câte am scris personal”, a declarat Chael.

De asemenea, cercetătorul care a absolvit Universitatea Harvard a criticat atacurile sexiste la adresa colegei sale, mai ales că domeniul științei este dominat de bărbați.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

„Apreciez felicitările pentru rezultatele obținute prin munca de mai mulți ani. Dacă mă felicitați pentru a lansa un atac sexist asupra lui Katie, dispăreți și reconsiderați-vă prioritățile în viață”, a scris Chael.

Potrivit CNN, Chael a scris unul dintre cei trei algoritmi pe care cercetătorii i-au folosit pentru a transpune datele colectate de telescop într-o imagine coerentă.

Deși i-au fost atribuite meritele pentru acest proiect, Katherine Bouman a spus că imaginea cu gaura neagră este rezultatul muncii în echipă.

Peste 200 de cercetători au făcut parte din echipa internațională implicată în proiectul „The Event Horizon Telescope”.


Citește și:

VIDEO | Interviu cu comisarul european pentru Educație, Tibor Navracsics. Cum poate sistemul de învățământ să îi pregătească pe elevi pentru piața muncii actuală, nu pentru cea din trecut


 

Close
Închide
  Close