Tonurile de apel ne distrag atenţia, reducându-ne capacitatea de a ne aduce aminte informaţii şi de a ne concentra. Potrivit descopera.ro, pentru a urmări efectele pe care le au sunetele de apel asupra noastră, cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, au efectuat un studiu amănunţit, împărţit în două etape.
Primul test a fost efectuat pe un grup de studenţi care au fost rugaţi să identifice rapid o serie de obiecte care apăreau pentru câteva momente pe monitorul unui calculator. În acest timp, un telefon mobil suna în repetate rânduri. Uneori, tonul lui de apel era unul standard; alteori, se auzea o melodie cunoscută. De fiecarea dată când telefonul suna, oamenii de ştiinţă au observat că viteza de reacţie a studenţilor scădea. Cu toate acestea, atunci când se auzea un sunet de apel standard, voluntarii îşi recăpătau atenţia mult mai rapid. În a doua parte a studiului, un grup de studenţi a luat parte la un curs în timpul căruia un telefon a sunat 30 de secunde, iar un alt grup a asistat la un curs fără întreruperi.
La finalul cursurilor studenţii, au primit un test pentru a se verifica informaţiile reţinute din timpul predării, iar rezultatele au arătat că cei ai căror curs a fost întrerupt de sunetul de apel s-au descurcat cu aproape 25% mai prost decât colegii lor.
Cu alte cuvinte, sunetul de apel al telefonului mobil nu doar ne distrage atenţia, dar ne şi împiedică să ţinem minte diferite informaţii.