Mergi direct la conținut »
Tânărul care și-a înjunghiat fosta profesoară avea o condamnare "cu amânare" şi fusese iertat de prima lui victimă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Tânărul care și-a înjunghiat fosta profesoară avea o condamnare "cu amânare" şi fusese iertat de prima lui victimă

Tânărul care și-a înjunghiat fosta profesoară avea o condamnare „cu amânare” şi fusese iertat de prima lui victimă

Mihai Alexandru Niţescu, tânărul care şi-a înjunghiat în abdomen fosta profesoară de matematică în faţa cancelariei liceului "Spiru Haret" din Ploieşti, fusese condamnat la opt luni de închisoare pentru port fără drept de obiecte periculoase, iar pedeapsa a fost amânată prin decizie a instanţei. În plus, el a scăpat de acuzaţia de ameninţare, după ce colegul pe care a vrut să-l atace cu cuţitul și-a retras plângerea.

De Cristian Simion,

Cu doi ani înainte de atacul asupra profesoarei Andreea Ştefania Alexe, fostul elev Mihai Alexandru Niţescu a fost judecat pentru ameninţare şi port ilegal de arme albe, iar în urma procesului tânărul a fost condamnat, în 12 iunie 2017 fiind găsit vinovat doar pentru infracţiunea de port fără drept de obiecte periculoase.

Astfel, magistraţii Judecătoriei Ploieşti au dat o sentinţă de opt luni de închisoare, însă au decis, totodată, „amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani”, timp în care Nițescu ar fi trebuit să îndeplinească mai multe condiţii, între care să se prezinte la Serviciului de Probaţiune Prahova la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă ori să comunice informaţii şi documente de natură să permită controlul mijloacelor sale de existenţă.

De acuzaţia de ameninţate a scăpat după ce colegul pe care îl amenințase cu un cuţit cu lama lungă de 11 centimetri l-a iertat şi şi-a retras plângerea. Mai mult, judecătorii l-au pus pe Robert Stănescu, tânărul ameninţat, să plătească o sută de lei cheltuieli judiciare.

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața
Recomandări

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața

Conform datelor publicate pe portalul instenţelor de judecată, nimeni nu a contestat decizia – nici condamnatul şi nici procurorii- aşa că aceasta a rămas definitivă, iar tânărul Niţescu era încă în perioada de supraveghere în momentul în care şi-a lovit profesoara cu un cuţit.

A lovit-o pe profesoară cu cuţitul fără să spună un cuvânt

Profesoara de matematică a fost luată prin surprindere de gestul fostului său elev. Tânărul a rugat un alt cadru didactic să o cheme pe profesoara aflată în cancelarie, iar când aceasta a ieşit el a lovit o singură dată cu cuţitul fără să scoată o vorbă, după care a plecat.

În urma lui, anchetatorii au găsit stropi de sânge pe o suprafaţă de un metru pătrat, iar în momentul în care a fost prins avea mâinile pătate cu sângele victimei sale. Lama ciţitului, lungă de 12 centimetri, a perforat organele interne ale profesoarei, iar cuţitul plin de sânge a fost găsit pe holul şcolii, acolo unde l-a aruncat agresorul.

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal
Recomandări

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal

„Se reţine, astfel, cu privire la modalitatea de comitere a faptei, că inculpatul a aplicat victimei o lovitură puternică cu cuţitul în zona abdominală, provocându-i acesteia leziuni grave ce i-au pus în primejdie viaţa. De asemenea, se constată că inculpatul a comis fapta în loc public, în prezența multor persoane, minori, elevi la Colegiul Spiru Haret din Ploieşti, fapta acestuia având astfel un impact negativ extrem de puternic asupra acestora”, au notat judecătorii de la Tribunalul Prahova în documentul care conţine motivarea arestării preventive a tânărului.

În același document se arată că periculozitatea inculpatului reiese și din faptul că la momentul comiterii faptei acesta avea asupra sa multe arme albe – topor, teslă, foarfecă, patent, cuie, ace de maşină de cusut şi încă un cuţit.

„De asemenea, se reţine că victima a fost profesorul inculpatului la Colegiul Spiru Haret din Ploieşti în urmă cu trei ani, fapta acestuia fiind cu atât mai reprobabilă, având în vedere relaţia dascăl – profesor a acestora”, mai notează judecătorii.

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele
Recomandări

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele

În faţa completului, Mihai Alexandru Niţescu a recunoscut faptele şi a spus că le regretă. De altfel, probele împotriva sa sunt zdrobitoare. Nu doar că pe mâinile sale a fost găsit sângele victimei, dar tot atacul a fost filmat de camerele de supraveghere ale şcolii. Cercetat pentru tentativă de omor, Niţescu, deja recidivist, riscă să petreacă până la 12 ani după gratii.

Citește și: Condamnată la moarte și la recunoștință. De două decenii, o femeie dintr-un sat vasluian luptă pentru viață cu sistemul sanitar, cu geografia, cu birocrația, cu starea vremii

Close
Închide
  Close